Eurobasket,1/8 finala: Mogu li Rusi iznenaditi i Hrvate?

U početnim mečevima Hrvati su izgledali jako nesigurno. No sve se promenilo protiv Španije, sjajno su im parirali čitav meč i napokon se čini da su podigli formu. Za protivnike imaju Ruse, ekipu koja je premašila očekivanja. Shved ih sjajno vodi, šokirali su Srbi i Turke a izgubili samo jedan meč u grupi. Ovo će biti jedan od neizvesnijih duela u osmini finala, no ako uspiju zadržati Shveda Hrvati bi trebali ovo dobiti.

Prolazak: Hrvatska

Hrvatska

Početak prvenstva je za njih bio katastrofalan. Uspeli su pobediti, no igra im je jako loše izgledala. Mađari su ih ubili u skoku, Hrvati su igrali totalno nepovezano u obrani, a u napadu su sve nade polagali u Bogdanovića. Šarić je bio dosta loš u tim prvim duelima, no uspeo je uhvatiti formu posle Španaca. To im je ujedno i bila najbolja utakmica, usprkos što je to bio jedini poraz. Ukić i Popović odrađuju solidan posao, no to im je najslabija karika u ekipi, a drago nam je videti Marka Tomasa da je napokon zdrav i da pruža odlične partije.

 

Mađari su gotovo šokirali Hrvate na otvorenju. Iznenadili su ih agresivnošću, no samo je 10 minuta kvalitetne košarke u oba pravca bio dovoljno za pobedu. Nakon toga lagan meč sa Rumunjima, a protiv Crnogoraca su imali prvi pravi test. Počeli su sjajno, serijom 15-0 no padom u drugom delu su dopustili Riceu da vrati Crnogorce u igru i ušli u egal završnicu. Uspeli su se izvući, a najviše je ubacio naravno Bogdanović – 23 poena. Protiv Španaca najbolja utakimica. Odlično su parirali braći Gasol, a centarska linija Šarić Bender je napravila dosta nereda. Hrvati su na kraju pokušali preokrenuti, no Rubio je pogodio sva bacanja i rešio pitanje protivnika. Za kraj je ostao revijalan meč sa Česima koje su rešili bez ikakvih problema.

Kao i na svakom prvenstvu kod Hrvata je najbolji strelac Bogdanović. Opet igra sa sjajnim samopouzdanje, igra je kreirana za njega i on nosi napad Hrvatske. Bio je najbolji strelac u svakoj utakmici osim protiv Španije, a postiže ukupno 21,4 poen. Šarić se probudio za utakmicu sa Špancima i isporučio double double u poslednje dve.Iznenađenje je svakako Marko Tomas. U obrani jako čvrst kao i uvek, dok u napadu radi sve pomalo. Popović unatoč godinama odrađuje vrlo dobar posao, najbolji asistent je Ukić koji ipak još uvek vuče povredu.

Rusija

Nismo im davali velike šanse prije prvenstva, no jako su ugodno iznenadili. Shved je pokazao da je jedan od najboljih napadača Europe, Mozgov ordinira pod košem i izgubili su samo jednu utakmicu u grupi. Imaju jako široku rotaciju na bekovima, a Voronchevic i Kurbanov igraju sjajno na krilima. Shved ima loptu većinu napada, dosada su ga jako teško mogli zaustaviti, a  nekada i Kurbanov igra na low postu i to dosta uspešno. Tvrdi su u obrani, imaju Mozgova koji patrolira reketom i agresivne bekove izvana. No mana je što previše ovise o Shvedu. Kada on ne igra, ne igra ni Rusija.

Rusi nisu mogli zamisliti gori početak. Imali su protiv sebe domaćine Turke pred punom dvoranom. No Shvedu to nije smetalo i odmah šok na početku. Ubacuje 22 poena i ruši Turke usred Istanbula. Protiv Srba isti čovek je vratio Ruse u igru i na kraju bio najbolji igrač. Belgiju su dobili relativno lagano i onda je usledio prvi poraz od Letonaca. Porzingis i ekipa su jednostavo bili jači i morali su potpisati poraz. U poslednjem meču lagano su rešili Britance uz dalekometnu paljbu Shveda i njegovih 30 poena.

Jedan čovek dominira statistikom ove ekipe. Ruski “Harden” Shved je najbolji strelac sa 23 poena i najbolji asistent sa 5,6 asista u proseku. Sve ide preko njega u napadu, ponekada igra pick, a dosta često rešava situacije 1 na 1. U dobroj je šuterskoj formi, ima preko 40%, a ispaljuje preko 9 po utakmici. Voronchevic igra dosta ne konstantno, no soldino pogađa izvana, a Kurbanov je najbolji posle Shveda. Mozgov je stup obrane i najbolji skakač ekipe, a od ostalih valja izdvojiti i iskusnog Fridzona i Khvostova.

1 Trackback / Pingback

  1. Eurobasket, 1/8 finala: Grci i Nemci iznenadili, Dončić kao Bodiroga! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*