Sacramento Kings: Novi početak

Sacramento Kings

Piše: Saša Stepanović, NBA SVIJET

Sacramento Kingsi, tim koji vole da gledaju ljudi s Balkana zbog bivših igrača koji su ostavili trag u ovoj Kalifornijskoj franšizi. Nakon svima poznatih igrača poput Mike Bibby-ja, Doug Christieja, Chrisa Webbera, Divca, Stojakovića, Hedo Türkoğlua, tim Sacramenta je bio apsolutno izgubio kompas te navijači Sacramenta zasigurno nisu imali razloga za optimizam. Loši rezultati, potpuno sivilo, nedostatak ideja, prosto nejasan pristup da li franšiza radi popularni “rebuilding” ili napada playoff, sve su to bila odličja Kingsa.

No, prema mišljenju raznih stručnjaka, novinara pa i samih navijača Sacramento Kingsa, nadzire se kraj ovog tunela a vidi se čak i iskra svjetlosti. Kingsi sada idu pravim putem i to mnogi moraju da priznaju iako ova franšiza nije ni približno omiljena i popularna u Americi. Ono što treba napomenuti kao “prekretnicu” za boljitak je svakako odluka iz prošle sezone da se trejduje možda i najbolji igrač Sacramento Kingsa nakon Chrisa Webbera, DeMarcus Cousins. Takav potez je bio ispraćen kroz Ligu kao još jedan samoubilački potez ove franšize. Imali su tim koji nije toliko bio daleko od playoffa i onda trejduješ najboljeg igrača tog tima. No ipak, ispostavilo se da je taj potez doveo do toga da sada konačno možemo da vidimo neki plan Sacramento Kingsa. Cousins je nesumnjivo nevjerojatan igrač i All star igrač, no njegovi problemi s autoritetom, gubitkom živaca, su poznati svima. Cousins jednostavno nije igrač koji suigrače čini boljim, igrač koji će biti lider te ekipe.

Cousins u Pelicansima!

Uslijedio je trejd u kojem je Cousins otišao u Pelicanse a ono bitno što je u Sacramentu došlo je Hield kao i prava na top 10 pika. Hield je svakako franšizni igrač i igrač koji je top5 igrača u godini u kojoj je draftiran. Osim toga je dobiven i top 10 pik u prejakom draftu. Ono što mnogi nisu primjetili je da je odlazak Cousinsa nije došao kao grom iz vedra neba već je i planiram. Pre samog odlaska Cousinsa, draftirani su Papagianis kao i Skal Labissiere. Oba igrača mogu da igraju petice, te je zbog toga i sam Cousins bio nezadovoljan, ne sluteći da je to bio potez koji će ga odvesti u drugu franšizu. U toj godini drafta je uzeta prava i za Bogdana Bogdanovića kao i Malachi Richardsona.

I ono što predstavlja pravi šlag na tortu i veliku radost svakog vatrenog navijača Sacramenta je bio zadnji draft. Prema skoro svim stručnjacima, Sacramento Kingsi su definitivno pobjednici tog drafta. Sacramentu je trebao franšizni igrač na poziciji pleja. Odlučili su se za Foxa i kako stvari stoje, taj potez će biti pun pogodak. Fox je svojim mečevima na koledžu kao i u letnoj ligi, predsezonskim utakmicama pokazao da je već spreman za NBA i da će biti potencijalni All star igrač. Osim Foxa, Sacramento je trampio svog 10. pika za prava na 15. i 20. pika. Za 15 pika je izabran Justin Jackson koji je već formiran igrač i igrač koji je vodio Severnu Karolinu ka osvajanju NCAA. Kao 20. je izabran Harry Giles. Giles je igrač koga je većina timova zasigurno promatrala, pikirala ali ipak nisu usudili da izaberu. Giles je igrač koji je pre dolaska na koledž važio za najvećeg talenta u toj generaciji i svi su ga vidjeli kao budućeg All star igrača i prvog pika na draftu. Nažalost, ogromne povrede koljena, doveli su do toga da je bilo upitno i njegovo nastavljanje karijere. Zbog tih povreda, koledž sezona je bila uništena, a time se i pružila šansa Sacramentu da riskiraju i da pika koji bi bio u top 3 pika, dovedu tek kao 20. pika. Svi nalazi govore da je Giles u potpunosti oporavljen i spreman ali Sacramento ne žuri s njim. Jednostavno znaju da treba strpljenja ali je Giles igrač koji zaslužuje sve strpljenje i rizik koji je Sacramento uzeo na sebe. I možda i najveća krađa drafta, FRANK MASON. Sacramento ga je doveo kao 34. pika. Mason je igrač koji sve zna. Zna da razigrava dobro igrače, dobar je atleta, predobar šuter, dobro igra tijelom koje je veoma jako. Nego će pitati, a zašto je 34. pik? Jedna riječ opisuje sve, VISINA. Jedina vidljiva mana Masona je visina. Visok je 180 cm a to NBA skauti ne praštaju. No znamo i niže igrače u NBA Ligi sa zavidnom karijerom.

Recap dana: Vlade i Wolvesi pobednici drafta!

Da sumiramo, od mladih talenata, i potencijalnih franšiznih igrača, sada Sacramento ima Foxa, Hielda, Labissiere, Gilesa. Uz sve to je doveden Bogdan Bogdanović nakon nevjerojatne sezone u Euroligi kao i osvojenog srebra na Europskom prvenstvu, kao i maloprije opisani Mason koji će svakako dokazati zašto je proglašen za najboljeg koledž igrača iz prošle sezone. Tu je Malachi Richardson koji je čak pre Labissiere i Papagianisa dobio minute u Sacramentu i to pre trejda Cousinsa. Nakon trejda, minute je dobio i Labissiere. Labissiere je igrač koji je također bio predviđen za top 2 pika na tom draftu. On i Simmons su bili igrači koji su se borili za ta top 2 mjesta na draftu. Labissiere se tada bio povrijedio i otpao iz top 10 pikova a Sacramento je i ovo vješto iskoristio. Labissiere je nakon odlaska Cousinsa pokazao da svakako može biti nevjerojatan igrač. Atletske sposobnosti, šut sa distance, šut za tri, igra leđima, sve to posjeduje ovaj igrač. Willie Cauley-Stein je igrač koji bi ove sezone trebao da zablista. Pre dolaska u NBA Stein je važio za elitnog koledž defenzivca koji je imao i šut s distance. Nakon dolaska u Sacramento, nije imao pored Cousinsa dovoljno prostora te se nije dokazao kako se očekivalo. Sada je njegov trenutak za to. Gledanjem predsezonskih utakmica sam video da je unaprijedio igru leđima kao i šut s distance. Vjerujem da ga očekuje najbolja sezona u karijeri.

Na sve ove mlade igrače, Vlade Divac je odlučio da potraži veteransku pomoć u igračima: Zachu Randolphu, Vincu Carteru kao i George Hillu. To je svakako respektabilan skup veterana. Hill će pomoći Masonu i Foxu da se što pre prilagode igri u NBA ligi mada je moje mišljenje da su oni već spremni za to. Naravno tu je karizmatični Vince koji će pružiti veliku mentorsku pomoć Hieldu kao i Bogdanoviću. Na kraju Z-bo. Igrač koji se nikada nije previše oslanjao na fizikalije i koji je igrao glavom. To će svakako pomoći Labissiere i Gilesu na putu ka dobrim PF igračima.

Sacramentu ove sezone nije cilj playoff već dobro razvijanje mladih igrača i stvaranje pobjedničkog mentaliteta kod njih. Ovaj tim je napravljen kao tim koji neće svaku utakmicu da gubi te da se tako demoraliziraju mladi igrači. Ja lično predviđam nekih 20 do 25 pobjeda. No svakako, Sacramento je sada tim koji ima pravac, smjer i intenzitet i tim koji bi u budućnosti mogao da bude redovni playoff tim.

1 Trackback / Pingback

  1. Recap sezone 2017/18: Sacramento postaje Bogdanov grad - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*