Najava sezone: 2017/18 divizija Atlantic

Približavamo se tom datumu kojeg smo svi čekali. Predsezona počinje za koji dan, a ona prava stvar je iza ugla. Ovo leto je bilo jedno od uzbuljivijih u poslednje vreme, nikada toliko Allstar igrača nije promenilo sredinu i većina ekipa je totalno promenila izgled u toku ovog prelaznog roka. Čeka nas kao i uvek uzbudljiva NBA sezona a krenuti će s predstavljanjem ekipa u diviziji Atlantic.

BOSTON CELTICS

In- Kyrie Irving (Cavs), Gordon Hayward (FA-Jazz), Marcus Morris (Pistons), Aron Baynes (FA-Pistons), Shane Larkin (FA-Baskonia), Daniel Theis (FA-Brose Basket)

OUT- Isaiah Thomas (Cavs), Jae Crowder (Cavs), Ante Žižić (Cavs), Kelly Olynik (FA-Miami Heat), Avery Bradley (Pistons), Amir Johnson (FA-Sixers), Jonas Jerebko (FA-Jazz), Gerald Green (FA-Bucks), Tyler Zeller (FA-Nets), Demetrius Jackson (FA-Rockets), James Young (FA-Bucks), Jordan Mickey (FA-Heat)

Draft – Jayson Tatum , Semi Ojeleye

Od prve ekipe Istoka sigurno nismo očekivali ovoliko puno promena, no nemoć u finalu protiv Cavsa je naterala Aingea da razmontira ekipu. Rešili su se većini sjajnih rotacijskih igrača, no doveli su i više nego dobre zamene za njih. Prvo je potpisao Hayward, odlično krilo Jazza koji daje puno bolje opcije Stevensu od Crowdera, posebno u napadu. Da bi njega potpisali morali su se odreći najboljeg obrambenog igrača Bradleya, ali u zamenu je stigao Morris, jako korisna stretch četvorka. Šlag na kraju je bio zvezda Cavsa Kyrie Irving koji je stigao u zamenu za najveći zvezdu Kelta Thomasa. Aingie je skontao da ne možeš graditi ekipu oko undersize playmakera, iako je Thomas pružao neverovatne partije tokom sezone u playoffu je bio prevelika rupa u obrani. Irving nije na glasu kao dobar obrambeni igrač, no ipak je fizički puno jači i višlji od Thomasa i neće biti tolika rupa u obrani. Dosta su riskirali i na draftu, menjali su svoj prvi pick da bi dobili Tatuma i čini se da su pogodili. Ne zato što će Fultz biti loš već je Tatum pokazao sjajne stvari na Letnjoj ligi i čini se kako bi mogao izrasti u sjajnog igrača. On i još jedna mlada nada Brown će deliti minutažu na bokovima, dok će Stevens sada imati više opcija u napadu koji je bez Thomasa prošle sezone dosta loše funkcionirao. Plafon im je sigurno veći nego prošle sezone, a čini se kako ove godine postaju ozbiljni contenderi.

TORONTO RAPTORS

In- C.J Miles (Pacers)

OUT- Patrick Patterson (FA- Thunder), P.J Tucker (FA-Rockets), DeMarre Carroll (Nets), Cory Joseph (Pacers)

Draft – OG Anunoby

Kanađani su nakon razočaravajućeg nastupa u playoff odlučili dati još jednu priliku Lowryu i Derozanu. Kyle je neko vreme vodio dilemu hoće li potpisati novi ugovor, no na kraju je ipak pristao i Raptorsi još jednom u vrlo sličnom sastavu idu u lov na Cavse. Imali su mirno leto, tradeali su Josepha za Milesa i tako dobili još jednu šutersku pomoć na bokovima, a možda i najbitniji odlazak je bio onaj Pattersonov. Sjajno je širio reket i bio vrlo koristan u ovom sistemu, no često je bio povređen tako da su Raptorsi odlučili da je najbolja opcija rastanak s njim. Pogotovo jer su potpisali Ibaku na duže staze koji je zapravo bolja verzija Pattersona. Nisu se nešto previše oslabili ove sezone, no problem je što su konkurenti sada dosta jači. Playoff je zagarantiran na ovakvom Istoku, čak bi trebali imati i prednost domaćeg terena no nešto više od Kanađana teško možemo očekivati.

NEW YORK KNICKS

In- Tim Hardaway Jr (FA-Hawks), Ramon Sessions (FA-Hornets), Micheal Beasley (FA-Bucks), Jarret Jack (FA- Pelicans), Enes Kanter (Thunder), Doug McDermott (Thunder)

OUT- Derrick Rose (FA-Cavs), Carmelo Anthony (Thunder), Maurice NDour (FA), Marshall Plumlee (FA-Clippers)

Draft – Frank Ntilikina, Damyean Dotson

Nakon dugog vremena Knicksi napokon ulaze u novu eru. Nema više Mela koji je nakon sage koja je trajala čitavo leto otišao iz New Yorka, a još bitnije nema više Phila Jacksona koji je izgleda bio najveći destabilizirajući faktor u ovoj ekipi. Gotovo svi igrači, a i struka su oduševljeni s ovim novim početkom (čitaj nema Phila) i spremni kreću u novu sezonu. No Knicksi kao Knicksi nisu mogli proći bez gluposti i ovo leto. Preplatili su Hardawaya, svog bivšeg igrača kojeg su poslali u Hawkse praktički za ništa. Sada svoju ekipu grade oko europskog dua Porzingis-Ntilikina, momaka koje su oni birali na draftu. Čitavo leto se nisu pojačavali na playu, i ne ne računa Jacka i Sessionsa kao pojačanja, te su tako pokazali Francuzu da veruju u njega i da očekuju već u prvoj sezoni kvalitetne predstave od njega. Nažalost po navijače Knicksa iako su se rešili većine tereta iz prošlih sezona, i dalje budućnost franšize nije svetla. Nakrcani su očajnim ugovorima, kao npr Noah, a možda i Hardaway, te će sigurno nekoliko idućih sezona tavoriti u prosječnosti.

PHILADELPHIA 76ERS

In- JJ Redick (FA-Clippers), Amir Johnson (FA-Celtics)

OUT- Sergio Rodriguez (FA-CSKA Moskva)

Draft – Markelle Fultz

“Trust the process”! Najperspektivnija ekipa lige bi napokon mogla biti u puno sastavu. Kamerunsko čudo Joel Embiid je u samo 30 utakmica pokazao da ga se vredilo čekati 2 godine, Dario Šarić je umalo uzeo nagradu za najboljeg rookiea lige, dok je ostatak ekipe bio i više nego solidan. Ove godine za početak su jači za Bena Simmonsa, prošlogdišnjeg prvog picka koji se vraća nakon povrede, nakon njega tu je i ovogodišnji prvi pick Fultz. Osim toga odlično su odradili posao sa slobodnim igračima. Prvo je stigao Redick, jedan od najboljih šutera lige i to samo na jednogodišnji ugovor, a drugi snažni Amir Johnson koji će sigurno učvrstiti reket Sixersa. Ove godine za početak imaju celu ekipu na okupu, a iako će neki biti na restikciji minuta Brown će sigurno imati dovoljno oružja za poštenu borbu. Playoff na ovakvom slabom Istoku nije nemoguća misija, i da povežu sezonu bez povreda sigurni su među 8 najboljih ekipa Istoka.

BROOKLYN NETS

In- D’Angelo Russel (Lakers), Allen Crabbe (Blazers), DeMarre Carroll (Raptors), Timofey Mozgov (Lakers), Tyler Zeller (FA Celtics)

OUT- Brook Lopez (Lakers), Andrew Nicolson (Blazers), Archie Goodwin (FA-Blazers), Justin Hamilton (Raptors)

Draft- Aleksandar Vezenkov

Ostali su bez najboljeg igrača, nemaju pick ni na idućem draftu no nekako se čini kako Netsi idu pravim smerom. Katastrofalan trade za veterane Kelta još uvek deluje, a novi GM Sean Marks izvlači najbolje iz date situacije. Lopez je bio odličan napadački centar, no jednostavno nije igrač oko kojeg gradiš ekipu. Loša obrana, prečeste povrede i Marks nije htio dati veliku lovu svom centru. Zauzvrat je istina dobio očajan ugovor Mozgova, no u paketu je i Russel i sada Netsi napokon imaju legitimnu bekovsku pretnju. Russell će ovde do kraja moći raziviti svoje talenat i za koju godinu kada Netsi budu u boljoj situaciji biti jedan od glavnih karika. Što se tiče Mozgova prostora na capu imaju koliko hoće, zato su i prihvatili Carrolla iz Raptorsa, no znaju da barem iduće 2 sezone neće moći računati na nekakva jaka pojačanja sa tržnice. Tako da polako skupljaju pickove, čekaju da prođe “rabota” s Keltima i da napokon imamo odličnu košarku i s druge strane reke Hudson.

 

1 Trackback / Pingback

  1. NBA 2017 2018: Šta nam donosi nova sezona? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*