Naši u NBA, 2017-18 (I): Četiri debitanta

U narednoj sezoni NBA u najjačoj ligi sveta igraće čak 18 igrača koji su ponikli na našim prostorima. Najviše ih dolazi iz Hrvatske, njih sedam, potom iz Srbije – šest, zatim iz Bosne i Hercegovine i Slovenije – po 2, dok jednog igrača ima Crna Gora, Nikolu Vučevića. Rekli bi i dva, ukoliko računamo Crnogorca sa španskim pasošem, Nikolu Mirotića, koji je prve košarkaške korake napravio u svojoj rodnoj zemlji.

Predstavljamo vam ovim putem sve igrače koji će nastupati u najjačoj ligi sveta, a počinjemo sa četiri rookiea. U pojedinim slučajevima u pitanju su dosta mladi i za širu javnost nepoznati igrači, poput Ante Žižića iz Hrvatske i bivšeg krilnog igrača Mege Radeta Zagorca. No, kada su Miloš Teodosić i Bogdan Bogdanović u pitanju, oni su više od rookie igrača. Sjajni košarkaši, evropski klupski prvaci, i među najboljim bekovskim parovima Starog kontinenta.

MILOŠ TEODOSIĆ

Andrew D. Bernstein/NBAE via Getty Images

Kapiten reprezentacije Srbije najveća je evropska košarkaška zvezda koja je ovoga leta sletela u NBA. Nakon što je sa moskovskim CSKA osvojio sve što se moglo, odlučio je otisnuti se preko bare i oprobati se u novim klupskim izazovima. nogo je spekulisalo za koga će otpisati, u opcijama su bili Spursi, Bullsi, Utah, no na kraju se Teo odlućio za – LA Clipperse. Nekoliko stvari, prilikom odabira tima, išle su mu na ruku – prvo, tim je natupio do sada nezamenjivi igrač i lider tima, Chris Paul, najbolji play lige, čime se otvorilo mesto za Tea da odmah preuzme dirigentsku palicu, drugo, tim ima sjajne zvezde u timu, poput Griffina i Jordana, i novopridošlog Gallinarija i Williamsa, koje će Teove lopte prosto hraniti u egzekuciji, i treće, na klupi se nalazi sajni strateg, Doc Rivers koji je bio šampion sa Celticsima 2008., a sa Clippersima gotovo redovno učestvuje u play offu.

Od Tea se očekuje da radi ono u čemu je najbolji, da asistira i da u tome bude kreativan, i atraktivan – što je u predsezoni već najavio.

Saigrači već obožavaju Tea i njegove pasove, a on je u nekoiko predsezonskih mečeva pokazao da tu neće biti problema. Tek u poslednje dve utakmice proradilo je još jedno njegovo oružje – šut za tri poena. No, veliko je pitanje kako će to izgledati kada počne sezona. Teo je već 30-godišnjak, po mnogima je kasno stigao u NBA. Američka i evropska košarka se razlikuju, i potrebno je da se prođe jedan period prilagođavnja. Za Tea, koji je naučio da bude lider – bilo u klubu ili u reprezentaciji, ograničena minutaža i imerativ dokazivanja mogli bi predstavljati problem. No, Teo je toliko puta pokazao koliko je mentalno jak i ovo bi za njega trebalo da bude samo jedan izazov za stepenik više u karijeri. Na svojoj poziciji Teo ipak nema preveliku konkurenciju, Beverly je samo odlična dopuna za Tea, obojica mogu igrati na jedinici, ali vrlo lako mogu igrati i u paru. Austin Rivers je ipak samo šuter, i to prosečni, dok je Lou Williams više šuter, nikako razigravač, koji uglavnom ulazi sa klupe.

Druga nepoznanica su povrede. Na Eurobasketu nije igrao zbog povrede lista, pitanje je koliko će sada sa napornim ritmom igranja utakmica i telom 30-godišnjaka Teodosić izdržavati napore.

BOGDAN BOGDANOVIĆ

TANJUG / AP

Neki novi Kingsi stupaju na scenu u sezoni koja dolazi, a njihov deo je sjajni srpski bek, Bogdan Bogdanović. Bogdan iza sebe ima sezonu iz snova. Brušen sjajnim trenerskim instiktom Željka Obradovića prvo se popeo na vrh klupske košarkaške Evrope sa Fenerbahčeom, da bi potom pokazo da je pravi lider i u reprezentaciji i da u odsustvu svih velikih zvezda ume da vodi tim i reprezentaciju do samog vrha.

Bogdan je u mladi tim Kingsa stigao na velika vrata. Stigao je kao zvezda, kao gotov i formiran igrač, i kao neko ko je projektovan da bude ider ovog mladog tima. Ujedno je i najplaćeniji rookie u istoriji NBA lige, što dovoljno govori o tome koliko ga cene. A tim u kojem glavnu sportsku reč vode dojučerašnje košarkaške zvezde, Vlade Divac i Peja Stojaković, dobro zna o kakvom je igraču reč.

Njegov ugovor od 9,5 miliona dolara po sezoni na trogodišnjem nivou je trenutno treći po visini u timu Kingsa: plaćeniji su jedino, takođe ovog leta pristigli, veterani i NBA zvezde – George Hill (20 miliona) i Zach Rundoplh (12.3 miliona). Veterani, koji su uz Vince Cartera, dovedeni, da budu mentori mladim igračima. Carter je već istakao kako je oduševjen Bogdanovićem, i kako je spreman da mu pomaže.

“Jedva čekam da vidim Bogdanovića na terenu”

U dosadašnjih nekoliko pripremnih mečeva Bogdan je igrao u blagom grču, no poslednja dva meča kao da se oslobodio i počeo je da radi ono što se od njega očekuje – da pogađa! Na njegovoj poziciji konkurenciju mu pravi jedino Buddy Hield, pristigao prošle sezone u velikom tradeu DeMarcusa Causinsa, u Pelicanse.

Dobra stvar u celoj ovoj priči oko Kings i Bogdana je – psihološka i rezultatska rasterećenost. Sacramentu ove sezone nije cilj playoff već dobro razvijanje mladih igrača i stvaranje pobedničkog mentaliteta kod njih. Ovaj tim je napravljen kao tim koji neće svaku utakmicu da gubi te da se tako demoraliziraju mladi igrači. Sacramento je sada tim koji ima pravac, smjer i intenzitet i tim koji bi u budućnosti mogao da bude redovni playoff tim.

ANTE ŽIŽIĆ

David Liam Kyle/NBAE/GettyImages

Ante Toni Žižić možda je i najveći talenat kojeg Hrvatska trenutno ima, posebno na poziciji centra gde bi u budućnosti uz Ivicu Zupca mogao činiti sjajan tandem. Pod uslovom da se odazovu pozivima, jer ovoga leta to nije bio slučaj.

Rođen je u Splitu 1997. godine. Tamo je i počeo karijeru, isto kao i njegov stariji i zasad poznatiji brat Andrija. Igrao je paralelno za juniore i seniore. Afirmisao se u Ciboni gde su mu odlične igre priskrbile su mu priznanje za najboljeg mladog igrača u ABA ligi. Pažnju je privukao utakmicom protiv MZT-a kada je zabio čak 37 poena i uhvatio 20 skokova, te uz to još i zabio za pobedu.

Prošle godine su ga na draftu izabrali Celticsi 23. pickom u prvoj rundi. Odlučio je ostati još u Europi, tj Ciboni no u polusezoni prelazi u Darušafaku. Ovoga leta stiže među Celte za koje nastupa na Letnjoj ligi, i to odlično. Igrao je na 4 meča, uz 9.3 poena i 8.5 skokova ali čak 60 % šuta iz igre. No, u velikom blockbuster tradu stiže među Cavse, zajedno sa Thomasom i Crafordom, u zamnu za Kyrie Irvinga. Kako stoje stvari ovo za njega nije dobro, jer trenutno je tek treća opcija na poziciji centra iza Kevina Lova, koji je prekomandovan sa četvorke na peticu, i Tristana Thompsona koji je bio prva opcija prošle sezone. Čeka ga teška sezona i verovatno igranje u Razvojnoj ligi. U dosadašnjim nastupima za Cavse bio je epizodista mada je korištenu šansu sasvim solidno koristio.

RADE ZAGORAC

Memphis Grizzlies

Sigurno najprijatniji iznenađenje ovoga leta, kada su naši košarkaši u pitanju, jeste potpisivanje Radeta Zagorca za Memphis. Zagor je rođen 1995. u Beogradu, a svoju karijeru gradio je u Megi, čiji je bio kapiten. Zajedno sa Jokićem i playom Miljenovićem činio je ubojiti trio ovog kluba koji je bio nezaustavljiv.

Rade je neverovatan talent. Visok 2,06 ima sjajan osećaj za igru. Igra sve pozicije od beka šutera do krilnog centra (iako i NBA neće moći pod koš zbog slabe građe). Dosta je brz za svoju visinu i ima jako lagan korak, te je eksplozivniji nego što se to čini na prvi pogled. Tehnika mu je odlična i često se odlučuje za ulaze pod koš, što zbog dugih ruku čini veliki problem za obrambene igrače. U zadnjih nekoliko sezona od spot up šutera je prešao na to da s lakoćom kreira iz driblinga i pick n rolla, te je postao prva opcija Mege u napadu, što jako dobro izgleda. Obrambeno je solidan iako tu ima najviše prostora za napredak.

Naravno za igru u NBA morati će ojačati, no zasad mu u ABA ligi to nimalo ne smeta da domnira. Možda i najveći talent trenutno u Srbiji, ima jako veliki plafon, već je sad odličan šuter i neverovatno pokretan za svoju visinu. Tehnika je također tu, samo da ojača i da malo popravi obranu i imamo još jednog igrača koji će sigurno biti bitan faktor u NBA.

Memphis ga je potpisao nakon sjajnih nastupa u Letnjoj ligi, a stručni tim je u njemu prepoznao potencijalnog ‘univerzalca’ koji bi timu davao širinu. Svojom raznovrsnom igrom svakako i pripada krugu modernih igrača koji mogu pokrivati više pozicija na parketu. Od sigurnog šuta, skoka na obe strane terena, asistencija – Rade ima sve predispozicije za uspešnu NBA karijeru.

Teško da u timu može imati veću minutažu. I u predsezonskim mečevima trener Fizdale ga je dosta dozirao, što znači da će u narednom periodu još mnogo raditi na profiliranju, tehnici i prilagođavanju. Nažalost po njega, Memphis je dan pre početka sezone odlučio da ga otpusti zbog skraćivanja spiska igrača na 15 imena. Tako je Zagor u poslednjem momentu ostao bez NBA angažmana:

Zagor završava NBA avanturu?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*