Najbogatiji klubovi Francuske

Piše: Goran Radonjić, KOŠ Magazin

Kako početak prvenstva u Francuskoj još nije donio prava uzbuđenja, makar su određeni pokazatelji u prva tri kola indikativni, sada je prilika da se bavimo i onim što nije baš direktno vezano za košarkaški teren. Budžet u francuskim klubovima nije najdominantniji (puno je važniji izbor igrača), ali je veoma značajan i sada je prilika je da zavirimo u kasu klubova.

Najbogatiji klub u ovoj sezoni je najuspješniji klub u svim dosadašnjim prevenstvima – Asvel, ili kako se sada zvanično zove Lyon-Villeurbane. Najprije je potrebno da znate da je novac u francukom društvu u lokalnoj samoupravi, i da gradovi ili regioni su najveći finansijeri košarkaških klubova. Kako su najčešće gradske strukture vlasnici sportskih dvorana, onda je jasno da je to važna stavka u budžetu svakog kluba. Gradovi ili regioni su oni koji daju najviše novca u košarkaške klubove i stoga se klubovi nazivaju po gradovima gđe su stacionirani. Kada god vidite dva imena onda mora da znate da klub pripada dvema gradskim ili opštinskim strukturama. Kako je politika takođe veoma dominantna u gradskim ili strukturama regiona (a često su različite političke orijentacije prisutne) to je važno da se zna da Lyon-Villeurbane, ili Chalons-Reims, ili Gravelines-Dunkerque, ili Hyeres-Toulon pripadaju gradskim strukturama iz dva grada, ili čak Pau-Lacq-Orthez pripada i finansira se iz budžeta tri grada.

Lyon-Villeurbanne je objavio najveći budžet u ovoj godini – 8,27 miliona eura (u prošloj je takođe bio najbogatiji klub sa 7,29 miliona eura). Iza kluba koji predvodi Tony Parker su Strasbourg sa 7,75 miliona eura, Monaco 6,32, Limoges 6,15, pa onda slijede prošlogodišnji prvak Chalon sur Saone 5,67, zatim Le Mans 5,50, pa GravelinesDunkerque 5,48; Pau-Lacq-Orthez 5,1; Nanterre 4,60; Bourg en Bresse 4,39; Levallois 4,28; Cholet 4,16; Dijon 3,96; Chalons-Reims 3,88; Boulazac 3,53; Le Portel 3,44; Antibes 3,32 i najmanji budžet ima Hyeres-Toulon – samo 2,01 milliona eura.

Važno je kazati da je ovogodišnji budzet Lyon Villeurbanne i najveći u istoriji košarke u Francuskoj, kao i da je i drugi najbogatiji klub Strasbourg ostvario drugi najveći budžet od kada se igra profesionalna košarka u Francuskoj. Bitno je znati da su budžeti pravljeni na osnovu stvarnih pokazatelja, i da prilikom kontrole poslovanja svaki dokumenat mora da ima svoju bankovnu garanciju. Već u maju i junu svake godine klubovi prave svoje budžete i moraju da dostave sve dokumente Komisiji za kontrolu budžeta. Sa tom Komisijom nema šale i ne postoji način da se neko prevari. Od juna klubovima se ostavlja samo mogućnost promjene budžeta na osnovu broja prodatih ulaznica.

Značajno je reći da su Lyon-Villeurbanne i Strasbourg povećali svoje budžete u odnosu na prošlu godinu, kao i većina klubova, međutim nešto manje novca ima u klubovima kao što su Monaco, Le Mans, Gravelines-Dunkerque, Pau-Lacq-Orthez, Cholet i Dijon. Monaco ima manje novca, ali ne treba da se zaboravi da u kneževini generalno ima onoliko koliko bude trebalo novca za treći nastup u prvoligaškoj konkurenciji. Kako su porezi u bogatoj kneževini nešto manji nego u drugim klubovima u Francuskoj, Monaco mora da da poseban doprinos za razvoj ostalih klubova.

Svaki klub odvaja za plaćanje igrača i trenera negde oko 32 – 33% od ukupone sume iz budžeta. U prošloj sezoni su svi imali manje novca od ovogodišnjih i samo su ukupne plate smanjili Le Mans, Pau-Lacq-Orthez, Chalons-Reims, Dijon i Hyeres-Toulon. Lyon-Villeurbanne izdvaja za plate oko 2,68 miliona eura, sto je za 350.000 više nego u prošloj godini, a Strasbourg je povećao plate za oko 360.000. Najmanje za plate izdvaja Hyeres-Toulon, i to samo oko 650.000 eura, a čak su ove godine smanjili plate za oko 50.000. Sve ove cifre su tačne, ali za ljubitelje košarke sa naših prostora je važno da svi znaju da ovde ne postoje prevare. U francuskom prvenstvu nema malverzacvija niti obećanja bez pokrića. Svi igrači i treneri, ali i svi ostali dobijaju svoj novac na vrijeme.

Veoma je značajno znati da se dovode pravi igrači. Puno mladih igrača iz Amerike dolazi u Francusku, stiče svoje znanje i onda kasnije odlazeći u druge klubove dobijaju puno više novca. U prošloj godini trener Jean Denis Choulet je u ekipu Chalon S/S doveo prave i igrače za veoma malo novca i bio šampion, međutim ove godine im se nije posrećilo. Čak i sa više novca nisu pogodili prave igrače i započeli su sezonu onako kako ne dolikuje aktuelnom šampionu. Odličan je primjer i trenera Erica Bartechekyja, koji gde god da je radio uspjevao je da pronađe mlade i veoma dobre igrače i sa malim novcem da napravi dobre rezultate. Tako je bilo dok je bio u Le Havreu, pa onda u prošloj sezoni u Pau-Lacq-Orthezu, i sada je odlično započeo sezonu sa timom Le Mans, koji je smanjio budžet ali je pravim izborom popravio šanse da se dobro plasira na kraju prvenstva. Nikola Antić je odlično vodio Chalons-Reims sa malim novcem, a sada ostaje da se vidi kako će to izgledati kada crnogorski stručnjak nije u klubu.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Zašto je Tony Parker nezadovoljan? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*