Eurobasket, 1 / 8 finala: Proradio inat, Litvanci idu kući uz zvuke sirtakija

Kad je najvažnije, Grci pokazuju svoj košarkaški inat. Dobili su favorizovane Litvance sa 77-64 i tako ušli među 8 najboljih.

Protiv blagih favorita Litvanaca krenuli su silovito znajući da nemaju šta da izgube. Već u prvom poluvremenu sasuli su 25 poena u koš protivnika, a briljiraju Calathes i Printenzis, kao iz svojih najboljih dana i 2012., a oni su tvorci 16 poena.

U žestokom ritmu nastavljaju Grci i u nastavku. Calathes igra partiju prvenstva, do poluvremena je na 12 poena i 3 asistencije, i 5 od 7 šuta iz igre. Kalnietis na drugoj strani ima 5 poena i 5 asistencija, a div Jonas Valanciunas 9 poena i 6 skokova. Nedovoljno jer Grci na odmor idu sa +7.

Pokušavaju Litvanci da se približe u drugom poluvremenu, ali nemaju nikakva rešenja, nikakvu igru… sem pojedinih individualnih rešenja koja izvlače Kuzminskas i Valanciunas, nema ideja… Sa druge strane budi se Sloukosa i sa tri vezane trojke dovodi Grke na neverovatnih plus 14!!!

1:35 do kraja treće četvrtine Kuzminskas trojkom spušta na jednocifrenu prednost (48-57), no Burusis u narednom napadu prvo hvata loptu u napadu, i daje koš uz faul. No ne koristi slobodno bacanje. No, kao jedan od najiskusnijih u timu, Burusis na kraju treće i početkom četvrte deonice preuzima odgovornost, skače u odbrani, daje poene i asistira.

No, to nije dovoljno. Evidentan je pad u igri Grčke koja sada deluje bezidejno u napadu, i loše u odbrani. Litvanci bez ikakve igre dolaze u situaciju da se bore za pobedu. Imaju seriju od 11-0, i sada je na 5:20 do kraja samo -4. Grci su punih pet minuta bez poena, a tada ponovo pogađa Burusis preko Valanciunasa za 65-59. Litvanski div greši u napadu a Thanasis pogađa trojku za sad već sigurnijih plus 9. To je pokrenilo lavinu grčkih koševa, i na kraju dovelo do vrlo ubedljive pobede Grka i još jedno iznenađenje osmine finala.

Sloukas sa 21 poenom, Calathes sa 14, Bourusis i Papanikolau sa po 11 vodili su Grke, dok su Kuzminskas (20 p), i Valanciunas (13 p, 15 sk) bili bolji kod Litvanaca.

1 Trackback / Pingback

  1. Eurobasket, 1/8 finala: Grci i Nemci iznenadili, Dončić kao Bodiroga! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*