Trulež u ‘velikoj jabuci’

Hoops Junction

Piše: Sanjin Delimehić, NBA SVIJET

New York. Najveći grad istočne obale SAD-a, centar mode, grad Kipa slobode, te grad više sportskih organizacija. Metsi i Yankeesi u baseballu, Rangersa i Islandersa u hokeju, Giantsi i Jetsi u footballu, te u košarci jedan od najvećih simbola grada, marketinška sila Knicksi. Ali, ovi potonji su ekipa koja ima najviše problema od svih ekipa, najmanje rezultata, a bolji dani nisu na vidiku.

Najgora stvar u sportu je biti prosjek, mediokritet. Kao mediokritet teško možeš dovesti superstar igrače koji su ti potrebni za naslov, ako izboriš play off velika je šansa ds te čeka metla u prvoj rundi, a s druge strane nisi dovoljno loš da možeš tankirati da preko draft lutrije pokušaš naći nekog potencijalnog franšiznog igrača, koji će ti s vremenom postati nositelj ekipe te će te vratiti u konkurentne ekipe. A to je ono što su Knicksi u pravilu zadnjih 17 godina, osim nekoliko izleta u play off, gdje su u samo dva navrata prošli u drugu rundu. Oni su mediokritet.

Zadnji nastup u play offu su imali 2013 godine, kad su ih zaustavili mlada banda u vidu Indiane Pacers. Nakon toga ništa, niti tankiranja preko kojeg bi našli franšiznog igrača(od igrača koji imaju šanse biti franšizni su ugrabili Porzingisa koji će tek ove sezone dobiti prostor da se pokaže do kraja) niti ekipe stvorene da napadne play off. Koji je razlog tome? Pa, problem je što tu nije samo jedan razlog-tu se problemi vuku godinama unazad kao rezultat loše politike. Da ne idem previše unazad, držat ću se ovog desetljeća samo.

Vratimo se u 2011 godinu.

Datum je 21.02,kada se desio jedan od najvećih tradeova ikad, u kojem su sudjelovale 3 ekipe, New York Knicks, Denver Nuggets i Minessota Timberwolves. i 13 igrača. U tom tradeu u Knickse su iz Denvera došli Carmelo Anthony,Chauncey Billups, Anthony Carter, Renaldo Balkman i Shelden Williams,te iz Timberwolvesa Corey Brewer. Knicksi su također dobili pravo zamjene za pick 2016 godine,koji su pak kasnije proslijedili u Toronto.

U Denver su iz Knicksa otišli Danilo Gallinari, Wilson Chandler, Raymond Felton, Timofey Mozgov, pickovi druge runde 2012 (Quincy Miller) i 2013 godine (Romero Osby) pick prve runde 2014 (koji je nakon svih kasnijih tradeova postao Dario Šarić), te su 2016 godine iskoristili pravo zamjene picka s Knicksima i to pretvorili u Jamala Murraya. U Denveru je još završio i Kosta Koufos iz Minnesote, dok su u Wolvesima završili Eddy Curry, Anthony Randolph, te pick druge runde 2015 godine, koji je kasnije nakon mnogih tradeova završio u 76ersims i postao Richaun Holmes.

E sad, zašto je ovaj datum početna točka mojeg elaborata na temu “Nikad se ne ugledaj na GM-ove Knicksa”? Zato što je te iste godine Carmelo Anthony mogao na ljeto postati član Knicksa kao slobodan igrač, jer mu je isticao ugovor te godine. Zašto su Knicksi toliko isforsirali taj trade i dali toliko toga? Zato što su u tom trenutku bili šesta ekipa istočne konferencije, te su uz Amarea Stoudemirea htjeli još jednog superstar igrača da mogu napadati finale konferencije. Na kraju su te godine dobili metlu u prvoj rundi play offa od Bostona, a u novu sezonu su ušli bez Billupsa, a Carter i Williams su nakon još jedne sezone otišli u mirovinu. Dakle, za superstara kojeg si mogao na ljeto dovesti kao slobodnog igrača, a doveo bi ga jer je i on izričito htio samo u Knickse, si dao mlade igrače, koji su kasnije se razvili u solidne članove prve petorke, te pickove koje si mogao bolje iskoristiti, a dobio si dodatno igrače koji nisu proveli godinu dana kod tebe.

“Dragi New York”

Idemo na idući datum. 18.03.2014 godine, Knicksi objavljuju da su kao GM-a zaposlili jednu od legendi kluba te člana ekipa koje su donijele jedine naslove u povijesti, Phila Jacksona. Odmah su se desila podijeljena mišljenja da li je on dovoljno dobar za to, to jest hoće li moći vratiti Knickse na staze slave. 21.04, tadašnji trener Mike Woodson i cijeli njegov tim su dobili otkaz nakon što nisu ušli u play off, a kasnije je za trenera postavljen bivši playmaker Derek Fisher, koji se surađivao s Jacksonom u Lakersima, te s kojim je osvojio 5 prstena. Tu tek kreću problemi, jer pod paskom Fishera i Jacksona, koji je bio trener iz sjene, te je doveo Fishera da ovaj samo provodi njegove ideje na terenu te forsira triangle, ekipa piše jedne od najgorih stranica u povijesti. Postavljen je rekord od 16 poraza zaredom, a niti jednom nije izboren plasman u play off. Dovođeni su pretežno loši igrači, a na draftu je napravljen jedan dobar potez, doveden je Porzingis kao 4 pick 2015 godine, a preko trade kombinacija je kasnije došao Willy Hernangomez. Vladavinu Jacksona je obilježilo forsiranje trianglea, dovođenje loših igrača koji su pristali učiti taj sistem, te svađe s glavnim igračima, prvo sa Anthonyjem, a kasnije i s Porzingisom. Svađe su toliko daleko išle da je Phil uspio okrenuti dio Gardena protiv Carmela, a Porzingis nije htio ovo ljeto uopće pričati s Jacksonom, te je u jednom trenutku u pitanje došao i trade Jednoroga.

Sad, nakon svega, umjesto Jacksona je postavljen Scott Perry, koji je povukao odmah loš potez u vidu davanja 72 milijuna Hardawayu na 4 godine, unatoč tome što su tog istog igrača Knicksi pred par godina tradeali a ovaj imao samo jednu solidnu sezonu, te uz loš ugovor Noaha, koji je ovaj dobio u vrijeme Jacksona prošle sezone, a koji isto iznosi 72 milijuna na 4 godine, znači da imaš 36 milijuna zauzetih od igrača koji to ne vrijede, plus ugovor Leea, al od njega makar ima neke koristi. Hardaway stigne pokazati da je zaslužio tu lovu, al za Noaha je kasno.

Kakvu budućnost imaju Knicksi? To je upitno. Na njihovu štetu, od ove godine se mijenjaju pravila dobivanja prvog picka u svrhu smanjenja tankiranja, imaju dosta štetnih ugovora kojih će se teško riješiti, a pickova nema ni na mapi. S druge strane, ako odluče tankirati i dalje imaju šansu da uberu nekog potencijalnog franšiznog igrača iduće godine u vidu Dončića, Portera ili nekog drugog, raste salary cap iduće godine, a i nekim igračima ističu ugovori. Oko Ntilikine na playu, Zingisa na četvorki a Willya na centru se može stvoriti neka okosnica ekipe, uz neku sreću ako dobiju dobar pick te pametnu politiku okolo igrača se može za par godina dobiti konkurentna ekipa. Samo, hoće li Porzingis htjeti čekati toliko dugo ili će mu dopizditi i zatražit će trade? Hoće li Willy htjeti ostati u Knicksima ako stvari ostanu na istom mjestu te ne bude vidljiv pomak? Mnogo toga je na kocki, svaki potez treba pametno odraditi, a vremena i resursa se nema previše.

Na kraju svega, Velika Jabuka će se načekati ipak da opet vidi Knickse u play offu, a o naslovu da ne govorimo. Nažalost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*