Eurobasket, 1/8 finala: Zmajevi protiv Ukrajinaca

FIBA

Prvi na teren u osmini finala će Slovenci i Ukrajinci, a njihov meč je na progamu u subotu od 11.30. Iznenađenje Grupe B, Ukrajina se pokazala u sjajnom svetlu. Usprkos izostancima napravili su vrlo dobar i ujednačen tim, te su u grupi izbacili Gruzijce i domaćine Izraelce. Snažna i tvrda obrana i napad baziran na pick and rollu su recept koji im je doneo dobre stvari. Na bekovskim pozicijama Slovenci će morati tražiti najviše prostora protiv Ukrajinaca kojima su bekovi slabiji deo tima. Nitko posebno ne iskače, svi imaju ravnomerno raspodeljenu minutažu i teško mogu pratiti Slovence. No manjak mišića bi mogao koštati Slovence. Nemaju pravog centra, dok su Ukrajinci tu najjači. No forma je ipak na strani Slovenaca, izgledali su jako uverljivo u grupi i protiv solidnih Ukrajinaca ne bi trebalo doći do iznenađenja.

  • Prolazak: Slovenija

Slovenija

Slovenci su izdominirali svoju grupu. Besprekoran učinak za “Zmajčeke” pored jakih Grka, Francuza i domaćina Finaca. Bekovi im igraju u fenomenalnoj formi, Dragić je jedan od najboljih igrača prvenstva dosada, Dončić se budi, a Prepelić i Murić rešetaju izvana.

Prvenstvo je otvoreno s neugodnim Poljacima. Iako oslabljeni zadali su dosta problema Slovencima. Dragić je odmah pokazao da će ovo biti njegovo prvenstvo i ubacio je 30 poena. Dončić nije bio raspoložen u šuterskom delu, no podelio je 8 asista. Protiv Finaca su ipak imali malo teži izazov. Nošeni domaćim navijačima i Markkenenom nisu se dali i Slovenci su tek u poslednjim trenutcima prelomili meč. Dragon je opet bio sjajan sa 29 poena. Grke su dobili lakše od očekivanog iako rezlutat to možda i ne sugerira. Vodili su Slovenci celo vreme, no Grci su se uvek vraćali, no nije bilo snage za preokret. Dončić se polako počeo buditi i ubacio je 22 poena. Nakon toga lagana utakmica protiv Islanđana i onda su za kraj razbili Francuze i pokazali da misle ozbiljno. Dragić opet briljirao sa 29 poena i 8 asista.

Goran Dragić igra svoj poslednji i verovatno najbolju Euro dosada. Najbolji je strelac i asistent Slovenaca, postiže 24,4 poena i bilježi 5,2 asista po utakmici. Odlično vodi ekipu, a uz njega se polako budi i najveći europski talenat Luka Dončić. Počeo je dosta loše, no kako su utakmice odmicale bio je sve bolji i bolji. Odmah je iza Dragića i po poenima i po asistima u timu Slovenije. Klemen Preprelić je napokon uhvatio konstantu, Randoplh i Vidmar su sjajni pod košem i Slovenci izgledaju moćno. Velike zasluge idu Kokoškovu, treneru s višegodišnjim NBA iskustvo koji je sjajno posložio ove momke.

 Ukrajina

Ukrajinci su prije prvenstva bili ekipa koja je uz Srbiju bila možda i najviše oslabljena povredama i otkazima. No igraju čvrstu košarku, imaju leteće i dobre centre te su se probili do osmine finala.

Nakon dva uvodna poraza stiže velika pobeda na Gruzijom. Othrvali su se Zazi, Shenegeli i Shermadiniu i uz odličnu predstavu Pustovyya i uspeli iznenaditi Gruzijce. Idući meč su se držali samo prvo poluvreme, Litavci su bili prejaki, no onda u poslednjem kolu šokirao domaćine Izraelce i razbijaju ih uz 17 koševa i 7 skokova Kravtsova.

Centar Pustovyy im je uverljivo najbolji igrač. Mladi momak sa vrlo dobrom sezonom u ACB ligi je stigao na Euro u izvrsnoj formi. Postiže 17,6 poena uz 5,8 skokova i prvi je strelac i asistent ekipe. Igraju timski, čvrsto u obrani i pod košem, u napadu jednostavne pick and roll akcije kojima žele iskorističi atletičnost Bobreva i Pustovyya. Minutaža je gotovo ravnomerno raspoređna na svih 12 igrača. Najmanje igra Otverchenko, 11,3 minuta, dok najviše igra Lukashov sa 23 minute u proseku.

1 Trackback / Pingback

  1. Eurobasket, najave mečeva 1/8 finala - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*