Eurobasket, 1/8 finala: Španski dream tim protiv Osmana&co.

FIBA

Unatoč fantastičnoj atmosferi u dvoranama Turci nisu pokazali previše dobrih stvari u grupi. Limitirana ekipe, no igre Osmana su pravi dobitak za Turke. Španci su očekivano izdominirali grupu. Najviše problema su im zadali Hrvati, no i to su uspeli apsolvirati na neobičan način- bacanjima Rubia. Problem bi im mogao predstavljati izostanak Abrinesa kojega neće biti do kraja prvenstva. Igrama u grupi Turci nisu pokazali da im domaći teren nešto previše znači, Španci su puno kvalitetnija ekipa i veliki su favoriti u ovom duelu. Meč je na programu u nedelju, od 17.45.

  • Prolazak: Španija

Turska

Run and gun domaćini nisu se dobro proveli u grupi. Dobili su najslabije protvnike, dok su ih svi jači pobedili. Igra im se vrti oko Osmana, zvrka koji je fantastičan u obrani i krađi lopti, a iznosi dosta veliki teret i u napadu. Mahmoutoglu je također zadužen za rafalnu paljbu izvana, dok često igraju i kroz Erdena u postu. Jako su agresivni, znaju zaigrati onu svoju karakterističnu zonu, no ne prolazi najbolje kao prijašnjih godina. Nemaju dovoljnu širinu i kvalitet u ovom rosteru i ovo bi mogao biti kratak Euro za domaćine.

Početak nije bio obećavajuć za Turke. Usprkos sjajnoj seriji i agresivnoj igri Rusi su se uspeli izvući na kraju iznenaditi Turke. Britanci su lagano pali sa 24 poena Mahmutoglua, a onda su naleteli na Bogdanovića i Srbe. Izgubili su i taj meč, no onda su potvrdili prolazak dalje protiv Britanaca. U poslednje meču su pokušali izbeći Špance no Letonci su bili jači i ni sjajna igra Osmana nije pomogla.

Šutiraju jako puno trojki, a predvode ih dvojica igrača. Novi Lebronov saigrač Osman igra odličan Euro. Prvi je strelac, skakač i asistent ekipe. Mahmutoglu gađa trojke neverovatnih 54% i preuzima odgovornost kada nema Osmana. Erden je solidan pod košem, tuče se i bori na obe strane a nekada čak znaju i zaigrati napad kroz njega. Postiže 13 poena uz 4 skoka u proseku. No posle ove trojice je rupa. Korkmaz i Guler su solidni, a Sipahi još uvek ne opravdava status nekadašnjeg najvećeg turskog talenta.

Španija

Bili su dominantni u grupi, najbolje su prošli Hrvati, dok ostale utakmice nisu bili niti blizu neizvestnosti. Dva para braće sjajno igraju pod koševima, Rubio je čak počeo nešto i pogađati, a Rodriguez s klupe daje jedan dodatni impuls. Problem za Scariola je sigurno povreda Abrinesa, zbog kojeg sada ima skraćenu rotaciju na bokovima. Igrač i šuter njegovog kalibra će sigurno faliti u nastavku takmičenja. Problem protiv Hrvata je predstavljala i igra dvojice Gasola. Skupa su jednostavno prespori i tu protivnici mogu tražiti svoju šansu. No i dalje su prvi favoriti, imaju dovoljno opcija i unutra i izvana te se očekuje najmanje ulazak u finale.

Kao što smo rekli Španci su protutnjali svojom grupom. Prvo su sa 33 razlike pali Crnogorci, nakon toga ni Česi nisu bili niti izbliza dostojan protivnik, a posle njih su pali i Rumunji s 31 poenom razlike. Hrvati su sjajno krenuli u meč i držali se skoro do samog kraja, no Rubio je presudio ubacio je 13 poena uz 3 asista i pogodio ključna bacanja pred sam kraj utakmice. Protiv Mađara je bila revijalna utakmica, sve je bilo rešeno i nije bilo prevelike drame.

Glavna vest za Špance je to da je Pau Gasol postao najbolji strelac Eurobasketa u istoriji. Jedan od najvećih europskih košarkaša ne staje ni pod stare dane. Najbolji je strelac i skakač ekipe, a zapravo prava snaga Španaca se nije mogla videti u ovoj slaboj grupi. Braća Hernangomez su se pokazali u sjajnom svetlu, odmah su iza Gasola po poenima i skokovima. Rubio kreće utakmice, odličan je u obrani i organizaciji, no poseban pečat ovoj ekipi daje Rodriguez. Opet deli asiste kao od šale, zabija po potrebi i daje poseban impuls s klupe.

1 Trackback / Pingback

  1. Eurobasket, 1/8 finala: Grci i Nemci iznenadili, Dončić kao Bodiroga! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*