Spremni smo za Špance!

Twitter

Domaćin će danas imati najteži mogući zadatak u osmini finala. Trenutno igraju protiv velikih favorita Španaca, a njihov najbolji igrač je uveren u prolazak. -“Spremni smo za Špance. Osećam kao da igramo sa 6, a ne 5 igrača pored ovakve publike.”- izjavio je Cedi Osman.

Džedi Osman je u prvoj fazi Eurobasketa 2017. bio ubedljivo najbolji igrač Turske.

Rođen na Ohridu, Osman se preselio u Sarajevo gde je ponikao u redovima Bosne, gde su ga još 2007. videli skauti Efesa i odmah mu ponudili tursko državljanstvo i prelazak u Istanbul. Od leta 2012. Osman je potpisao i profesionalni ugovor sa Efesom koji je ovog leta morao da ga pusti u NBA ligu, u redove Klivlenda.

Dok čeka odlazak u NBA, Osman će sa svojim rerpetentativnim drugovima pokušati da Turcima donese još jednu medalju sa velikih takmičenja u njihovoj zemlji. Pred duel Srbije i Turske njemu nismo ni morali da postavljamo pitanje da li ćemo da intervju obavimo na srpskom ili nekom drugom jeziku.

– Ovo je derbi naše grupe, obe ekipe imaju po jednu pobedu i jedan poraz što znači da će ovaj susret značiti i eventualnu borbu za prvo mesto. Srbija ima dobre i iskusne igrače i pre svega dobrog trenera i svakako će nam biti teško, rekao nam je Osman na početku razgovora.

Upitan da li će osetiti pritisak sa verovatno punih tribina “Ulker arene”, Osman je rekao:

– Ne osećam nikakav pritisak pošto sam već “izrastao”, ipak imam 22 godine i ovo mi je odlična prilika pre nego što odem u Ameriku.

Mnogi NBA igrači, pa i naš Nikola Jokić, propustili su ovaj Eurobasket zbog pritiska od strane NBA klubova.

– Nisam stekao to iskustvo, pričam stalno sa GM-om iz Klivlenda, čujemo se posle svake utakmice i on kaže da im je drago što igram za reprezentaciju.

Pune tribine znaju da stvore i pritisak domaćim igračima.

– Publika će više da dođe jer smo mlađa ekipa, igramo brzu i atraktivnu košarku, da trčimo… Zato mislim da dolaze više da uživaju, a naravno da žele i pobedu kao i svaka publika.

Novinare je interesovalo da li košarkaši Klivlenda, novi Osmanovi klupski drugovi, uopšte znaju da se igra Eurobasket.

– Ne znam, nisam još bio u kontaktu sa igračima iz Klivlenda. Videću kad odem tamo.

Turci su već počeli da se pripremaju za utakmicu sa Srbijom.

– Počeli smo da analiziramo, ključni igrači su Bogdan Bogdanović i Boban Marjanović. Bogdan ima prosek od 24.5 poena u prve dve utakmice, asistira i šutira trojke. Bobija je svakako teško čuvati, to su dva glavna igrača.

Ova ekipa Turske deluje znatno kompaktnije nego neke prethodne, u kojima je bilo dosta sukoba između “starosedelaca” i mlađih igrača. Deluje kao da sada to nije slučaj.

– Zajedno smo već 45 dana, imamo novog selektora, novi sistem, nove igrače i više mlađih igrača nego starijih. Najvažnije je što su svi dobri karakteri, zato se i osećamo dobro na terenu. Prvu utakmicu protiv Rusije imali smo pritisak, ali mislim da smo na dobrom putu.

Bivši turski reprezentativci Omer Onan i Kerem Tundžeri konstantno su uz selekciju domaćina.

– Oni su stalno uz nas, posebno Tundžeri, on je sa nama i u hotelu. Pruža nam podršku, bio je sjajan igrač i zna sve kako ide. Isto i Onan, bio je odličan odbrambeni igrač i pomaže nam dosta oko tih stvari, zaključio je Osman.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket 2017: Rezultati, najbolje akcije, i igrači nakon prvog kruga - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket 2017: Rezultati, najbolje akcije, i igrači - Ostatak Sveta
  3. "Nemam razloga za strah" - Ostatak Sveta
  4. Najdraži Lebronov suigrač - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*