Najava sezone 2017/18: Divizija Nortwestern

Utah Jazz

IN- Ricky Rubio (Wolves), Thabo Sefolosha (FA-Hawks), Jonas Jerebko (FA-Celtics), Ekpe Udoh (FA-Fener), Royce O’Neal (FA)

OUT- Gordon Hayward (FA-Celtics), George Hill (FA-Kings), Boris Diaw (FA), Trey Lyles (Nuggets), Shelvin Mack (FA-Magic), Jeff Whitey (FA-Mavs)

DRAFT- Donovan Mitchell, Tony Bradley

Nakon solidne sezone, i play off nastupa, očekivalo se da će Utah nastaviti postepeno da gradi svoj tim i da se bori za što bolju poziciju na Zapadu. Umesto toga – šok! Odlazak najboljeg igrača, Gordona Haywarda, u Celticse u svojstvu slobodnog agenta najveći je udarac za ovaj tim u ovoj godini, posebno zbog činjenice što se tim gradio oko njega, a on je u godinama u kojima ima dovoljno igračkog iskustva a malo godina. Tim su napustili i play George Hill koji je imao dosta bledu sezonu, te veteran Boris Diaw. Ekipa je krenula u bolni remont i trenutne ne znamo sem imena kakvu će hemiju i timski igru ova ekipa prikazivati. Na poziciji playa stigao je Rubio, iz Wolvsa, dobar asistent ali slab šuter. Na poziciji centra tu je neprikosnoveni francuski div Rudy Gobert, najbolji odbrambeni centar lige. I jedan i drugi imaju malo problema sa ofanzivom i time se treneri u klubu trebaju pozabaviti. Povreda mladog Exuma u predsezoni predstavja novi udarac za tim, jer on je trebao da se gradi u igrača koji će nositi tim kroz novu sezonu. Tu je Favors, snažna četvorka koji je prošlu sezonu bio povređen. Stigli su Ekpe Udoh, kao I Sefolosha. Nedovoljno da se pokrije odlazak Haywarda.

Oklahoma City Thunder

IN- Paul George (Pacers), Carmelo Anthony (Knicks), Patrick Patterson (FA-Raptors), Ray Felton (FA-Mavs)

OUT- Victor Oladipo (Pacers), Domanatas Sabonis (Pacers), Enes Kanter (Knicks), Doug McDermott (Knicks), Norris Cole (FA)

DRAFT- Terrance Ferguson

Ukoliko bi neki tim u novoj sezoni mogao pomrstiti konce Warriorsima na Zapadu to je ekipa iz Oklahome. U prošloj sezoni bili su ‘one man show’, prevođeni MVP-om Westbrookom, došli su drugogj mesta u diviziji, ali su u play offu ispali od Rocketsa. Westbrook je nesumnjivo izgradio svoju lidersku poziciju u timu, ali za nešto ozbiljnije trebala su značajna pojačanja. I OKC je napravila sjajan posao ovoga leta. Petorka koju čine Westbrook na playu, Robertson na dvojci kao jedan od najboljih odbrambenih igrača, te dva superstara pristigla ovoga leta – Paul George iz Pacersa i Carmelo Anthony iz Knicksa – na trojci i četvorci, te neprikosnoveni snažni Adams na petici. Ekipa sa kojom definitivno neće biti šale. Russell će i dalje dirigovati igrom ali sada neće svaka odlučujuća lopta ići na njega, jer tu su PG i Melo koji sa lakoćom znaju rešavati mečeve. Ostaje problem videti kako će se ova dva igrača nositi sa Westovim liderstvom, ipak su u pitanju profii igrača koji jako dobro igraju sa loptom i koji postižu jako veliki broj poena iz izolacije. Problem bi ovome timu mogao biti što nema baš mogo igrača na klupi koji bi mogli zameniti nekoga iz petorke, i nedostatak rotacije bi mogao biti problem.

Portland Trail Blazers

IN- Anthony Morrow (FA-Thunder), Archie Goodwin (FA), Isaiah Briscoe (FA)

OUT- Allen Crabbe (Nets), Tim Quaterman (Rockets)

DRAFT- Zach Collins, Caleb Swanigan

Blazersi su igrali u play offu, a priključak su u poslednjoj sezonu uhvatili u samom finištu kada su u direktnom duelu bili bolji od Denver Nuggetsa. Jedna od ključnih stvari bila je dolazak bh centra Jusufa Nurkića, koji je trejdan upravo iz Denvera. Portland, koji je opterećen capom, nije bio mnogo aktivan ovoga leta. Putem drafta su stigli Caleb Swanigan i Zach Collins, dok je od zvučnijih imena klub napustio samo Allen Crabbe, koji je otišao u Netse, čiji je ogroman ugovor d 75 miliona delimično rasteretio tim. U poređenju sa CJ McCollumom, i posebno prvim licem franšize Damian Lillardom, Crabbe je bio logičan izbor za ‘žrtvovanje’. Jusuf Nurkić je posle fantastičnih partija u finišu sezone prošao odlične pripreme i već u predsezonskim mečevima pokazao sjajnu formu. On je postao stub Portlanda, i narednog leta će uprava imati velike muke da ga zadrži jer sledi produženje ugovora. Blazersi uz njih trojicu imaju mnoštvo pouzdanih igrača, ali niko od njih nije All Star kalibra. Imaju tim i potencijal za play off, ali na vrlo jakom Zapadu svaki meč će za Portland biti izuzetno važan.

Denver Nuggets

IN- Paul Millsap (Hawks), Trey Lyles (Jazz), Josh Childress(FA)

OUT- Danilo Galinari (FA-Clippers), Roy Hibbert (FA)

DRAFT- Tyler Lydon, Monte Morris

Nuggetsi su sačuvali jezgru i sa vrlo jasnom filozofijom ulaze u novu sezonu. A ta filozofija je ono zbog čega se košarka i gleda – ofanzivna, brza i atraktivna igra, sa dosta šutiranja i dodavanja. Još su u prošloj sezoni bili među top 3 ofanzivne ekipe, a sada u predsezoni su ubedljivo najefikasnija ekipa u kojoj se ne zna ko sve ne ume da pogodi sa distance. Nikola Jokić je nesunjivi lider ove franšize, a on će sa pozicije biti motor svih napada i glavni razigravač. Dobio je sjajnog partnera u All Star krilnom centru, snažnom Paulu Millsapu koji je jedna od najbojih četvorki u ligi. Sa Milsapom stiže sigurnost u napadu i čvrstina u odbrani, što je generalno timu Nuggetsa i najveći problem. Back up centri su također dva rlo zahvalna igrača – nekadašnji reprezentativac SAD-a Kenneth Faried, te Mason Plumlee koji jednako može igrati odbranu i napad, skakati i asistirati. Na krilnim pozicijama tu su iskusni Chandler, mladi Juancho Hernangomez koji je sve bolji i bolji, te sjajni all round igrač Willy Burton koji može igrati i na bekovskim pozicijama. Odlazak Danila Gallinarija ne bi trebalo da se oseti previse, jer šutirati za tri poena u Nuggetsima znaju svi. Na bekovskim pozicijama svi očekuju da ovo konačno bude sezona Emmanuela Mudiaya, playa koji nikako da proradi, Jamal Murray je već u ruki sezoni pokazao da će biti sjajan igrač, dok je Harris već sada jedan od najzahvalnijih igrača na poziciji beka u ligi. Tu je iskusni Jamar Nelson koji je vukao ekipu značajno u prošloj sezoni. Njegovo iskustvo bit će važno za ovaj tim. Prognoze su da će Denver ove sezone, iako je konkurencija vrlo jaka na Zapadu, izboriti mesto koje void u play off.

Minnesota Timberwolves

IN- Jimmy Butler (Bulls), Jeff Teague (FA-Pacers), Taj Gibson (FA-Thunder), Jamal Crawford (FA-Clippers)

OUT- Ricky Rubio (Jazz), Zach LaVine (Bulls), Kris Dunn (Bulls), Omri Casspi (FA-Warriors), Jordan Hill (FA), Adreian Payne (FA-Magic), Brandon Rush (FA-Bucks)

DRAFT- Justin Patton

Hoće li ‘vukovi’ konačno stići do play offa. Thibodeau je pronašao izgleda čarobni recept. Možda i najboljem mladom paru igrača u ligi, nekada prvim pickovima drafta – Andrew Wigginsu i Karlu Anthony Townsu – pridodao je All Star igrača Jimmy Butlera, te nekoliko vrlo iskusnih i pouzdanih igrača – Jeffa Teaguea na jedinici, koji će odmeniti Rubia, Taja Gibsona sa kojim je odlično sarađivao u Bullsima, odnosno Jamala Crawforda koji je vrlo zahvalan igrač rotacije i svakako će biti kandidat za najboljeg šestog igrača lige. Uz to na klupi su i srpski all around igrač Nemanja Bjelica koji nakon povrede hvata pravu formu, kao i Shabaz Muhammad koji je u finištu prošle sezone pokazao da je vrlo pouzdan, ali i efikasan. Naizgled sjajan tim sada ima Minnesota i play off bi trebao biti konačno dostižan. No, problem ovog tima je pozicija razigravača, Teague tu nema adekvatnu zamenu, a pitanje je kako će Thibo kreirati hemiju u ekipi jer tu su zvezde poput Townsa i Wigginsa koji su navikli igrati sa loptom, a sada je stigao i Butler koji je vrlo često u Bullsima znao biti one man show.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. NBA 2017 2018: Šta nam donosi nova sezona? - Ostatak Sveta
  2. Denver Nuggets 2017 – 2018: Grumen, po grumen – play off - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*