Eurobasket, 1/8 finala: Finska sauna spremna i za Azzure

FIBA

Šuterski dvoboj Markkanena i Bellinelia. Obe ekipe su iznenadile igrom u prvom delu takmičenja. Markkanen se pokazao kao prava stvar, a Kopponen se polako budi, dok su Belinelli i Datome pokazali da nisu za otpisati. Meč će sigurno biti pun tempa i trojki s obe strane parketa. Finci ipak možda imaju kvalitetniji roster, osim Belle i Datomea nitko baš ne pokazuje sjajne stvari. Meč je na programu u subotu, u 17.45.

  • Prolazak: Finska

Finska

Domaćini su ugodno iznenadili igrom u prvom krugu. I prošli Euro su imali solidnu ekipu, no falio je još jedan vrhunski igrač da bi ih se ozbiljno shvatilo. To su dobili u Lauri Markkanenu, sjajnom momku s Arizone koji je sam doneo nekoliko pobeda Fincima. Igraju kao i uvek, brzo u napadu s dosta šuteva za tri poena. Kada je tu Kopponen onda on većinom vrti pick n roll, dok su izuzetno agresivni u obrani, a s tim nadoknađuju manjak centimetara pod košem. Čini se da bi ove godine mogli napraviti taj iskorak koji im je falio.

Finci su jako voleli produžetke u grupi. Jedan s Francuzima, pa dva s Poljacima. Prvo su iznenadili Francuze, Wilson je odigrao sjajno u produžetku, a osim njega Markkanen je pogađao jako važne šuteve. Protiv Slovenaca su se sjajno držali, no na kraju su ipak pokleklim a onda dvostruki produžetak s neugodnim Poljacima. Markkanen im je ubacio 27 poena uz 9 skokova i tek su pred kraj utakmice uspeli slomiti otpor Poljaka. Protiv Grka su se sjajno borili. Imali su veliku prednost, preko 20 razlike no Grci su se uvek uspeli vratiti. No odbili su svaki napad, a opet je presudio Markkanen s poenima i izborenom namernom u ključnim momentima. Za kraj su teže od očekivanog dobili Islanđane.

Očekivao se Kopponen da će i ove godine predvoditi ovu ekipu. No dobili su novog najboljeg igrača. Lauri Markkanen je premašio sva očekivanja i odigrao izvrstan prvi krug. Bio je najbolji kada je najviše trebalo, a uz to je najbolji strelac sa 22,6 poena i najbolji skakač sa 6,2 skoka u proseku. Kopponen se probudio protiv Poljaka i odtada je na visokom nivuo. Prvi asistent i drugi strelac ekipe, vrlo bitan kod kreacije napada. Osim njih odličan je i šuter Salin koji, solidno se drži i centarska linija Huff-Lee.

Italija

Gentile i Bargnani otkazali, Galinari se glupim potezom izbacio sa takmičenja i Talijani su smatrani za autsajdere. No Messina je odradio odličan posao, Belinelli trpa izvana, Datome ponavlja prošli Euro kada je bio sjajan, a Aradori ubacuje s klupe. Jedini problem im je Melli koji nikako da pronađe željenu formu. U grupi su dobro igrali, Belinelli je odlično šutirao trojke, a dalje ih je odveo Datome sjajnom blokadom u posljednjim sekundama utakmice s Gruzijom.

Za početak su imali domaćine Izraelce. Iznenadili su ih i odličnim drugim delom ih totalno razbili, a najbolji je bio Belinelli koji je sjajno šutirao. Posle su relativno lagano dobili Ukrajince s 26 poena Belinellia, a onda su nanizali dva poraza od Litve i Nemačke. Nisu igrali dobro u tim utakmicama, no u poslednjem meču su bili najbolji kada je najviše trebalo. Imali su dva puta veliku prednost, no uporni Gruzijci su se uvek uspeli vratiti. No Datome je sjajno blokirao Shermadinia u posljednim sekundama i tako sprečio produžetak.

Najbolji strelac je čovek oko kojega se sve vrti Marco Belinelli. Postiže 17 poena a šutira gotovo 50% za tri. Poteže iz svih pozicija, kad njega ide ide u talijanski napad.Datome mu je najveća podrška. Drugi strelac i prvi skakač ekipe je sjajno odigrao prvi deo. Pametno u napadu, vrlo dobro u obrani i Datome ponavlja sjajnu formu iz Fenera. Melli je razočarao, postiže samo 6,2 poena u proseku, no uskočio je rezervni play Filloy koji s klupe ubacuje 11,6 poena.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Eurobasket, najave mečeva 1/8 finala - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*