“Srbija nije zemlja košarke”

Jed Jacobsohn / Getty Images

Vladimir Radmanović je sa svojih 12 sezona i 737 mečeva odigranih u NBA jedan od najdugovečnijih igrača sa ovih prostora u najjačoj ligi sveta. Sa 8 poena prosečno, 3.8 skokova i 1.4 asistencije u proseku može se reći da je imao sjajnu karijeru. Sa 971 trojkom drugi je trojkaš, iza Peđe Stojakovića, kada računamo sve igrače sa naših prostora koji su nastupali u NBA. Nažalost, ostao je bez titule. Naime, sezonu 2008/09 započeo u startnoj petorci Lejkersa i postigao rekord kluba sa 44,1 odsto za tri poena. Međutim, Vlad Rad je u februaru 2009. godine napustio Los Anđeles i prešao u Šarlot Bobketse, tako da je ostao bez titule.

Divac, Kukoč, Draže, Peđa: Najbolji igrači sa naših prostora u NBA

Radmanović je svakako neko ko je kompetentan komentarisati košarkaška zbivanja. Za njega je rezultat srpske selecije na Eurobasketu sjajan rezultat obzirom na sve okolnosti koje su pratile ovaj tim. Na pitanje jednog ruskog medija da li vidi njihovu zemlju, Rusiju, kao zemlju košarke, odgovorio je da ne vidi niti jednu zemlju u Evropi kao košarkašku, uključujući i Srbiju:

“Danas ne vidim nijednu košarkašku zemlju u Evropi. Čak ni Srbija, gde je košarka toliko popularna. Kada imate izbor da idete na košarkašku ili fudbalsku utakmicu – publika će izabrati fudbal. U Rusiji se košarka bezuspešno takmiči protiv hokeja. Rusija ne može da se nazove košarkaškom zemljom. I ja sam počeo kao fudbaler, jer je tehnički jednostavniji od košarke. Za fudbal vam je potrebna lopta i parče zemlje, bez obruča i ostalih detalja,” rekao je Radmanović za “sports.ru”.

No, Radmanovića ne pamtimo po nekim velikim uspesima u dresu reprezentacije Srbije (Srbije i Crne Gore, Jugoslavije pre toga). Zločestog dečka srpske košarke pamtimo po “incidentu” sa bananom u svlačionici, kada ga je Pešić izbacio iz ekipe koja je 2002. osvojila SP u Indijanapolisu.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta
  2. Srbi rekorderi, Hrvati treći! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*