Eurobasket dan 5: Bogdan i Jović utišali Istanbul, Hrvati dobili Crnu Goru

Jučer smo imali zanimljiv dan. U komšijskom derbiju, Hrvatska je dobila Crnu Goru. I pored visokog vođstva usledila je napeta završnica. Srbija je porazila Tursku u Istanbulu na krilima sjajnog Jovića i probuđenog Bogdanovića. Španski Dream team nastavlja mleti svoje protivnike, a za atrakcije dana potrudili su se Mozgov, Porzingis, Hanga i Osman:

C GRUPA

MAĐARSKA – ČEŠKA 85-73
S obe strane smo videli sjajne utakmice pojedinaca, kao i što smo očekivali. S jedne strane Hanga s druge Satoransky. Bolji je bio Hanga, i u indivudalnom delu, a i njegova reprezentacija je na kraju odnela pobedu. Česi su uspeli limitirati napadački skok Mađara, no u napadu su bili bezidejni. Previše promašenih zicera i čistih situacija, a uz to su Mađari bili vrlo precizni za 2 poena. Upareno to sa sjajnim Hangom bilo je previše za Čehe. Sada su Mađari u malo boljoj poziciji od svojih rivala za drugi krug, unatoč porazima u prve dvije utakmice. Zasada su izjedačeni s Česima, a kako je njima preostala utakmica s Rumunjima u kojoj sigurno mogu računati na pobedu moglo bi se dogoditi da su zapravo i osigurali drugi krug ovom pobedom. Hanga je na kraju ubacio 31 poen, a dodao je po 8 skokova i asista. Vojvoda je završio na 18 poena, a Perl je dodao 12. Kod Čeha Satoransky se zaustavio na 18 poena uz 7 skokova i 4 asista, a isti broj poena je zabio Palyza, dok je Auba stao na 15.

HRVATSKA – CRNA GORA 76-72
Hrvati su izdržali nalet Ricea i Crnogoraca i ostali neporaženi na ovome prvenstvu. Početak je bio furiozan. Za čas posla su Hrvati stigli do 15-0. Iskoristili su konfuziju Crnogoraca u obrani, a i u napadu i s 3 Bogdanovićeve trojke došli do velike prednosti odmah na početku. Rezultat se stabilizirao ulaskom Dubljevića, koji je povezao redove i s nekoliko skokova u napadu Crnogorci prilaze na na pristojnih 8 poena razlike. Ključ je uz Dubljevića bio i Luka Žorić koji je jako loše odreagirao na svoj ulazak. u drugoj četvrtini nastavlja se slična utakmice, Crnogorci nisu ništa mogli pogoditi izvana, a Hrvati su malo po malo povećavali prednost i na odmor otišli sa zalihom od 12 poena. Nakon odmora obe ekipe igraju puno bolje u napadu, Crnogorci sve pogađaju, ali teško i brane pa rezultat ostaje gotovo nepromenjen. No u poslednjoj deonici budi se Rice. Čekamo ga čitavu sezonu, i s nekoliko ulaza i trojkom uz faul potpuno približava Crnu Goru. Stigli su na samo 1 poen minusa, no na kraju su sami upropastli stvar. Kod 3 poena zaostatka prvo gotovo bacaju loptu u ruke Hrvatima, da bi u nastavku napada, danas očajni, Ivanović promašio trojku. Šarić je stavio jedno bacanje, a Crnogorci još jednom gube loptu i tu je utakmici bio kraj. Katastorfalan početak i konfuzija na kraju utakmice su odnele pobedu Crnogorcima, a Hrvati su praktički sa samo 20 minuta kvalitetne igre uspeli stići do rezultata. Bogdanović je nakon neverovatnog početka malo usporen (Đurišić odigrao odličnu obranu) i na kraju je ubacio 23 poena uz 6 skokova, Šarić je ubacio 14 poena, a valja spomenuti i danas solidnog Ukića koji je ubacio vrlo bitnu trojku pred kraj meča. Rice je završio na 22 poena, a Dubljević je ubacio 17 uz 10 skokova. Hrvati su ovime osigurali prolazak i u utakmici sa Španijom će odlučivati o pobedniku grupe. Crna Gora ima lagan raspored do kraja, te smo sigurni i u njihov prolazak, no Tanjević mora pod hitno sprečiti ovakve crne rupe u igri ako želi da njegova ekipa stigne daleko u ovom takmičenju.

ŠPANIJA – RUMUNIJA 91 – 50

U lakšem šuterskom treningu “furije”, čak sedmorica igrača postigla su dvocifreni broj poena: Huanćo Ernangomez dao je 20, Vili Ernangomez 19, Đoan Sastre 16, Mark Gasol 15, Pjer Oriola 15, Huan Karlos Navaro 14 i Giljem Vives 12. Pau Gasol nije ulazio u igru, kao ni Aleks Abrines, jer za to nije bilo ni potrebe.

D GRUPA

VELIKA BRITANIJA – LATVIJA 92-97

Letonci nastavljaju s pobedama. Nakon početnog poraza od Srba nanizali su dve pobede, nakon Belgijanaca danas su pali i Britanci. Kako su šutirali ovaj meč teško da su mogli izgubiti. Ubacili su čak 17 trojki i to iz samo 34 pokušaja što daje sjajan procenat od 50%. Bertrans je za samo 22 minute ubacio 7 trojki iz 8 pokušaja za 23 poena, bio je gotovo nepogrešiv, a najveća zvezda Porzingis je opet odigrao sjajan meč. Ukupno 28 poena uz 8 skokova i vodio svoju ekipu do pobede. Vodili su tokom čitavog meča, a Britanci su se uspeli primaći tek u poslednjoj dionici, no nije bilo snage za potpuni preokret. Centar Olaseni je ubacio 23 poena uz sjajan 10/11 šut, i dodao je 10 skokova. Clark je podbacio i stavio je samo 9 koševa, a zamenio ga je Johnson koji je završio na 18.

BELGIJA – RUSIJA 67-76
Rusi nastavljaju s pobedama. Ovaj puta su pali Belgijanci i “Zbornaja” čvrsto grabi prema drugom krugu. Utakmica je bila napeta od samog početka. Rusi se nikako nisu uspevali odvojiti i otišli su sa samo 4 poena prednost na odmor. Shved je bio dobar, no uzeo je opet dosta šuteva a nije ga tako dobro išlo kao u drugim utakmicama. U trećoj su Rusi stvorili ipak malo veću prednost i nisu dali Belgijancima da se vrate u poslednjoj četvrtini. Shved je na kraju uspeo ubaciti 20 poena, no za to mu je trebalo čak 15 šuteva ali je imao po 6 skokova i asista, dok je Mozgov završio na 12 uz jedno strašno zakucavanje nakon Shvedovog promašaja. Belgijance je predvodio njihov najbolji igrač na ovom prvenstvu de Zeeuwe sa 15 poena i 4 skoka, dok je Serron ubacio 12 uz 5 skokova.

SRBIJA – TURSKA 80 – 74

Nije lako bilo pulenima Aleksandra Đorđevića u meču protiv faanatičnih domaćina. Srbija je počela dobro, sticala je sigurnu prednost a u jednom momentu imala je i plus +14 tokom druge četvrtine (27-13). Jović je sigurno dirigovao igrom, Srbija je kontrolisala skok a poeni su ravnomerno bili raspoređeni između svih igrača. Tada na scenu stupa opasni Mahmutoglu i sa dve vezane trojke najavljuje seriju od 12 – 0 i Turska počinje duvati za vrat Srbiji. No, Đorđević usprava stabilizovati ekipu i do poluvremena Srbija čuva prednost od 5 razlike.

U trećoj deonici Srbija kontroliše igru, ima sigurnu prednost, a Đorđević pametnim rotacijama i dobrom odbranom koliko toliko uspeva da otupi ubojite haubice domaćina, posebno Osmana. No, Turci su tim koji igra u serijama, a kada serija krene onda je to apsolutna euforija. I kada se činilo da je Srbija sve rešila na početku poslednje četvrtine a tada se bude Mahmutoglu i Osman, i prave seriju od 11-0 za preokret i vođstvo, 59 – 57.

I tada Srbija i Bogdan Bogdanović pokazuju karakter, onaj pobednički na kojem insistira Sale Đorđević. Sa dve brze trojke Bogdan okreće rezultat, i sa deset vezanih poena donosi novo vođstvo. Euforija se stišava a uz pokušaje Turaka da se vrate u igru, čini se da su trojke Jovića a potom i Lučića rešile pobednika. Bogdanović se probudio kada je trebalo, i bio je najefikasniji sa 17 poena, 4 skoka i 2 asistencije, a fantastični Stefan Jović imao je 15 poena, 9 asistencija i 3 skoka. Sjajne role imali su Vladimir Lučć (7 p, 9 sk), Gagi Milosavljević (8 p), i kapiten Mačvan (8 p, 4 sk, 2 as). Kuzmić se kao lav borio sa Erdenom (8 sk), dok je Bobi imao slabije veče.

Turke je predvodio fantastični Mahmutoglu (19 poena, 5 trojki iz 9 pokušaja), dok je Osman stao na 15 poena, uz 2 fantastične blokade.

U ‘svojoj’ sali orlove je bodrio i veliki šampion Željko Žoc Obradović.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket 2017: Timovi, rezultati, izveštaji - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket dan 6: Hrvati igraju za prvo mesto, Turci i Belgijanci za prolaz - Ostatak Sveta
  3. Eurobasket 2017: Rezultati, najbolje akcije, igrači - Ostatak Sveta
  4. Eurobasket 2017: Rezultati, najbolje akcije, i igrači nakon prvog kruga - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*