Eurobasket, 1/8 finala: Probuđeni div sa Baltika protiv neuverljivih Grka

FIBA

Litvanci su se brzo oporavili nakon početnog šoka od Gruzije. Dominirali su u ostalim utakmicama i opravdali ulogu favorita grupe, gde su sa 4-1 zauzeli prvo mesto. Grci su s druge strane ekipa koja je možda i najviše razočarala. Kemija u ekipi im očito ne valja, igra im nije tečna, slabo su počinjali svaki meč i čini se kako ima dosta problema u Grčkoj reprezentaciji. Na kraju bleda igra i slabih 2-3 za prolaz u drugi krug.  Litvanci su veliki favoriti pred ovaj duel, meč između ove dve trofejne reprezentacije je uvek sjajan, bez obzira na rostere i okolnosti. Meč je na programu u subotu, od 20.30.

  • Prolazak: Litva

Litva

Kao u uvek Litvanci imaju odličnu šutersku ekipu. Kalnietis vodi igru, a ugodno je iznenadio Jusikevicius koji je poslednji upao na spisak, a pružio je neke sjajne partije. Valančiunas nije u formi kao prošli Euro, no polako se diže i biti će bitan oslonac u daljnjem toku takmičenja. Iskusni Kuzminskas i Maciulius drže krline pozicije pod kontrolom, dok Montejunas daje dobru podršku pod košem. Igrali su prilično dobro, osim protiv Gruzijaca i niti s jednom ekipom nisu imali većih problema.

Iako su vodili kroz gotov čitavu utakmicu, na početku prvenstva iznenadila ih je Gruzija. Shengeila je dobio duel s Kuzminskasom i tu su Gruzijci najviše stvarali razliku. Nakon toga kreće serija pobeda. Prvi su Izraelci s 18 koševa Ulanovasa, a nakon toga u zanimljivom duelu protiv Talijana pobedu im je doneo Jusikevičius s 20 poena. Zadnje dve su bile čisto odrađivanje posla, no odlična vest je bio Valančiunas. Centar se napokon probudio i vezao je dva double double učinka. Protiv Ukrajinaca 22+15, a protiv Nemaca 27+15.

S poslednje dve sjajne utakmice Valančiunas je postao najbolji strelac i skakač ekipe. U prvim utakmicama nije bio toliko zapažen u napadu, ali je igrao solidno u obrani, da bi se pred kraj prvog dela napokon uključio i na drugoj strani terena. Prvotimac Knicksa Kuzminskas pokazuje sve šta je naučio u NBA ligi. Igra vrlo dobru, all round košarku a uz to je i drugi strelac ekipe. Kalnietis je dobar kada treba, a iznenađenje je Jusikevičius koji se čak probio i u petorku i postiže 8,6 poena u proseku.

Grčka

Prije prvenstva ih je šokirala vest da njihov najbolji igrač Giannis neće moći igrati. Odradio je većinu priprema i izgledao jako dobro na terenu, no Bucksi su ipak odlučili da je povreda kolena ipak prejaka da bi mogao igrati Eurobasket. To je dosta pokvarilo kemiju u ekipi, već se od početka priča kako ima svađa unutar reprezentacije i to je prva stvar koju moraju rešiti. Jako slabo ulaze u mečeve i gotovo su sve gubili na početku, a protiv jačih ekipa nije bilo snage za povratak. Sloukas i Calathes su u solidnoj formi, kao i Printezis i oni su glavni razlog prolaska Grka u drugu fazu.

Grupnu fazu će Grci sigurno hteti što prije zaboraviti. Prva utakmica je bila očekivana pobeda, igrali su s najslabijim protivnikom u grupi, Islandom, a čak je u neku ruku i poraz od Francuza bio očekivan. Iako su gubili čitavo vreme, uspeli su stići no za preokret nije bilo snage. Printezis je tu ubacio 22 poena, a Sloukas 6 puta asistirao. Onda su usledila još dva vezana poraza. Prvo su ih dobili Slovenci, a poraz od samo 6 poena ne ocrtava pravo stanje stvari. Bili su puno lošiji protivnik i zasluženo su izgubili. Nakon toga u dosta nervoznoj utakmici opet su se vraćali nekoliko puta protiv Finaca, no Markkanen je uspeo prelomiti meč i ostaviti Grke da se bore u poslednjem meču za prolazak. Poslednju utakmicu nije bilo nekakve velike drame, duo Calathes i Sloukas sa  po 24 i 26 poena je rešio Poljake. Calathes je tome dodao još 10 asista.

Tri igrača predvode Grke. Sloukas je u dobroj formi, gotovo pa jedini u ekipi. Izvukao je poslednju utakmicu, a i u porazima nije bio toliko loš. Prvi je strelac ekipe sa 15,2 poena, a deli prvo mesto po broju asista s Calathesom. Drugi deo bekovskog para je isto solidan, no ekipe previše iskorištavaju njegov nedostatak šuta. Calathesa su gotov sve ekipe čuvale u reketu i puštale mu šut. Printezis je najjača snaga pod košem, ova četvorka drži igru Grka na okupu. Ugodno je iznenadio drugi brat Antetokoumnpo koji je svojom energijom dosta podigao igru Grka. Odličan je u obrani, postiže 7,6 poena no nije promašio niti jedan šut za 2 na prvenstvu.

1 Trackback / Pingback

  1. Eurobasket, najave mečeva 1/8 finala - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*