Finale Eurobasketa: Klemen upalio šampionski kremen!

FIBA

Slovenija je prvak Evrope. U velikom finalnom dvoboju bila je bolja od Srbije. U dramatičnoj završnici Slovenci su bez povređenog Dončića, i umornog Dragića uspeli da odole napadima Srbije, i dođu do istorijskog uspeha, 93 – 85. Ovo je prva medalja, prvo zlato za Slovence u košarci.

Ključna je bila druga četvrtina u kojoj su Dragić i Prepelič iztorpedovali koš Srbije i napravili plus 9 pred poluvreme. Neočekivan junak bio je Klemen Prepelič, 24-godišnji šuter koji je u poslednjoj četvrtini preuzeo odgovornost i sa 21 poenom vodio Sloveniju do trijumfa. Najbolji je naravno bio Goran Dragić koji je postigao 35 poena, od toga 26 u prvom poluvremenu.

Kakvo finale. Sjajna Slovenija protiv Srbije čeličnih živaca. Slovenci su preplavili tribine hale u Istanbulu.

Sam početak je pripao Srbima i Kuzmiću koji je ubacio prvih 6 poena. Lopta je dobro kružila i spuštala se dole te su Srbi imali prednost gotovo čitavu prvu četvrtinu. Prepelić i Dragić su držali Slovence u igri. Dva razlike prednosti za Srbiju, 22-20.

Eurobasket 2017: Srbija uzvratila Rusima, imamo “naše” finale

Onda sledi druga četvrtina za pamćenje, za anale. I sve to u režiji jednog čoveka – Gorana Dragića! Bio je praktički nezaustavljiv i zajedno s Prepelićem koji je ubacio 2 trojke s 8 metara potpuno je preokrenuo rezultata. Moramo napomenuti i nekoliko sudijski grešaka. Više puta se dogodilo da dva suca sude potpuno drugačije stvari. Lučić je tako ni kriv ni dužan popio tehničku grešku za očit faul u napadu. Srbija je popustila u obrani i primili su najviše poena na ovom prvenstvu u četvrtini. Moraju se konsolidirati i pronaći načina da uspore Dragića ako se žele vratiti u ovaj meč

Do poluvremena, Dragić ima 26 poena, 4 skoka i 3 asistencije, bez izgubljene lopte. Većina poena je postignuta iz tranzicije, Dragiću i Slovencima odgovara presing i rezultatska jurnjava.

U trećoj četvrtini Srbija topi prednost, ključno je bilo uvođenje Vladimira Štimca na centarskoj poziciji, ali su svojom igrom prednjačili Vasa Micić, mladi Gudurić, pa i Stefan Birčević. Jurnjava za rezultatom se nastavlja i sredinom poslednje četvrtine Srbija preuzima vođstvo, a nakon polaganja Bogdanovića i 82-80 za Srbiju sve je stalo. Kuzmić promašuje možda dva ključna slobodna bacanja. Bogdanović, od koga se očekivalo da preuzme odgovornost, stao je, ne koristimo to što nema Dragića i Dončića, Mačvan pokušava, ali su Rendolf, Blažič i Prepelič presudili.

Slovenci stižu do ubedljive prednosti, i zasluženog zlata.

Kapite Slovenije i play Miami Heata odigrao je sjajno Prvenstvo Evrope i još sjajnije finale koje je završio sa 35 poena. Zasluženo je izabran za MVP prvenstva. Uz njega u prvi tim su izabrani njegov saigrač Luka Dončić, Bogdan Bogdanović najbolji igrač Srbije, potom Aleksei Shved iz Rusije i legendarni Pau Gasol iz Španije (mada je komotno ovo mesto mogao zauzeti i njegov brat Marc).

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket, 2017: Košarkaška simfonija s Balkana - Ostatak Sveta
  2. Đorđević: Kako to Randolph pomaže razvoj košarke u Sloveniji? - Ostatak Sveta
  3. EP 2022: Srbija prvi favorit, Jokić prvo lice šampionata - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*