Superstar ili novi Oden?

Nažalost, kod supertalentiranih centara jedna od stvari koja se dosta često povezuje uz njih je poduži zdravstveni karton. Počevši još od Billa Waltona koji je bio jedan od najtalentiranijih centara ikada, pa sve do novijeg doba i jednog od najvećih bustova ikada Grega Odena. Baš on je imao nevjerovatnu nesreću s povredama, tako da nikada nije imao praktički niti pravu šansu da prenese svoju dominaciju sa srednjoškolskih i sveučilišnih parketa na NBA terene.

Još od srednje škole za njega se znalo da će postati NBA zvijezda. No problemi s povredama su počeli već na sveučilištu. Povreda šake desne ruke ga je izbacila iz pogona skoro čitavu sezonu. Vratio se na March Maddnesu i sa zavijenom rukom bio jedan od najboljih igrača cijelog turnira. Na draftu Blazersi su mu dali prednost pred Durantom nadajući se kako će prevazići probleme s povredama i postati novi franšizni igrač. Potencijala za takvo nešto je sigurno imao.

Netom nakon drafta počeli su novi problemi, ovaj puta s koljenima.  Priča ide da je sjedio na kauču kada je primetio oteklinu na kolenu, pukli su ligamenti. Kasnijim analizama otkriveno je da Greg ima kosti 40-godišnjaka te da je za njega neka ozbiljnija NBA karijera završena. Nažalost bili su u pravu. Ukupno je odigrao 82 utakmice u 6 sezona, s tim da je presjedio čitave tri sezone između 2010. i 2013. godine.

Uzeći u obzir sve ove stvari koje je prošao Oden, možemo reći da je bio zdraviji nego sadašnja zvijezda Sixersa Joel Embiid. Svi znamo probleme koje vuče “kralj Twittera” i nova nada Sixersa, Embiid. U ligu je došao 2014, godine, a tek je prošle sezone prvi puta vidio parketa. Pune prve dvije sezone je bio na rehabilitacijama i operacijama desnog stopala koje mu je zadavalo ogromne probleme. Napokon se činilo kako je zdrav i spreman za igru, no uspio je odigrati samo 31 utakmicu. Bio je i na restrikciji minuta, te je bio oslobođen igranja back to back utakmica, no ni to nije pomoglo. Nezogodno je doskočio protiv i krajem prvog mjeseca je opet bio udaljen s parketa. Iako se isprva činilo kako povreda nije ozbiljnije prirode, Embiid je nažalost opet morao završiti sezonu.

U tim utakmicama, iako ih je igrao vrlo malo, bio je nevjerovatan. Dominantan u obrani, siguran u napadu, te su ga Sixersi odlučili nagraditi novim ugovorom. Dobio je 148 milona $ na 5 godina, s tim da su Sixersi uključili klauzulu za povrede. Klauzula glasi da u slučaju povrede stopala ili leđa, tj dijelova tijela s kojima je Embiid već imao problema Sixersi ga mogu otpustiti ukoliko ne uspije odigrati 25 utakmica u sezoni ili 1650 minuta. To mogu napraviti na kraju svake od ovih 5 sezone.

Brojevi ne lažu, a oni govore da je Oden, čovjek koji je sinonim za povrede u novijoj povijesti NBA lige, zapravo bio puno zdraviji od Embiida. U periodu od tri godine, koliko je Embiid sada već u NBA, Oden je uspio odigrati čak 51 utakmicu više od Joela. Nema sumnje da je Embiid strašno talentiran, sposoban je sam nositi ekipu, no veliki upitnik stoji iza njegovog zdravlja.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*