Košarkaški ples braće sa Baltika

Reprezentacija Latvije je jedan od “dark horsova” ovog takmičenja. Dobili su taj epitet prije početka prvenstva, a sada ga polako počinju opravdavati. Ambicije Letonaca su bitno porasle kada je nastup potvrdio njihoh najbolji igrač, zvezda Knicksa Kristaps Porzingis. Igrali su bez njega na prošlom Euru i već onda su bili vrlo neugudni. No snaga ove reprezentacije ne leži samo u Kristapsu, već on ima odličnu pomoć saigrača Timme, Peinersa i još jednog para braće na ovom Euru, braće Bertrans.

Njih dvojica su uz Porzingisa ključni igrači ove ekipe. Stariji brat Dairis je već renomirani Euroligaški igrač, sa dosta kvalitetnih sezona iza sebe. Trenutno igra Emporio Milanu, a prošle sezone je bio jedan od boljih igrača turske Darusafake. Prije toga je igrao sjajno u Španiji, tri sezone je proveo u Bilbau gde je jedno vreme igrao i s našim Markom Banićem.

Za razliku od mlađeg brata Dairis nikada nije stigao do NBA lige. Nije da nije pokušavao. 2014. godine je u ekipi za Letnu ligu Boston Celticsa, no nikada nije uspeo izboriti NBA ugovor. Što se tiče reprezentacije, već je na prošlom Euru bio jedan od ključnih igrača. Nasupa za Latviju još od 2010. godine i Svetskog prvenstva, a odtada je igrao još 3 puta na Eurobasketu.

Ove godine je na 12,3 poena, a šutira čak 40% za tri. Protiv Srba je odigrao svoj najbolji meč na turniru. Ubacio im je 23 poena, a vrlo dobar je bio i protiv Belgije s 10 poena i odličnim šutom.

Mlađi brat je uspeo doći do NBA lige. Najviše preko Partizana, gde se afirmirao. Rešetao je koševe po Aba i Ligi Srbije 2 godine. Nažalost doživeo je tešku povredu kolena 2013. godine, no kada se vratio nakon 9 meseci u idućoj sezoni pomogao je Partizanu da stigne do 3. uzastopne titule Prvaka Srbije, te Top 16 u Euroligi.

Prije nego će doći u Partizan Daivis je izabran na NBA draftu. 2011. godine su ga izabrali Pacersi kao 42. pick. Nije došao u NBA ligu sve do 2016. godine, a posle Partizana igrao je za Baskoniu. Ni tamo nije imao sreće s povredama. Opet je potrgao koleno po dolasku u Baskoniu, što je značilo još jedan dugotrajni oporavak. Igrao je solidno po povratku, no videlo se po njemu da su povrede ipak uzele maha.

Lauvernge i Bertrans ponovo u istom dresu!

Kod Grega stiže 2016. godine i postao član šire rotacije Spursa. Po dolasku se selio u D ligu, Reno Big Hornse, no nije se dugo zadržao. Kod Popa je više igrač zadatka, uđe zbog svojih sjajnih šuterski kvaliteta, no u svojoj reprezentaciji ipak ima dosta veće ovlasti. A on to sjajno koristi.

Drugi je strelac ekipe Latvie uz Porzingisa sa 15,7 poena. Odmah prvu protiv Srba je bio odličan. Držao je Latviju u igri svojim trojkama kada su Srbi prešli u vodstvo i završio je meč sa 16 poena. Tu utakmicu je pokupio sitnu povredu pa je propustio meč protiv Belgije, no vratio se protiv Britanaca i ubacio 22 poena uz 7/8 šut za tri! Protiv Rusa je bio na 9 poena, no to je bilo dovoljno za pobedu i osiguravanje drugog kruga.

Zingis igra odličnu košarku ovaj Eurobasket, no ako Latvijci žele doći daleko na turniru braća Bertrans moraju odraditi svoj posao. Ako ih krene šut mogu biti nezgodni i najjačim ekipama, a sada kad imaju ovaj udarni trojac mogli bi napokon napraviti onaj iskorak koji je uvek falio.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*