Eurobasket dan 7: Adio Zaza! Slovenci demonstrirali moć

Twitter

Bogati dan smo imali jučer na Euru. Jedno od prijatnijih iznenađenja, ekipa Gruzije, ispala je u dramatičnoj završnici borbe sa Italijanima. Slovenci su demonstrirali moć i nad Francuzima i demonstrirali silu, i sa stopostotnim učinkom idu u drugi krug.

GRUPA A

Slovenija – Francuska 95 – 78

Derbi grupe A koji zapravo najviše odlučuje o poretku u ovoj grupi. Slovenci su pobedom sigurno na prvom mestu, a Francuzi bi onda pali na 3. Ako Slovenci izgube to može biti do 2 razlike i ostati prva, ako izgubi sa 3 pada na drugo mesto, sve više od toga znači 3. mesto za Slovence. Reprezentacija koja je možda i najviše pokazala su Slovenci. Dragić igra u neverovatnoj formi, izgleda da želi otići iz reprezentacije sa stilom. Dončić se također probudio, pruža dobre partije, a protiv Islanda su svi igrači dobili priliku. S druge strane Francuzi su opasno visili protiv Poljaka. Kada pribrojimo tome poraz na otvaranju od Finaca, vidimo da su povrede  i otkazi ipak uzeli danak. Ne igraju kao inače, nisu uverljivi, a i protiv Grka je moglo biti napeto da su Grci imali malo više snage za preokret. Prednost ipak Slovencima u ovom meču, obe ekipe imaju snažne bekovske, a loše centarske linije, no trenutna forma je na strani Slovenaca.

Meč je bio samo ne derbi. Slovenci su potpuno razbili indisponirane Francuze i potvrdili sjajnu formu na ovom Eurobasketu. Kako je samo Igor Kokoškov taktički nadmudrio Vincenta Collea. Slovenija je dominirala od prvog minuta meča, igrajući svoju igru kojom su dirigovali Goran Dragić i Luka Dončič, uz sjajan doprinos Randolpha, Vidmara, Blažiča i Prepeliča. Loša odbrana Francuske, nekreativnost u napadu, uz vrlo loš šut i inferiornost u reketu, donela je iznenađujućih 52 – 35 na poluvremenu. Collet je bio besan, pokušavao je tokom time outa prodrmati svoje igrače, ali bezuspešno… Iskusni Diaw jedini je raspoložen kod Francuza, ali jedan veteran u smiraju svoje karijere nije dovoljan. Osetilo se da timu fali ‘produžena ruka’ trenera na parketu, Tony Parker, kao i Nicolas Batum, šuter koji je bio sam u stanju rešavati utakmice…

Francuzi ulaze u nastavak ‘probuđeni’ i početkom treće deonice prave seriju od 7-1. I to je bilo sve, Slovenci vrlo brzo uspostavljaju kontrolu nad mečom, i rade seriju od 10-0, da bi do kraja treće četvrtine imali već i nedostižnih +26. Francuzi silovito ulaze u finiš, prave seriju od 15-2 ali ponovo staju. Prednost je bila isuviše velika da bi se napravio preokret.

Goran Dragić je sa 22 poena i 8 asistencija predvodio Slovence. Dončič je dodao 15 poena uz 9 skokova. De Colo je stao na 16 poena, ali 4-0 za tri poena, Diaw na 13 poena.

Grčka – Poljska 95-77

Grci su na kraju ipak dospeli do drugog kruga. Dobili su neugodne Poljake, no opet su loše počeli. Gubili su na koncu prve četvrtine 6 razlike. U drugom su se probudili i na krilima bekova Calathesa i Sloukasa su prešli u vodstvo. Do kraju su uspeli održati prednost bez većih uzbuđenja i na kraju s poslednje pozicije idu u osminu finala. Sloukas je bio najefikasniji sa 26 poena, a napokon je proigrao i Calathes sa 24. Kod Poljaka istakao se Kulig sa 26 i Wacinzky sa 17 poena.

Island – Finska 79-83

Finci su do pobede došli teže od očekivanog. Islanđani su pružili sjajan otpor. Na prvi odmor se otišlo sa 4 poena prednosti za Fince, no sjajnim drugim delom Islanđani dolaze u egal do poluvremena. Nakon odmora Islanđani koriste momentum iz poslednje četvrtine, te dolaze do čak 9 poena prednosti prije početka poslednje četvtine. No nošeni sjajnim navijačima Finci uspevaju preokrenuti rezlutat i tako ipak potvrditi osminu finala. Markkanen je opet bio sjajan i najbolji kod domaćina. Ubacio je 24 poena, a osim njega dobar je bio i šuter Salin sa 17 ubačaja. Kod Islanđana je čak 5 igrača bilo dvoznamenkasto, sjajna timska predstava, a najviše je ubacio Steffanson – 13 poena.

Posle ove utakmice kompletirana je tablica. Slovenci su suvereno uzeli prvo mesto, nisu izgubili niti jednu utakmicu i izgledali su jako impresivno. Drugi su na kraju Finci koji su uspeli isčupati pobedu na kraju. Poslednja dva mesta su iznenađujuće uzeli Francuzi i Grci koji su odigrali razočaravajući prvi krug.

GRUPA B

Litva – Nemačka 89 – 72

Bio je to duel za prvo mesto no Litvanci su opravdali ulogu favorita nad Nemcima, i relativno lagano dobili meč. Krajni rezultat bio je 89 – 72. Gledali smo ponovo dominaciju Jonasa Valanciunasa pod košem (27 p, 15 sk), Domentijunasa (15 p), kao i Kalneitisa koji je sa 9 asistencija postao treći najbolji dodavač u istoriji Evropskih prvenstava. Na drugoj strani nešto bolji od drugih bio je Denis Shroeder.

Italija – Gruzija 71-69

Sjajan početak Talijana koji su dopustili Gruzijcima samo 10 poena u prvoj četvrtini. Oni su postigli 27 i već su stekli ogromnu zalihu pred prvi odmor. No u drugom periodu stvari se menjaju, na krilima trojki Dixona, Markoishvilia Gruzijci stižu rezultat, rade 15-0 seriju i potpuno se približavaju. Talijani pred kraj ipak uspostavljaju ravnotežu i odlaze sa 8 poena prednosti na odmor. Nakon poluvremena slična situaciju, Talijani opet odlaze na 15, imaju prednost većinu treće četvritne, no u poslednjoj opet udar Gruzijaca. Predvođeni danas nezaustavljivim Dixonom dolaze u prvo vodstvo na utakmici minutu prije kraja meča. Talijani uspevaju zabiti na drugoj strani, a nakon toga Dixon promašuje trojku i Gruzijci kreću u faulove. Aradori je bio na bacanjima i od 4 pogađa samo 2 i Gruzija gubi 3 razlike pred sam kraj. Dixon je fauliran i ima 2 bacanja, pogađa prvo i namerno promašuje drugo. Tada se Zaza izborio za loptu i dodaje u Shermadiniu koji je izblokiran dva puta i slavlje Talijana je moglo započeti. Belinelli je opet bio sjajan sa 15 poena, a Datome je ubacio poen manje. Aradori je bio odličan u drugom delu i ubacio je 12 poena. Dixon je bio nezaustavljiv sa 29 poena, a Shengeila je ubacio 12 uz 6 skokova.

Izrael – Ukrajina 64-88

Debakl domaćina u poslednjoj utakmici. Ukrajinci su ih totalno demolirali. Serija je počela u drugoj četvrtini kada su se Ukrajinci prvi puta odvojli, a kasnije se nisu osvrtali. Na odmor su otišli sa 12 poena prednosti, dopustili samo 12 poena Izraelcima u drugom periodu. Posle odmora su nastavili istim tempo, do kraja četvrtine su stigli i na preko 20 razlike i tu više šanse za preokret nije bilo. Kravtsov je bio odličan sa 17 poena i 6 skokova, a Otverchenko je ubacio 13 poena. Kod razočaravajućih Izraleaca Eliyahu je ubacio 12, a bek Ohayon 11. Težak poraz na kraju turnira koji je omogućio Ukrajncima osminu finala.

Ova grupa je bila najotvorenija, a na kraju su Litavci potvdili prvo mesto, a Talijani su se probili pobedom na drugo. Na kraju su Nemci treći, a poraz je koštao Gruziju prolaska. Ukrajinci su iznenađujuće prošli dalje, dok su domaćini isto ostali praznih ruku.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket dan 8: Završnica prve faze takmičenja - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket 2017: Rezultati, najbolje akcije, i igrači nakon prvog kruga - Ostatak Sveta
  3. Eurobasket 2017: Detronizacija furije, povratak stare dobre košarkaške - Ostatak Sveta
  4. Eurobasket 2017: Srbija uzvratila Rusima, imamo "naše" finale - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*