Eurobasket dan 8: Porzingis zakucao Turke, Srbija prva u grupi!

Danas smo saznali i sve učesnike osmine finala kao i konačni poredak po grupama. Španci i Hrvati lako su izašli na kraj sa svojim rivalima, kao i Crnogorci. Napetosti je bilo, ali ne toliko i rezultatske neizvesnosti u meču u kojem je Latvia porazila domaću Tursku i time obezbedila prvo mesto Srbiji u grupi. Za top 5 poteza pobrinuli su se Dario Šarić, Porzingis, i legendarni – Pau Gasol!!!

 

GRUPA C

HRVATSKA – ČEŠKA 107-69

Od početka se videlo da će ovo biti revijalna utakmica. Ni Česima ni Hrvatima ovaj susret nije ništa značio, a to se videlo i na pristupu utakmici. Aco je odmarao Tomasa i Žorića, a nije počeo ni s Šarićem ni Bogdanovićem. Buva i Ramljak su dobili šanse od prve minute, a s njima je startao bekovski par Krušlin-Ukić. Možemo reći C postava Hrvatske. U prvim minutama Hrvati se već odvajaju, igraju preko Buve u postu u napadu, snažno u obrani i već na kraju prve dionice je bila +11. Slično je bilo i do kraja utakmice, lagan tempo, praktički prijateljska utakmica. Šarić i Bogdanović su odigrali 22 minute, no to ih nije sprečilo da budu najbolji igrači. Bojan je ubacio čak 25 poena uz 4/4 trojke, a Šarić je upisao double double sa 18 poena i 10 skokova. Kod Čeha Auba je ubacio 19, a Hruban 15 poena.

Ovo je potvrdilo drugu poziciju za Hrvate, a Česi su u prije ove utakmice da idu kući. Sada Hrvatska čeka ishod poslednje utakmice dana, Latvije i Turske. Ukoliko Turci pobede idu na njih, ukoliko Latvija iznenadi domaćine onda će ići na Rusiju.

MAĐARSKA – ŠPANIJA 64-87

Kao i većina mečeva današnjeg dana ovo je bila čisto revijalna utakmica. Obe ekipe su već potvrdile svoje mesto za osminu finala i niti jedna nije imala previše motiva pred ulazak u utakmicu. Kvalitet je opet presudio, Španci su već u prvoj četvtini napravili 12 poena prednost, dopustivši samo 10 koševa Mađarima. Nakon toga Mađari drže 15-ak razlike, sve do poslednje dionice kada se Španci još više odvajaju.

Pau Gasol je s 20 poena u ovoj utakmici postao najbolji strelac u istoriji Eurobasketa. Iza sebe je ostavio veličine poput njegovog saigrača Tony Parkera i Plavog Anđela Dirka Nowitzkog.

Rodriguez i Will Hernangomez su ubacili po 15 poena, a Sergio je još dodao i 7 asista. Kod Mađara najbolji rezervista Ferencz sa 17 poena i Vojvoda sa 10. Hanga je ovaj meč odmorio kak obi se što bolje spremio za osminu finala.

CRNA GORA – RUMUNIJA 86 – 69

Crna Gora ima najlakši posao na turniru. Rumunji su uverljivo najslabija reprezentacija i sve osim visoke pobede Vučevića i ekipa bi bilo ogromno iznenađenje. Ova grupa je skroz rešena, nema tu više mesta prevelikim promenama, a Crna Gora će s trećeg mesta u osminu finala. Rumunji, iako domaćini, nisu uspeli doći niti do jedne pobede. Vidi se očiti manjak kvalitete nad drugim reprezentacijama, a protiv Crne Gore će najviše problema imati pod košem.

Na kraju Crnogorci su sa pola gasa stigli do pobede kojom su potvrdili treće mesto. Đurišić sa 14, Dubljević i Radončić sa po 13 poena vodili su CG do pobede. Na drugoj strani Kuti je stao na 18 poena.

 

GRUPA D

RUSIJA – VELIKA BRITANIJA 82-70

Ovde je bilo malo više neizvesnosti nego u utakmici Hrvatske. No ne previše. Od početka su Rusi krenuli, Shved je dominirao i imali su na poluvremenu 12 poena viška. Britanci se pokušavaju vratiti nakon odmora, no nisu ozbiljnije ugrozili Ruse. Shved je opet vukao Ruse, ovaj puta je ubacio 30 poena uz 8 asista, dok je Mozgov dominirao pod košem sa double double učinkom od 11 poena i 10 skokova. Kod Britanaca je kao i obično Olaseni bio jedan od najboljih igrača. Centar Britanije je ovaj puta ubacio 19 poena, uz još jednom sjajan šut, te tome dodao 9 skokova i 4 asista. Clark je bio najbolji strelac sa 21 poenom uz trojke 4/4.

Rusi su obavili svoj posao i sada čekaju rasplet grupe.

BELGIJA – SRBIJA 54-74

Lagana utakmica za Srbiju. Belgijanci s rezervnom petorkom i bez nekakve prevelike želje nisu predstavljali prepreku Srbiji. Počeli su s udarnom petorkom, hteli su ovaj meč što prije završiti. Kuzmić je dominirao pod košem, a kasnije je još ušao i Bobi i Belgijanci jednostavno nisu imali rešenja za njih. Nisu imali rešenja ni za Bogdanovića koji je ubacio 15 poena i opet sjajno razigravao i ubeležio 9 asista.  Bobi je izdominirao i ubacio 22 poena uz 7 skokova za samo 20 minuta. Priliku za igru su dobili svi, a jedini dvoznamenkasti osim njih je bio Mačvan sa 10 upisanih poena. Najbolji skakač je neočekivano bio Micić sa čak 9 uhvaćenih lopti. Kod Belgijanaca Lecomte je ubacio 12 poena, a iskusni Herveille 10.

TURSKA – LATVIJA 89 – 79

Poslednji meč prvog dela koji će uvelike odlučiti o pozicijama u grupi D. Domaćini nisu oduševili ovaj Euro, gubili su prvo od Rusa, pa od Srba te idu s poslednjeg mesta u osminu. Osman je pokazao najviše, igra odličan Euro i svakako je najveći dobitak ove reprezentacije. S druge strane Latvijci igraju za sebe i za Srbe. Ako dobiju idu na drugo mesto, a šalju Srbe na prvo.

Kao u transu odigrali su Latvijci prvo poluvreme držeći domaćine na 5 do 10 poena, ne dozvoljavajući iznenađenje. Kada bi se ispucali njihovi šuteri, Bertransi, Bloom, onda bi proradio Porzingis koji je bio nezaustavljiv u reketu. Svedočili smo nekolicini njegovih sjajnih zakucavanja koje nikod od turskih igrača nije mogao zaustaviti.

Kod domaćina na početku jedino Mahmutoglu pokazuje neku želju i znanje – postigao je 11 od prvih 14 poena Turske, dok se nešto kasnije razigrao i Osman. No to nije bilo dovoljno.  Latvijci nastavljaju dominirati i u trećoj deonici, a pred kraj imaju već i +14. No Turci se ne predaju Osman pogađa tricu uz faul, i Turci su na ‘samo’ minus osam.

U najvažnijem meču za svoj tim Porzingis je pokazao svoju moć. Meč je završio sa 28 poena i 7 skokova uz sjajne procente šuta. Blooms je dodao 17, kao i braća Bertrans zajedno. Na drugoj strani Osman je završio sa 24, a Mahmutoglu sa 19 poena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*