Legenda o Dudi

FIBA

Jedan od najboljih srpskih i jugoslovenskih trenera ikada i čovek koji je postavio temelje današanje reprezentacije Srbije, Dušan Ivković, od juče je stanovnik Kuće slavnih u Ženevi. Društvo mu pravi jedan od najboljih košarkaša sa naših prostora Tonijem Kukočem iz Hrvatske i najbolja bosanskohercegovačka a možda i jugoslovenska košarkašica Razija Mujanović. Među 150 kandidata, koliko ih je bilo u užem izboru, Svetska košarkaška federacija (FIBA) odrabrala je jednog trenera, šestoricu igrača i jedan tim. Uz njih u generaciji 2017. godine u Kuću slavnih uselili su i američka legenda Shaquille O’Neal te originalni ‘Dream Team’, koji je na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni osvojio zlato, pobedivši u finalu Hrvatsku.

Dušan Duda Ivković (73) zvanično je okončao trenersku karijeru 1. jula 2016, a oproštajni meč imao je 20. septembra u dvorani Olimpijakosa u Grčkoj, u Pireju. Sa reprezentacijama Jugoslavije i Srbije osvojio je 9 medalja, a imao je mnoštvo uspeha i na klupskom planu počev od prvog tima Radničkog sa Crvenog krsta, pa do poslednjeg Efesa. Šampion Evrope bio je dva puta, oba sa Olimpijakosom 1997. i 2012.

Zašto je Dudin oproštaj (samo) u Atini?

Legendarna Raza će biti tek 13. košarkašica u FIBA-inoj kući slavnih. Pored Mujanovićeve, Kukoča i Ivkovića uKuću slavnih primljeni su Miki Berkovich (Izrael), Pero Cameron (Novi Zeland), Shaquille O’Neal (SAD) i Valdis Valters (Latvija), dok je u kategoriji timova ovo priznanje pripalo originalnom Dream Teamu iz 1992.

Košarkaški Beatlesi: Kako je Dream Team ponovo izumio košarku

O Toniju Kukoču ne treba trošiti reči. U pitanju je sigurno najbolji i najkompletniji košarkaš sa ovih prostora koji je zaigrao u NBA, i čovek koji je osvajao mnoštvo trofeja na klupskom i reprezentativnom planu.

Toni je tokom ceremonije sve oduševio ovim potezom:

Zanimljiv je i odabir legende novozelandske košarke, Pere Cameroona u klub slavnih. On je prvi košarkaš svoje zemlje koji je odabran u Kuću slavnih:

Legenda Tall Blacka u Kući slavnih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*