Nasmejana braća spremna za novu sezonu

Reprezentacija Španije je vlada europske košarke u poslednjem desetljeću. Na svako prvenstvo ulaze kao glavni favoriti za zlato, a retki su bili slučajevi kada nisu ispunili očekivanja. Od 2007. godine kada su uzeli srebrnu medalju na svakom iduće Eurobasket su se popeli na postolje, bez iznimke. Uzeli su 3 zlata (2009. 2011. i 2015.) i 1 broncu 2013. godine. Osnovica ove ekipe i glavni razlog njihove dominacije su dvojica braće- braća Gasol. Pau i pod stare dane pokazuje da je možda i najbolji europski igrač svih vremena, dok je Marc doživeo pravi preporod i od teškog centra se pretvorio u jednog od najboljih obrambenih igrača lige i sigurno je postao Top 5 centar u NBA.

ABC.es

No ova godina će verovatno biti kraj njihove zajedničke dominacije. Pau će posle ovog takmičenja završiti reprezentativnu karijeru, dok za Marca još uvek ima šanse da se za 4 godine pojavi u španskom dresu. No, Španci ne moraju brinut za svoju budućnost jer se sada pojavio novi par braće koji ima prliku nositi Španiju u nadolazećim godinama.

Willy i Juancho Hernangomez su nove nade španske košarke. Centarski par koji bi trebao nositi Španiju u idućem desetljeću. Retka je pojava da u NBA ligi igraju braća, a slična je stvar i u europskoj košarki. Na pamet na prvo padaju braća Lavrinović i Bertrans no oni nisu ni izbliza dominantni kao što su braća Gasol, a verujemo da će i Heranagomezi prestići. Već su na ovom prvenstvu imali zapažene partije, a prošle sezone u NBA ligi su obojica imali svoje trenutke.

Will je stariji brat, i trenutno bolji igrač. Biran je na NBA draftu 2015. godine u Sixerse koji su ga odmah tradeali u Knickse. Tamo se ponovo spojio sa dobrim prijateljem Kristapsom Porzingisom s kojim je bio saigrač u Sevilli, klubu u kojem je igrao prije Knicksa. Willy je dete Real Madrida, a bio je glavni igrač Španije u mlađim kategorijama. U Realu se nije naigrao, najbolje partije je pružio baš u Sevilli na kontu kojih je i izabran na draftu. On je već debitirao za Špance, te osvojio zlato u Francuskoj na prošlom Euru i broncu na Olimpijadi. Na tim takmičenjima je imao marginalnu ulogu, te je na Olimpijadi dobio malo više prilike, a ovo prvenstvo bi trebalo biti najbolje za njega. U raspalim Knicksima je napokon dobio priliku i sada ga već smatraju za bitnog člana ekipe u budućnosti koju bi trebali predvoditi on i Porzingis.

Juancho: Nikola je najveći talenat u NBA!

Juancho je biran godinu kasnije nego njegov brat, no biran je višim pickom. Na 15. mestu su ga uzeli Nuggetsi, te je postao saigrač našeg Nikole Jokića. Juancho je bio manje razvikan od Willya koji je bio zvezda od mlađih kategorija, no i on se dokazao kao ozbiljan igrač. Bio je već u mlađim kategorijama Španije, te uzeo ukupno 3 medalje, a ovo mu je debi za seniorsku reprezentaciju. U NBA ligu se probio iz Estudiantesa, a u Nuggetsima je imao težak početak. Sezonu je počeo u D-ligi no polako ali sigurno se probijao do prvog tima i do kraja sezone ušao u ozbiljniju rotaciju. Najbolju utakmicu odigrao je protiv Warriorsa kada je meč završio sa 27 poena:

Obojica braće su talentirani igrači, obojica su dobri šuteri i vrlo dobre atlete. Krasi ih dobar smisao za igru, a kako i ne bi kada im je otac bivša legenda Real Madrida, a njihova majka je bila reprezentativka Španije u svoje vreme.

Budućnost Španije je u dobrim rukama. Marc bi trebao biti tu još koji godinu kako bi prelazak bio malo lakši, no već na idućem Euru očekujemo dominaciju novog para španske braće

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket 2017: Rezultati, najbolje akcije, igrači - Ostatak Sveta
  2. Košarkaški ples braće sa Baltika - Ostatak Sveta
  3. Eurobasket, 2017: Košarkaška simfonija s Balkana - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*