Košarkaški mag, i veliki čovek koji ima svoje mesto u NBA istoriji

FIBA

Spuštena je zavesa na Eurobasket, zasluženim trijumfom Slovenije. Tim koji je bukvalno gazio sve svoje protivnike, uključujući Špance u polufinalu, sa puno muke je došao do svog istorijskog zlata. Srpski tim ima pravo žaliti se na kriterije suđenja, na neiskustvo glavnog suca, na sporne odluke, ali kada se utakmica lomila, a bilo je nekoliko momenata tokom finalnog meča, Slovenci su pokazali više staloženosti i više znanja. Jedan igra pokazao je koliko želi ovo zlato, a u finalu je Srbiji ubacio 35 poena, od toga 26 u prvom poluvremenu. Bio je to kapiten Goran Dragić, momak koji je sjajnu sezonu 2016-2017 u kojoj je izrastao u lidera franšize iz NBA, krunisao i reprezentativnim uspehom.

Dragić je beležio 22.6 poena, uz 5.1 asistenciju i 4.4 skoka dominirao je na spoljnim pozicijama.

Kolika je košarkaška veličina pokazuju ove broje i zlato, ali kolika je ljudska veličina Dragić je pokazao posle meča. Umesto da odmah slavi sa svojim drugarima i saigračima, Dragić je prvo pružio ruku Saletu i njegovim pulenovima, a potom je prišao prišao Vladimiru Lučiću koji na klupi nije mogao da sakrije suze i pokušao da ga uteši.

Aleksandar Dimitrijević RAS Srbija / Blic Sport

Goran Dragić ili Dragon, kako ga znaju na NBA parketima, najbolji je slovenački igrač i trenutno najbolje rangirani igrač sa naših prostora u NBA. Ovaj 31-godišnjak ponikao je u Iliriji, afirmisao se odličnim igrama u Slovanu (2004 – 2006), da bi se nakon epizoda u Murciji i Olimpiji 2008. otisnuo preko bare. Prvo je nastupao za Phoenix Sunse, potom za Houston, tokom 2011 igra u Baskoniji tokom lock outa, da bi se 2012 vratio u Sunse. 2015 u velikom trejdu prelazi u Miami, i trenutno je prva zvezda ovoga kluba. U NBA karijeri beležio je 13.3 poena i 4.8 asistencija po utakmici, uz dobar procenat šuta iz igre (47,1 %).

Stvari koje niste znali o Dragonu

  • Goranov otac je instuktor vožnje u Sloveniji
  • Jedan je od 3 beka iz Europe koji je dospio u All NBA petorku (ostali su Tony Parker i Dražen Petrović)
  • Goran priča 4 jezika, osim slovenačkog i srpskog govori engleski i španjolski,
  • Jedan je od 2 playmakera koji ima preko 50% šuta iz igre, te preko 40% šuta za tri poena ( drugi je Steph Curry)
  • Iako su sunarodnjaci Goran se baš i ne slaže sa Sašom Vujačićem, kaže da je veliko rivalstvo između njih. “Saša oduvek želi pokazati da je bolji košarkaš.”- Svoju prvu tehničku Goran je zaradio nakon sukoba sa Vujačićem
  • Slovenski reperi su napravili pesmu o Dragonu,

  • U sjajnim je odnosima sa sadašnjim trenerom Knicksa Jeffom Hornacekom koji mu je jednom čak i čuvao decu
  • Osim košarke Goran obožava Formulu 1, a Nascar trke koje Ameri obožavaju su mu dosadne
  • Iako ima solidne fizikalije Goran nije ni jednom zakucao ove sezone
  • Dok je bio u Sloveniji i nije bio NBA igrač radio je za svog zeta na gradilištu, mešao malter, nosio cement i ostale potrebne stvari,
  • I da, Goran i njegov brat Zoran igrali su zajedno u Sunsima, a na jednom meču ušli su u NBA istoriju:

Kako su braća Dragić ušla u istoriju NBA

Lider Heata

Slovenac je prva opcija Miamija na poziciji organizatora igre koji je ponikao na našim prostorima a u NBA kontinuirano pruža dobre partije. Sezona 2016-17 bila je najbolja u njegovoj karijeri i tokom ove sezone izrastao je u jedno od lica franšize uz centra Hassana Whitesidea, i Whitesidea. U 73 utakmice beležio je 20.3 poena, 5.8 asistencija i 3.8 skokova. Jedini razlog zbog kojih Goran Dragić nije odigrao sve mečeve bile su povrede, a kada je bio na terenu igrao je najviše minuta od svih – 33.3, Heat jednostavno nije imao adekvatnu zamenu na njegovoj poziciji. Karakteriše ga izuzetna brzina i veština sa loptom, odlično se snalazi u tranziciji i jedan je od igrača sa najuspešnijim procentom realizovanih poena nakon polaganja. Lakoća sa kojom završava polukontre i kontre je zapanjujuća.

Uz Nikolu Jokića iz Nuggetsa, Vučevića iz Magica i Nurkića iz Blazersa, igrač je koji je najviše pokazao u prošloj sezoni NBA.

Dragić, Jokić i Šarić lideri u svojim timovima

U Heatse, sa šampionskim ambicijama, stigao je u februaru 2015., nezadovoljan statusom u Sunsima. Bio je odlična dopuna odličnom rosteru Miami-ja, predvođeno Vejdom, Bošom i Vajtsajdom. U toku 2015-16 odigrao je 72 utakmice, na parketu je provodio 32.8 minuta, a postizao je 14.1 poena i imao 5.8 asistencija, uz 31.2 % šuta za tri poena. Solidno rekli bi, ali malo za igrača ovakvog kalibra i košarkašku zvezdu koja je beležila i mnogo zapaženije brojke – 20.3 poena za Sunse (2013-14 sezona), ili 7.4 asistencije sezonu ranije, odnosno neverovatnih 51.9 % šuta za tri poena još dok je igrao za Rocketse (2010-11). Čini se da je Dragićeve potencijale, koji dolaze do izražaja kada ima loptu u ruci i slobodu izbora, ograničavalo prisustvo Wadea koji je ipak bio prva zvezda tima.

U meču protiv Celticsa odigranom 28 novembra, 2016, Dragon je zabeležio rekordnih 17 asistencija!

6 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket, 2017: Košarkaška simfonija s Balkana - Ostatak Sveta
  3. Dragon je treći put zaplakao, ovaj put sa najviše suza - Ostatak Sveta
  4. Dragon uzvraća udarac - Ostatak Sveta
  5. Naši u NBA, 2017 - 2018 (IV): Oni su najveće zvezde i nezamenjivi su u svojim timovima - Ostatak Sveta
  6. Stvari koje niste znali o Goranu Dragiću! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*