Gruzijski ‘brzi voz’

FIBA

S velikim očekivanjima i najavama na ovo prvenstvo ušla je i reprezentacija Gruzije. Prošlih godina su pokazali da imaju ozbiljnu ekipu, te su na ovaj “oslabljeni” Euro ušli s etiketom ekipe koja bi mogla iznenaditi. Imaju novog Nba prvaka Zazu Pachuliu, visokog Shermadinia, solidnog Amerikanca u Dixonu i respektabilnog Euroligaškog igrača u Toko Shengeilu.

Baš je potonji bio najbolji igrač Gruzijaca na ovom prvenstvu. Najbolji je strelac i prvi u ekipi po efikasnosti. U velikoj pobedi nad Litvom ugradio je čak 29 poena i bio najbolji kada je bilo najbitnije i čovek na kojega su se Gruzijci najviše oslanjali u napadu. No nakon sjajne pobede na Litvom doživeli su dva hladna tuša. Ovo prvenstvo odlični Nemci su predvođeni Schroederom zadali prvi udarac Gruzijcima i pobedili ih a Tornike je ubacio 12 poena uz 6 skokova. Nakon toga i nezgodni Ukrajinci su znali odgovoriti na čvrstu igru Gruzijaca. Dobili su ih, a Toko je bio nešto bolji nego protiv Švaba sa 16 poena uz 7 asista i 6 skokova. Iduća utakmica je bila povratak starim navikama. Protiv Izraelaca Toko je briljirao. Ubacio je 25 poena i pokupio čak 19 skokova, vodio svoju ekipu do pobede.

Spora i tvrda košarka Gruzijaca je kao stvorena za ovu old school četvorku. Snažan, dobar u obrani i s klasičnom low post igrom u napadu je pravi staromodni krilni centar. Može i pogoditi s poludistance, no to mu nije jači deo igre, ali dovoljno dobar da ne smiješ na njega zaboraviti.

Prije nego što je ostvario zasada vrlo dobru Euroligašku karijeru Toko je čak izabran i na NBA draftu. Pokupili su ga Sixersi 54. pickom 2012. godine. Odmah je tradean u Netse za koje je igrao i Letnu ligu te beležio solidnih 10,4 poena i 3,6 skokova po tekmi. Za prvu ekipu u rookie sezoni je odigrao 19 utakmica s povremenim izletima u D ligu, dok je u drugoj igrao 2 manje no uz veću minutažu. Tradean je posle toga u Bullse, no tamo nikada nije dobio pravu šansu.

2014. godine stiže u Baskoniu. Postao je ugledni Euroligaški igrač, te je ove godine produžio svoj ugovor s istim klubom na dodatne 3 godine. Prošla sezone mu je bila najefikasnija u karijeri, te je došao u vrlo dobroj formi na Euro. Zadaje najviše problema protivnicima, a uz Zazu tvori neprobojan bedem po košem. Prolaz su osigurali, no verujemo da ih gotovo sve ekipe žele izbeći u osmini finala.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket dan 6: Markkanen i Finci skinuli i Grke, hrabra Hrvatska pala u završnici! - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket 2017: Rezultati, najbolje akcije, igrači - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*