Zvezda je rođena!

Kao što je bilo i očekivano, imali smo neverovatan meč večeras u Istanbulu. Dve najbrže ekipe prvenstva su nam pružile sve ono što smo priželjkivali, pa čak i više. Uverljivo najbolji meč ovoga prvenstva, videlo se sve od trojki, zakucavanja, pa čak i naguravanja između igrača. A mi smo još sretniji na kraju, jer prolaz i Špance su izborili Slovenci.

Prva četvrtina nam je bila pravi primer kako će ova utakmica izgledati. Oba trenera su još više snizila svoje petorke, Letonci sa Smitsom, a Kokoškov s Čančarom. Početak je bio u egalu. Niti jedan ekipa se nije odvajala, videli smo odmah utakmicu punu tempa, gde se i jedna mala greška kažnjava. Slovenci igraju sjajnu obranu, Letonci teško dolaze do šuta, a na drugoj strani Dončić radi mini seriju od 5-0 i donosi Slovenci prvo osetnije vodstvo od 10 poena. Dragon je igrao sjajno, ubacio je 13 poena iz 3 asista u prvoj četvrtini, i njegovom zaslugom Slovenci beže na 15 poena razlike, no do kraja četvrtine Letonci smanjuju na 11.

I dalje je tempo na vrlo visokoj razini. Ultra niske petorke na početku, a tu polako kreću problemi za Letonce. Dairis Bertrans odmah na početku radi svoj 3. penal. Letonci se konsolidiraju i Porzingis smanjuje na -8, da bi onda iskoristio nisku petorku Slovenaca i lagano preko mismatcha dolazio do poena i sada su već opasno prišli. Onda je u igru ušao Zagorac, koji je prvo faulirao Bertransa na šutu za tri poena(on je naravno šut i pogodio, pa je bilo 3+1), a onda na drugoj strani Slovenci rade nesportsku i gube teško zarađeno vodstvo. Odlaze na odmor sa 4 poena manjka.

Furiozan start nakon odmora. Dok se Letonci nisu ni okrenuli Slovenci su ih pretrčali i napravili 11-0 seriju. Sjajan je bio Dragić koji je neumorno vukao i upisao 7 poena za 5 minuta igre u trećoj. Zingis je na 4 minute do kraja pokupio svoju 4. penal i Letoncima se nije dobro pisalo. Dončić potom pogađa još jednu trojku za +10, da bi onda Vidmar ukucao Peinersa i Slovenci odlaze na +12. U ovoj četvrtini su dopustili samo 11 poena Letoncima.

Naravno, Letonci su prekvalitetna ekipa da ih se samo tako pobedi. Porzingis i Bertrans pogađaju trojke i evo Letonaca na samo -4. Potom stariji Bertrans pogađa pull up nakon picka i Letonci su prišli na samo 2 razlike. Stisli su obranu, Slovencima nije bilo lako, no onda se ukazao najmlađi. Luka Dončić pogađa trojku preko ruke sa istekom napada sa nekih 8 metara i već se malo lakše diše. Tu nažalost moramo spomenuti i suce. Porzignis je bio zaštićen ,kako bi se reko “ki lički međed”. Sve su mu svirali, a pogotovo su faul Vidmara i Čančara bili krajnje diskutabilni. Na krilima 7 vezanih poena Zingisa dolaze na samo -1. Nakon toga ishitreno šutira trojku i maši a na drugoj strani Slovenci nakon skoka u napadu Murića poentiraju. Ko drugi neko Goran Dragić.

Bertrans uspeva pogoditi trojku i smanjiti na -4, a onda je nastala gužva. Pokačili su se Porzignis i Randoplh, umešao se i Daivis Bertrans i to je značio kraj utakmice za svu trojicu. Svi su imali 4 penala, te su dobili tehničku grešku i mogli su u svlačionicu. Prepelić je imao mirnu ruku na kraju utakmice, pogodio sva bacanja i napokon prelomio utakmicu i Slovenci mogu početi slaviti!

Dončić je bio sjajan, ubacio je 27 poena uz 9 skokova i ovom neverovatnom utakmicom se našao u odabranom društvu. Vođa ekipe se vratio. Goran Dragić je zabio 26 poena, uz 6 skokova i 8 asista. Odlični su bili i Randoplh sa 21 poenom, te Prepelić koji je ubacio 17. Kod poraženih Porzingis se zaustavio na 34 koša, no to nije bilo dovoljno, a najviše mu je pomogao Daivis Bertrans sa 23 ubačaja.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket, 1 / 4 finala: Videli smo lepoticu turnira, Zmajevi prete i furiji - Ostatak Sveta
  2. Kokoškov novi trener Sunsa! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*