Eurobasket, 1 / 4 finala: Sjajni Shved na raspucane Grke

FIBA.org

Duel dve reprezentacije koje su iznenadile u osmini finala. Možda smo ovde čak očekivali i Litvu i Hrvatsku, no sjajnom igrom ove dve ekipe su im pomrsile planove. Najbitniji zadatak za Grke će biti nešto što dosada nikome na prvenstvu nije uspelo, zaustaviti Shveda. Ruski bek igra sjajan turnir, potopio je Hrvate u prošlom kolu, a isto preti i Grcima. Moraju barem usporiti najveću rusku zvezdu, a ako ponove utakmicu s Litvom svakako imaju šanse.

Reprezentacije Grčke je u imala katastrofalan nastup u grupi. Sušta suprotnost onome što su pokazali protiv Litvanaca. Igrali su odličnu obranu, nisu dali nikome na perimetru da se raspuca, dok je s druge strane Sloukas parao mrežicu. Sigurnom igrom su polako trošili vreme, a Litavci nisu uspeli ništa ozbiljnije napraviti. Iako su bili blizu sve dvojbe je rešio Antetooumnpo koji je pogodio trojku pred sam kraj meča. Inače neverovatno je da on ima 100% šut za 2 poena, 75% za tri poena i 93,8% slobodna bacanja! Iako uzorak nije preterano velik, ipak je neverovatno održavati ovakve brojke. A zapravo njegova najjača snaga je u obrani i atleticizmu. Litavce su dobil njihovim oružjem, ubacili su 11 trojki uz 41% šuta, dok su Litvi dopustili samo 25%. Sloukas je odličan celo prvenstvo, ubacio je 21 poen Litavcima, a celo prvenstvo je iznad 60% šuta za tri poena. Calathes je siguran na lopti i od njih dvojice preti najveća opasnost Rusima.

Zbornaja je vrlo jednostavna ekipa. Iako jednostavni, to ne znači da nisu opasni u što su se uverili Hrvati. Kada ih podceniš i ne postaviš dobro igru sigurno će te kazniti. Igraju vrlo jednostavno u napadu, lopta ide Shvedu pa šta on uradi s njom. Obično tu može biti pick s Mozgovom, a ostali šire van ili eventualno neki hand off. Jednostavne ali efikasne akcije. U obrani su standardno čvrsti. Zubkov i Kurbanov su tu za krila, Kulagin za bekove, a Mozgov pokupi sve što može pod košem. Protiv Hrvata je sve funkcioniralo. Uštopali su sve osim Bogdanovića, a u napadu su imali raznovrstnost. Pogađali su i Fridzon i Kulagin i Vorončević, a ne samo Shved koji je uz 27 poena sjajno razigravao i završio na 12 asista. Grci nemaju izrazitog stopera na bekovima i to bi im mogao predstavljati problem protiv neugodnih Rusa. Očekujemo barem jedno razdvajanje Bourisisa i Mozgova na utakmici, a prema sadašnjim igrama čak bi se usudili reći i da prednost ide Rusima. Iako su izbacili Litvu, to je bila samo jedna utakmica, pitanje je dali je pravi odraz grupa ili osmina finala…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*