Recap sezone 2016 – 2017: Boston Celtics

Iznenađenje sezone je ekipa iz Bostona, koja je nakon nekoliko godina tavorenja nakon regularnog dela, izborila vrh Istoka, sa 53 pobede i 29 poraza, ispred prošlogodišnjih prvaka Cleveland Cavaliersa. Prošle su i pretprošle godine Celticsi igrali play off ali su ispadali već u prvom krugu, prvo od Hawksa (2015-16), pre toga od Cavsa (2014-15). Ove sezone su u play off, sa pravom ušli sa velikim ambicijama, i da nije bilo povrede Thomasa u finalu Istoka protiv Clevelanda, bilo bi sigurno gusto.

Sjajno posložen tim

Samo tri sezone ranije Celticsi su bili jedan od najgorih timova u Ligi, ali je pažljiv i sistematičan rad menadžera Danny Aingea i trenera Brada Stevensa u ovaj tim usadio pobednički duh. Po prvi put od njihove šampionske 2008., zauzeli su prvo mesto na Istoku, a ukoliko uzmemo u obzir da ih ovo leto čeka 1 pick na draftu, ovo je ekipa koja ima potencijal da vlada ligom nekoliko narednih godina. Celticsi imaju vrlo pokretljivu prvu petorku, bez klasičnog centra, u kojoj svako iz petorke zna da šutira sa distance, i pogodi trojku.

Počev od Isaiaha Thomasa, koji i nije klasičan play već više šuter (37.9 %), beka šutera Avery Breadlya (39 % za tri) ali i 6.1 skokova (drugi skakač tima), stretch centra Al Horforda (36 % za tri) koji je najbolji skakač (6.8) ali beleži i 5 asistencija (jedan od najboljih asistenata koji igraju na poziciji centra u ligi). Tu su i fantastični combo bek Marcus Smart (29 % za tri) i krilo Joe Crowder (39.8 % za tri). Klupa nije jača strana Celticsa, ali tu treba pomenuti krilnog centra Amira Johnsona koji je odigrao najviše mečeva u regularnom delu (80), za tri je šutirao 40 % (doduše uz manje pokušaja), ali je imao 6.5 poena i 4.6 skokova.

Ključni odluke: Isaiah Thomas

Nepune tri sezone trebalo je omalenom Thomasu da izraste ne samo u lidera franšize već i do jednog od najboljih igrača u ligi, jedno vreme i legitimnog kandidata za MVP regularnog dela. Thomas je u regularnom delu beležio najbolje brojke u karijeri – 33.8 minuta, 28.9 poena po meču uz sjajan šut iz igre (46.3 %) i za tri poena (37.95). Beležio je 5.9 asistencija i 2.7 skoka, ali je igrač koji je prošle sezone pokazao da je spreman preuzimati odgovornost i rešavati utakmice. Igrač je sa najboljim prosekom poena u poslednjoj četvrtini, i nekoliko puta je rešavao meč u korist svog tima u poslednjoj četvrtini. Omalen a brz, više šuter nego što je organizator igre, samopouzdanje na maksimumu. To je ono od čega sve protivničke ekipe strahuju.

Play off

Okršaj sa 8-plasiranim Bullsima u prvom krugu play offa najavljivao je vrlo neizvestan duel.  Svaki od dva tima imao je svojih prednosti, i svojih mana, i ne bi bilo iznenađenje da prođu jedan ili drugi tim. U toku sezone Celticsi i Bullsi sastajali su se četiri puta, i svako je pobedio po 2 puta. Sa tim da je jedna pobeda Bullsa (104 – 103) od 16. februara bila tesna, dok su u poslednjem ogledu regularnog dela Celticsi 12. marta bili ubedljivi (100 – 80). Da će duel biti neizvestan pokazale su i ove važne stvari. Još od sezone 2003-2004 kada su Pistonsi bili prvi na Istoku, niti jedan klub sa manjim procentom pobeda od Celticsa nije uzeo prvo mesto na Istoku.

Nije dobro počelo po Boston… najboljeg igrača zadesila je velika tragedija:

Thomas: Bol koju sada osećam teško je opisati.

To se odrazilo i na igru. U prva dva meča, oba u Bostonu, videli smo simulatnku Ronda sa ekipom Celticsa, i nečekivanih 2-0 za Chicago koji je jednom nogom već tada bio u drugom krugu play offa. Rondo je bio dominantan, vodio je sigurno svoj tim, i Bullsi su konačno mogli da odahnu i shvate da imaju lidera…No, onda se Rondo povredio, i serijom od 4-0 Boston se plasirao u drugi krug play offa. Timska igra došla je do izražaja.

Slede vrlo neizvesni i napeti dueli sa nikad boljim Wizzardsima predovđenim Johnom Wallom. Bila je to bespoštedna borba od prve minute. Udarce su izmenjivali sjajni Wall i Thomas koji je isporučio 53 poena u drugoj utakmici. Prve dve su otišle na stranu Bostona, druga nakon produžetka i serija je prešla u Washington. Tamo Wizardsi dobijaju svoje dvije utakmice i pokazuju se kao jedna od jačih ekipa na domaćem terenu. Na kraju je serija došla i do 7. utakmice, a i ova serija je bila puna tenzija. Kelti su došli prije utakmice skroz u crnom, aludirajući na “pogreb Wizardsa” u 7. utakmici. Na kraju se ispostavilo da su ipak jači i Wizardsi završavaju sjajnu sezonu u 7. utakmici polufinala Istoka.

A u finalu Istoka, Cleveland i Lebron bili su prejaki. Boston je ostao bez Thomasa koji je povredio kuk, a sve slabosti tima došle su do izražaja u drugom meču koji Cavsi dobijaju sa +44. Na kraju časnih 1-4 i oproštaj sezone koja će svim košarkaškim romantičarima ostati u dugom sećanju.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Najava sezone 2017/18 Atlantic - Ostatak Sveta
  2. Atlantic 2018/19 - Divizija obojana u Zeleno - Ostatak Sveta
  3. Atlantic 2018 - 2019: Divizija obojana u Zeleno - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*