Odlazak La Bombe

Reprezentacija Španije je na ovo prvenstvo došla kao veliki favorit. Okupili su iskusnu ekipu predvođenu zvezdama braćom Gasol. Očekivala se zlatna medalja, kako bi ispratili i zlatnu generaciju koja im je donela toliko uspeha u poslednjem desetljeću. Ovo je verovatno zadnji Euro Pau Gasolu, San Emeteriu, možda čak i Marcu. Jedini koji sigurno odlazi, ne samo iz reprezentacije, već i iz aktivnog igranja košarke je legendarni bek Juan Carlos Navarro.

La Bomba je bio neizostavni član ove reprezentacije, a u većini puta i jedan od najboljih igrača. Ima prepoznatljivi stil igre, nije nikada dominirao fiziklaijama, ali je imao neverovatan šut i sjajan ulaz po kojemu je zapravo dobio i ime. Objavio je kako će mu ovaj reprezentativni ciklus biti poslednja stvar koju je uradio u svojoj dugoj i uspešnoj karijeri.

U Europi je ostao veran Barceloni, nije nastupao niti za jedan drugi klub. Osvojio je brdo naslova, 2x Euroligu, 3x puta Špansko prvenstvo, a individualne nagrade je gotovo nemoguće prebrojati. Nema koju nije uzeo od MVP-a Eurolige, Mister Europa, najboljeg strelca Eurolige, a još uvek drži rekorde za najviše ubačenih poena i najviše odigranih minuta u Euroligi. Čak je i u Nba ligi bio uspešan. Odigrao je samo jednu sezonu za Memphis Grizzliese a tada je završio u drugoj rookie petorci.

Što se tiče reprezentacije za nju igra još od davne 2000. i Olimpijade u Sidneyu. Osvojio je dva puta Eurobasket, jedno je bio Svetski prvak i ima 2 srebra sa Olimpijade. Danas sa ovom utakmicom protiv Rusa završava jedna neverovatna karijera, Bomba kači patike o klin i ostavlja veliku prazninu iza sebe, kako u Barci tako i u Španskoj reprezentaciji.

Obe ekipe su pretrpile težak poraz u polufinalima. Špance je iznenadila Slovenija, a Rusi ipak nisu mogli još jednom preko Srba. Dali su sve od sebe, no protivnici su jednostavno ovaj puta bili bolji. Španci su favoriti za ovu utakmicu, Rusi bi im trebali malo više odgovarati od Slovenaca. Igraju dosta sporije, a ako uspiju uštopati Shveda onda im se smeši pobeda. Braća Gasol bi trebala odraditi svoj posao pod obručima, a imaju i dosta obrambenih opcija za Shveda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*