Eurobasket dan 6: Markkanen i Finci skinuli i Grke, hrabra Hrvatska pala u završnici!

Hrvati i Španci odigrali su pravi derbi. Hrvatska se pokazala tvrdim orahom, i predvođena fenomenalnim Dariom Šarićem bila je na pragu iznenađenja. Finci su iznenađenje turnira, kao i njihov mladi lider Lauri Markkanen – skinuli su još jedan skalp i overili plasman u drugi krug. Nakon pobede Letonije nad Rusijom, Srbiji se otvara šansa da sa prvog mesta u grupi prođe u narednu fazu.

Valanciunas, Mozgov, Randolph, Markkanen i – Šarić potrudili su se da njihovi potezi uđu u televizijske špice:

GRUPA A

ISLAND – SLOVENIJA 75 – 102

Lagana utakmica za Slovence. I dalje su stopostotni. Island je pao nakon egala u prvoj četvrtini. Goran Dragić je bio najefikasniji sa 21 poenom, pretili su ga Blažič sa 15 i Prepelič sa 14 poena. Luka Dončić je imao 13 poena, 7 skokova i 3 asistencije.

POLJSKA – FRANCUSKA 75-78

Poljaci su pružili sjajan otpor Francuzim i skoro im zagorčali život prije zadnjeg kola. Da su ovo izgubili morali bi se vaditi protiv trenutno najbolje reprezentacije grupe- Slovenaca. No u poslednjoj četvrtini su se uspeli izvući i doći do teške pobede. Cel je odigrao sjajno prvi deo, gađao 3/3 trojke no promašio je poslednje 3 i završio na 14 poena. Osim njega Wacynzki je odigrao dobar meč sa 15 poena i 4 skoka. Kod Francuza ovaj puta se istakao Huertel sa 23 koša i 6 asista, a pratio ga je Diaw sa 13 poena.

GRČKA – FINSKA 77-89

Sjajni Finci uzeli još jedan skalp! Od početka utakmice su bili bolji. Poveli su rano u prvoj četvrtini i na odmor otišli s vodstvom od 7 poena. Grci su uspeli smanjiti u drugoj, no posle odmora Finci ponovo stvaraju veliku prednost. Grci se polako počinju približavati, no zahvaljujući Kottievoj trojci uspeli su se odupreti. U poslednjoj ponovo kreće Grčki ugragan. Stigli su bili u jednom trenutku na 5 razlike i opasno se približili. Još kada tome prirodamo krajnje diskutabilnu namernu osobnu Markkanenu na Pappanikolauom činilo se da Grci preuzimaju utakmicu. No Pappanikolau pogađa samo jedno bacanje, a na drugoj strani Murphy drži Fince iznad vode.

Nakon toga Antetokoumnpo sigurno pogađa, no radi neverovatnu glupost na drugoj strani. Markkanen ga je sjajno digao posle finte šuta, te krenuo na ulaz. Na to ga Thannasis povukao i njega i Pappasa na pod i opravdano zaradio neportski faul. Markkaen pogađa oba bacanja i prelama utakmicu.

Još jednu odličnu utakmicu je odigrao Markkanen. Bio je pravi vođa na terenu i zabio je svaki puta kada je trebalo. Završio je na kraju sa 17 poena i 6 skokova. Kopponen je zabio najviše, 24 poena, a najisusniji čovek Rainniko je dodao bitnih 14 poena, većina zabijena kada se lomio rezultat. Antetokoumnpo je ubacio 17 poena i uhvatio 4 skoka, a Sloukas je dodao 14.

Ovime su su Grci došli u jako nezgodan položaj. Sutrašnja utakmica je biti ili ne biti za njih, a igraju protiv oslabljenih, ali neugodnih Poljaka. Danas su zadali dosta problema Francuskoj koji su se tek na kraju utakmice uspeli izvući. Čeka ih teška bitka sutra. Finci su druge strane u slučaju poraza Francuske od Slovenaca sutra mogu osigurati drugo mesto u utakmici sa slabim Islanđanima.

GRUPA B

UKRAJINA – LITVA 62 – 94

Bez iznenađenja u meču u kom su favorizovani Litvanci dobili znatno slabijeg rivala. Predvodio ih je Jonas Valanciunas sa 22 poena i 14 skokova, a pratio ga je Kuzminskas sa 17 poena. Na drugoj strani Pustoviy je brojao do 29.

ITALIJA – NEMAČKA 45-50

Nemci su ispustili gotovo nemoguće protiv Izraelaca u poslednjoj utakmici, iako su odigrali dobar meč. Jedno su od ugodnih iznenađenja ovog prvenstva. Schroeder odlično predvodi ekipu, a ostali poput Benzinga i Theisa igraju u dobroj formi. Talijani najviše ovise o šutu, a Bellinell trpa kao u najboljim danima. Ukoliko Švabe naću recept za Marka mogu tražiti pobedu i u ovoj utakmici.

IZRAEL – GRUZIJA 91 – 104

Zaza i ekipa su krenuli sjajno, imali su prvo iznenađenje prvenstva pobedom nad Litvom, no sve su uprskali u idućim utakmicama. Izgubili su od Nemaca i Ukrajinaca i doveli su se u situaciju da se moraju izvlačiti na domaćinu. Sreća da ni Izraelci nisu pokazali ništa posebno, osim velikog preokreto protiv Nemaca u prošloj utakmici. Ovo je bio bitan duel za obe ekipe, jer će možda odlučivati i o prolazu dalje.

I desilo se, možemo reći, iznenađenje. Gruzija je torpedovala Izrael, i zahvaljujući sjajnoj predstavi u poslednjoj četvrtini (22-19) stigla je do iznenađenja i produžetka u kojem je razmontirala domaćina sa 15-2 i slavila. Sa 25 poena, čak 19 skokova, i 4 asistencije, dominirao je Tornike Shengelia, najbolji igrač Gruzina na ovom EP.

Gruzijski ‘brzi voz’

Izral se tako oprostio od daljeg prolaza. Iako ima pet bodova, jedan manje od Italije i Gruzije, poražena je od obe ekipe, pa je završila takmičenje u grupnoj fazi. Sve o rezultatima i stanju na tabelama u četiri grupe posle četvrtog kola možete videti klikom

GRUPA C

ČEŠKA – CRNA GORA 75 – 88

Crnogorci su u ovaj meč protiv Čeha ušli jako dobro, za razliku od jučer protiv Hrvatske. Već su na kraju prvog dela imali solidnu prednost, a videlo se da će biti jednosmerna utakmica. Prije velikog odmora su imali 15 poena prednosti, a kako je odmicalo drugo poluvreme ta prednost je samo rasla. Bilo je jedno vreme i preko 25 razlike, a u poslednoj četvrtini Česi su samo uspeli smanjiti rezultat. Sjajan je bio Vučević sa double double učinkom od 17 poena i 14 skokova, dok je puno bolji meč odigrao Ivanović sa 17 poena. Satoransky je pokušavao nešto kod Čeha upisao je čak 11 asista uz 13 poena, a koliko toliko ga je pratio Auda sa 14 ubačaja.

HRVATSKA – ŠPANIJA 73-79
U verovatno najboljem meču dosadašnjeg Eura Hrvati su se sjajno držali protiv Španaca. Odigrali su najbolji meč turnira, no na kraju su ipak poklekli u poslednjoj četvrtini. Valja istaknuti kako su igrali bez Ukića i Planinića vrlo bitnih članova rotacije. Krenuli su furiozno, Aco je iznenadio Špance sa Benderom i Šarićem po koševima i na brzinu su stigli do 10-1. Simon je sjajno odigrao prvi deo, a Šarić i Bender su polepili braću Gasol. Scariolo je izmenom braće Gasol i ubacivanjem bržih igrača vratio Špance koji su na prvi odmor otišli sa minimalnom prednošću. U drugoj se nastavila slična situacija, igralo se koš za koš, no Španci su na kraju došli do 6 poena prednosti pred veliki odmor. Bogdanović je zakazao u prvom delu, nije ubacio niti jedan poen, no u trećoj četvrtini je proradio. Vratio je Hrvate u igru koji su hrabrom obranom i dobrim napadom prestigli Špance pred poslednju dionicu. Onda je proradio Rodriguez, Gasol je ubacio koji poen i Španci polako prelaze u vodstvo. Na kraju su Bogdanović i Šarić pokušali, no Hernangomez je blokadom nad Bojanom rešio utakmicu. Rubio se istakao sa 4 pogođena slobodna bacanja u ključnim trenutcima i doneo pobedu svojoj ekipi.

Sve u svemu sjajna utakmica, Hrvati su izgleda napokon ušli u formu i pokazali sve slabosti Španaca. Malo je trebalo više sreće na kraju, no s pravom ulaze optimistični pred početak osmine finala. Šarić je bio najefikasniji sa 18 poena, 13 skokova i 5 asista, a Bojan je na kraju ubacio 15 poena. Najveći (osobno najdraži) dobitak ove utakmice je Marko Tomas. Čovek kojemu želja za igranje nikada nije bila upitna, no uvek je pred veliko prvenstvo doživeo povredu. Sada “pod stare dane” napokon je zdrav i pokazao je odličnu utakmicu protiv Španaca i ubacio im 10 poena uz odličnu izdanje u obrani. Kod Španaca Rubio je ubacio 13 poena i bio ključan na kraju, dok je Rodriguez završio na 12 poena i 3 asista.

RUMUNIJA – MAĐARSKA 71-80

Mađari ovom pobedom mogu osigurati drugi krug protiv slabih Rumunja. Domaćini ove grupe su možda i najslabija ekipa takmičenja i Hanga, Vojvoda i ekipa ne bi trebali imati problema s ovom utakmicom.

GRUPA D

LETONIJA – RUSIJA 84 – 69

Letonci su savladali Rusiju rezultatom 84:69 i tako ispunili omogućili ‘Orlovima’ da budu prvi u grupi. Ukoliko Srbija opravda ulogu favorita protiv Velike Britanije, stvoriće se trougao ekipa sa identičnim skorom.

Od početka utakmice viđena je velika borba, Letonci su bolje krenuli, ali su Rusi došli do preokreta sredinom prve četvrtine i diktirali tempo. Kod Rusa je zakazao Aleksej Šved kojeg sve do poslednje deonice nije služio šut za tri poena (imao je 7 – 0 do tada), dok je kod Letonije Porzingis vrlo brzo ušao u problem sa ličnim greškama što se odrazilo na njegov učinak.

Zato su dominirali igrači iz drugog plana, kod Letonaca bio je to Timma sa 22 poena i 6 skokova, dok je Ruse u igri drćao Timofej Mozgov, koji je u jednom momentu pokrenuo seriju 7:0 kada je ‘Zbornaja’ stigla do dvocifrene prednosti. Šved je na kraju ipak bio najefikasniji sa 21 poenom, ali katastrofalnim šutem (2 od 11 za tri), Mozgov je dodao 16 poena uz 6 skokova. Porzingis je stao na 11 poena i 4 skoka.

VELIKA BRITANIJA – SRBIJA 68-82

Srbi danas imaju najlakši zadatak u grupi, Britance. No ni oni nisu bezopasni. Ako se ne uđe u meč s pravim mentalitetom mogu biti nezgodni. Sinoć su Srbi rešili domaćine u napetoj utakmici, Jović je dominirao i drago nam je videti da smo dobili pravu utakmicu od našeg playa. Bogdan je loše šutirao, no kada je bilo najbitnije ukazao se. Ako pobede danas, ostavljaju si velike šanse za prvo mesto u grupi. Latvijci moraju dobiti Ruse danas, ispod 18 razlike, te bi onda Srbi bili najbolji u tom trokutu reprezentacija, naravno ukoliko i oni odrade posao i pobede u preostale dvije utakmice.

Do poluvremena Srbija je sigurno držala vođstvo koje je još uvek jednocifreno, ali se čini kako Srbija igra sa pola gasa… no dovoljno da kontroliše meč i ne dozvoli Britancima da je opasno ugroze… Mačva sa 8 i Bogdanović sa 7 poena su najefikasniji, Bogdanović ima 6 skokova, Jović 5 asistencija…

Drugi deo je bio vrlo sličan prvome. Srbija je zadržala prednost do kraja utakmice i bez ikakve dileme je bila bolji suparnik. Zavšrilo je na kraju 24 razlike za Srbe koji sada moraju dobiti Belgiju i verovatno osiguravaju prvo mesto u grupi.

Bogdan je završio na 18 poena uz po 7 skokova i asista, te je dodao i 5 ukradenih lopti. Jović je opet bio odličan sa 11 poena i 5 asista, a Mačvan je ubacio 12. Kod Britanaca Okereafor je zabio 17 poena, a Johnson je završio na 13.

TURSKA – BELGIJA 58-53

Agresivni domaćini danas igraju meč turnira za njih. Borba za poslednje mesto koje vodi u drugi krug. Obe ekipe imaju po jednu pobedu i dva poraza, te ekipa koja dobije ovu utakmicu uzeti će pole position prije poslednjeg meča u grupi. Turci manjak kvalitet nadoknađuju agresivnošću, šutiraju puno trojki i imaju Osmana, zvrka koji igra sjajno prvenstvo. Belgijanci su neugodna ekipa, dobro izbalansirana, no prednost domaćeg terena bi se mogla pokazati kao ključna prednost u ovom duelu.

7 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket dan 7: Slovenci igraju za prvo mesto, u grupi B još je sve otvoreno - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket dan 7: Maestralni Kokoškov, fantastična Slovenija ponizila Francuze - Ostatak Sveta
  3. Eurobasket dan 7: Grci i Talijani potvrdili prolazak - Ostatak Sveta
  4. Eurobasket 2017: Rezultati, najbolje akcije, igrači - Ostatak Sveta
  5. Eurobasket 2017: Rezultati, najbolje akcije, i igrači - Ostatak Sveta
  6. Eurobasket 2017: Detronizacija furije, povratak stare dobre košarkaške - Ostatak Sveta
  7. Eurobasket 2017: Srbija uzvratila Rusima, imamo "naše" finale - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*