Naši u NBA, 2017-18 (II): Dvojac veterana i hrvatski trio željan dokazivanja

Nastavljamo gde smo stali, nakon predstavljanja četvorice rookie igrača, sledi pet igrača koje možemo svrstati u dve grupe. Jednu čine veterani – jedan po godinama (Damjan Rudež iz Magica) a drugi po godinama i stžu u NBA (Beno Udrih, Detroit Pistons). Ni jedan ni drugi neće u narednoj sezoni imati zapažene uloge.

Trojac mladih igrača iz Hrvatske igra sezone u kojima se moraju dokazati. I dok će Zubac i Bender u svojim klubovima biti nešto rasterećeniji, pred Marijom Hezonjom je izuzetno bitna godina.

IVICA ZUBAC

Zubac je visok 2.16 cm, ima 120 kg, i izabran je kao 32 pick na draftu. Nakon sjajne letnje lige na kojoj je oduševio sve i izborio se za ugovor za Lakersima, i predsezone u kojoj je minutaža bila ograničena ali obećavajuća, Zubac se potpuno izgubio sa radara stručnoga tima. Igrao je manje više u razvojnoj ligi gde je pokazao da ima dobar šut, dobro kretanje i odličnu kontrolu skoka. Za D-Fenderse je pružao sjajne partije. Na 8 utakmica beležio je 16.8 poena i 9.4 skoka, za prosečnih 28 minuta, i bio je prvi skakač ovog tima.

Kao i svaki mladi igrač odbrana mu je još uvek slabija strana, ali za razliku od starijih igrača na poziciji centra (Brooka Lopeze i sada Boguta, koji mu više mogu biti mentori) ima puno prostora za napredak. U toku sezone osetio se njegov napredak i rad sa košarkaškom legendom – Kareemom Abdul Jabarom.

U sezoni je za prvi tim Lakersa odigrao 38 mečeva, beležio je 7.5 poena i 4.2 skoka u proseku. Ivica je prvi start imao početkom sezone protiv Hawksa. U 18 minuta je zabio 6 poena uz 4 skoka, te su Lakersi dobili tu utakmicu. No pravu priliku da igra dobija, kako smo već rekli, tek nakon dolaska Magica na kormilo tima, u periodu nakon All Stara što se vidi i na ovoj tabeli u kojoj je njegova statistika prikazana po mesecima:

Zoo-blocka je oduševio tokom letnje lige. Bio je deo mladog tima Lakersa koji se trijumfalno prošetao Las Vegasom i osvojio Letnju ligu. Kyle Kuzma i Lonzo Ball oduševili su košarkaški svet i pokazali kako tim sa jezera ne treba brinuti za svoju budućnost. Deo pobedničkog tima činio je i mladi hrvatski centar Ivica Zubac koji ulazi u svoju sophmore sezonu. Zubac je odigrao ukupno 8 utakmica, igrao je nešto više od 20 minuta po meču, a beležio je 10.9 poena i 5.4 skoka po meču uz 1.1 blok i 47 % šuta iz igre.

Nažalost, pad forme je očigledan, i u kombinaciji sa limitiranom minutažom i poprilično ograničenim timom daje vrlo slabe partije Zupca u predsezoni. Imaće Ivica teške izazove u ovoj sezoni, prvi centar siguno neće biti jer pored Brooka Lopeza to nema šanse, a boriće se za svaki minut na terenu. Njegovo je da uči, da se trudi, a talenat ima i to je već dokazao.

DRAGAN BENDER

David Dow/NBAE via Getty Images

Dragan Bender je imao solidnu debitantsku sezonu. Za momka koji je kao anonimac, čak i u svojoj zemlji, stigao u NBA proseci od 13.3 minute, 3.4 poena i 2.4 skoka nisu toliko loši. Zbog povrede je odigrao tek 43 meča u regularnom delu prošle sezone. Trebamo uzeti u obzir i privikavanje na novu ligu. Ipak je igrao za drugu ekipu Maccabia pre dolaska u NBA.

Za pohvalu je radna etika i motivacija ovoga 2.18 cm visokog momka koji igra na poziciji krila i krilnog centra. Aktivan je bio letos, bez dana odmora. Prvo je igrao Letnju ligu, potom je nastupao za reprezentaciju Hrvatske na Eurobasketu, a dosta minuta dobijao je i u predsezoni u dresu Sunsa.

Tokom Letnje lige, Dragan Bender bio je nezamenjivi starter u svojim Sunsima. Dobijao je puno prilike da igra ali i same slobode u igri što pokazuje njegova statistika – 5 utakmica, 31.4 minute po meču, 14.2 poena, 6 skokov, i 2.4 asistencije, ali slabiji šut – 39 %. Najbolju partiju pružio je protiv Memphisa – 20 poena, 7 skokova i 5 asistencija, 13 jula:

Potom je bez imalo dvoumljenja prihvatio poziv selektora Petrovića da nastupa za hrvatsku reprezentaciju, iako je bio svestan svoje back up uloge. U 6 mečeva za Hrvatsku igrao je 15.4 minute, postizao je 4.3 poena, 2 skoka i 1 asistenciju.

U predsezoni ulazi sa klupe i predstavlja vrlo pouzdanog igrača u rotaciji Phoenix Sunsa. Odigrao je nekoliko odličnih mečeva, uključujući i poslednju proveru protiv australijske ekipe iz Brisbanea.

MARIO HEZONJA

Kim Klement-USA TODAY Sports

Mario Hezonja je trebalo da eksplodira u prošloj sezoni, od igrača takvog potencijala svi su to očekivali. nažalost, iza njega je sazona za zaborav. Kako na timskom nivou, jer njegov Magic bio je jedan od najlošijih timova lige i daleko od playoffa, a posebno na individualnom nivou gde je u svim statističkim kategorijama bio lošiji.

Nažalost trener Vogel nije iskoristio sezonu da razigra Maria Hezonju za koga je prošla sezona – izgubljena sezona. Brojke su mu bile slabije nego u njegovoj debitantskoj godini – igrao je manje (sa 17.9 pao je na 14.8 minuta po meču), davao je manje poena (sa 6.1 na 4.9 poena po meču), lošije je šutirao što je i bila njegova glavna odlika (35.5 % iz igre, odnosno 29.9 % za tri), a jedino je u skokovima bio isti (2.2 skoka po meču). U odbrani nije pokazao napredak, i to je ono na čemu bi Hezonja trebalo da radi kako bi postao igrač koji će igrati u oba pravca, a ne ‘rupa’ u odbrani. U jednom momentu, u toku sezone, njegova je budućnost u timu bila upitna.

Hezonja je značajno popravio igru i statistiku pred kraj sezone kada je dobio više šanse, a minutaža mu je narasla na 22 minuta, i postizao je 8 poena po meču, što je i dalje daleko od njegovih potencijala.

 

Preskočio je Eurobasket i nastup za reprezentaciju Hrvatske i do sada je u predsezoni pokazao značajan napredak, iako je sve mečeve ulazi sa klupe što je vrlo značajan indikator kava ga sezona čeka. Sezona puno dokazivanja i teškog rada. Možda i najvažnija sezona za Hezonju u NBA i njegovom trenutnom klubu, Orlando Magicu.

BENO UDRIH

Tim Warner/Getty Images

Beno Udrih je igrač sa najdužim stažom u NBA od svih igrača sa naših prostora, gde igra već punih 12 godina. Dva puta je osvajao šampionski prsten sa San Antonio Spursima. U poznim igračkim godinama (35), i sa neugodnom povredom koju je zalečivao u toku prve polovine 2016., pretprošlu će sezonu Udrih hteti što pre da zaboravi. Odigrao je za Heatse i za Memphis Grizzlies više od polovine sezonskih utakmica (44), od toga svega 5 kao starter (sve u dresu Miamija), i u proseku je imao 4.7 poena i 2.6 asistencija. Poslednjih nekoliko godina Udrih ne liči na sebe, glavni razlog su povrede, ili pogrešni timovi. Podsetimo se ‘zlatnog doba’ ovog igrača, kada je nastupao za Sacremento Kings u post- Peđinoj i Divčevoj eri (2007 – 2011), gde je imao preko 12 poena na meču, preko 4.5 asistencije i skoro 3 skoka po odigranoj utakmici.

Prošlu sezonu je počeo u Heatu, ali se na početku regularnog dela pridružio Bobanu Marjanoviću u Detroit Pistonsima. To se pokazalo kao vrlo dobar potezi u jednom momentu, kada Reggie Jackson nije bio na terenu, Beno je sjajno dirigovao igrom Pistonsa. No nakon povratka Jacksona minutaža se smanjuje. Odigrao je 39 utakmica sa prosekom od 5.8 poena i 3.4 asistencije po meču. Iz igre je šutirao 46.5 procenata, a za tri 34.4 posto.

Godine su učinile svoje i sjajan igrač poput Udriha više nije u prvom planu svog tima. Postoji šansa da ga gledamo naredne sezone, ali sa limitiranim minutama i u epizodnoj ulozi.

DAMJAN RUDEŽ

31-godišnji Damjan Rudež čeka u Magicu svoju 4-tu sezonu. Nakon solidne debitantske sezone u Indiana Pacersima (gdje mu je šut za 3 poena bio iznad 40%) Rudež je 2015-16 proveo u Minnesota Timberwolves. U timu koji nije iskazao sve svoje potencijale i bio je jedno od razočarenja, Rudež je odigrao sezonu za zaborav. Dobijao je šansu na kapaljku, da bi sezonu završio sa 2.3 poena i 0.6 skokova, i sasvim prosečnim procentom šuta za tri poena (34 %), što je njegovo najjače oružje. Šta reći tek za prošlu sezonu gde su mu stastike u Magicu bile još lošije- 45 mečeva, 1.8 poena, i 31 % šut za tri poena.

Čudna je odluka da Rudež produži saradnju sa Orlandom, timom u kojem sigurno neće igrati zapaženu ulogu. Za njega je možda bila bolja opcija da promeni klub ili da se vrati u Evropu gde bi igrač njegovog kalibra mogao odigrati još 2-3 kvalitetne sezone za neki evroligaški klub. Upravo u trenutku dok smo radili na ovom tekstu pojavila se i vest da je Orlando otpustio Rudeža. Ne znamo do ovoga trenutka hoće li nastaviti u NBA ili dolazi nazad u Evropu:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*