Naši u NBA, 2017-18 (III): Od njih se očekuje-više

Dolazimo i do trećeg dijela predstavljanja naših igrača u NBA za iduću sezonu koja je pred vratima. U ovom dijelu ćemo predstaviti četvoricu igrača za koje znamo da mogu puno bolje i to naravno očekujemo od njih, te jednog (Darija) za kojega će ovo biti presudna sezona za njegovu budućnost u Sixersima. Bojan Bogdanović ima novi klub koji je napokon dobro uređen i organiziran, Bjelica je napokon zdrav, a Mirza mora opravdati ugovor koji je dobio prošle sezone. Ostaje Mirotić koji je nedavno potpisao novi ugovor, te naravno Bullsi polažu dosta nade u njega.

Bojan Bogdanović (Indiana Pacers)

(Photo by Patrick Smith/Getty Images)

Babo ulazi u svoju četvrtu NBA sezone. Prve dvije i pol sezone je proveo u dresu Netsa, najgoroj ekipi lige. Zbog manjka kvalitete kod suigrača Bojan nikada nije mogao ostvariti svoj puni potencijal, iako je i u dresu Netsa imao sjajnih utakmica. Nekako je uvijek bio u grču, mučio se sa šutom što je nekarakteristično za njega.

Sredinom prošle sezone prelazi u redove Wizardsa, jedne od najboljih ekipa Istoka. Tamo je ulazio s klupe i bilježio odlične brojke. Ubacivao je oko 12 poena u prosjeku sa gotovo 40% šuta za tri. Uloga mu je znatno smanjena u playoffu, jednostavno ga nisu mogli dovoljno dobro sakriti u obrani, a u napadu ga nisu do kraja iskorištavali, te je rastanak koncem sezone bio neminovan.

Ljetos je bio sjajan za Hrvatsku reprezentaciju na Eurobasketu. Iako se Hrvati timski nisu proslavili Bojan je bio jedan od najboljih strijelaca turnira, te je uz to šutirao sa vrlo visokim postotcima.

Također je potpisao i za novi klub, Indiana Pacerse. Oni su u procesu rebuildinga i u Bojanu su vidjeli svog prvog šutera iduće sezone. Sada će napokon u uređenom klubu s jasnom hijerarhijom moći pokazati šta zna. Očekujemo od njega da u potpunosti opravda ugovor koji je dobio, te da napokon i u NBA zaigra na razini iz Hrvatske reprezentacije.

Nikola Mirotić (Chicago Bulls)

hoopshabit.com

Krilni centar Bullsa je imao sezonu za zaborav. Od tri proveden u NBA ligi prošla mu je bila najgora. Statsi su mu bili za nijansu bolji nego u rookie sezoni, no njegove igre su bile puno lošije. Prve sezone se još uvijek privkavao na NBA brzinu i stil igre, te je bio soldidan, pokazao da će biti dobra stretch opcija u ligi. Nakon toga je dosta napredovao, vidjelo se da se priviknuo na brzinu igre, te počeo zabijati i ta druga sezona mu je bila najbolja u karijeri. Igrao je u paru s Pau Gasolom i obojica su bili u odličnoj formi,te su se jako dobro slagali.

Prošla sezona je bila noćna mora za Nikolu. Očekivanja su bila ogromna, bio je praktički jedini pravi šuter na rosteru i od njega je dosta toga zavisilo. Nažalost šut ga nije slušao, bio je jako nekonstantan, pao mu je prosjek poena a i postotak šuta za tri poena, praktički jedina stvar za koji je Nikola bio zadužen. Dugo su se nećkali oko njegovog ugovora no na kraju je dobio produženje i sada ostaje s Bullsima još dvije godine za 27 miliona $.

Dario Šarić (Philadelphia 76ers)

Kako je počela sezone nismo mislili da ćemo pričati o Dariu u superlativima. No negdje na polovici sezone Dario se budi, počinje igrati kako zna i postaje jedan od najbitnijih igrača Sixersa. Postao je pravi glue guy, vrlo borben, solidan u obrani a moramo mu priznati drastično je popravio šut. 

Igrač meseca: Dario Šarić, Philadelphia 76ers

Jedno vrijeme je bio ključni igrač Sixersa, i baš to mu je bio najbolji mjesec u ligi. Za dlaku je izgubio utrku za rookiea godine od Brogdona, no ipak se može podičiti nekim rekordima. Postao je prvi rookie u istoriji NBA koji je minimalno postigao 1.000 poena, 500 skokova, 150 asistencija, i koji je zabio – 100 trojki! No Sixersi u ovu sezonu ulaze drastično jači. Prva stvar je oporavak prošlogodišnjeg prvog picka Simmonsa koji je direktan konkurent za poziciju našem Šariću. Uz njega vraća se i Embiid, stigao je i Johnson kako bi pojačao čvrstinu pod košem i Dario se opet mora dokazivati. Iduća sezona će biti odlučujuća za njega, hoće li se prometnuti u legitinmog člana nove jezgre (kako ih je Embiid nazvao FEDS) ili će postati samo rotacijska opcija s ograničenim brojem minuta.

Ovo ljeto Dario nije mirovao. Kao i sunarodnjak mu Bojan Bogdanović proveo je radno ljeto, tj igrao je za reprezentaciju na Eurobasketu. Mora se priznati neke partije su bile ispod očekivanja, no Dario je uvijek davao sve od sebe i nikada se nije štedio. To je nešto što svakako moramo poštovati, a u Hrvatskoj reprezentaciji su problemi puno dublji od lošije Šarićeve igre. Poslije Eura se povukao, nije ga nigdje bilo, punio je baterije za novu sezonu, a onda je zablistao u svojoj prvoj predsezonskoj utakmici.

Nemanja Bjelica (Minnesota Timberwolves)

Minnesota Wolves

U NBA stigao kao MVP i najbolji girač Eurolige, no nažalost nikada nije dobio šansu koju zaslužuje sa svojim referencama (a bogami i igrom). Bio je velika želja trenera Flipa Saundersa, a u potentnoj ekipi Vukova koja je uz tri prva picka (Wigginsa, Townsa i povratnika veterana Garnetta), imala i zvezde poput Ricky Rubia. Nažalost Saunders je preminuo uoči starta sezone, a Bjelica nije dobio poziciju u timu koja mu je inicijalno bila namenjana. Prva sezone 60 utakmica i malo više od 15 minuta u prosjeku, a uz smanjenju minutažu sredinom svoje prve sezone je doživio povredu koljena koja ga je izbacila s parketa.

U drugu sezonu ulazi zdrav i željan igre, no ponovo slična situacija. Minutaža se neznatno povećala, a Nemanja je opet muku mučio s povredama. Pred kraj sezone je zadobio povredu zgloba zbog koje je čak morao i na operaciju, što je značilo propuštanje ostataka sezone, te Eurobasketa. Sada je napokon potpuno zdrav i očekujemo od Thibsa da ga više koristi.

Razlog nije to što je “naš” pa navijamo da igra, već je Bjelica objektivno najbolji izbor  za četvorku u ekipi. Bolji je šuter od Dienga, ima veći domet na šutu, što znači da nije ograničen samo na udaljenost 4-5 metara od koša, već s lakoćom poteže i trojke. To će biti vrlo bitno, jer Butler i Towns vole igrati leđima, a Wiggins je puno bolji u napadanju obruča nego u šutu što znači da Wolvesima treba otvoren reket. Uz to jedan je od rijetkih tako visokih igrača da je izuzetno kvalitetan s loptom. Igrao je playa još prije u svojoj karijeri i bez problema može zavrtiti napad.

Mirza Teletović (Milwaukee Bucks)

Bosanskom šuteru će ovo biti već 6. sezona u najjačoj ligi svijeta. Jedan je od naših najiskusnijih igrača “preko bare”. Počeo je u Netsima, a prva sezona je bila potrošena na privikavanje. Nije igrao puno, brojke su mu bile zanemarive, a tek u drugoj sezoni počeo dobijati više šanse. Minutaža mu se popela s 9 na 20 minuta u prosjeku a s tim naravno i brojke. Odlična sezona u Netsima je bila samo najava za ono što slijedu u Sunsima. Tamo je odigrao najbolje u karijeru, bio je prava opasnost s klupe a i oborio je rekord NBA lige po broju postignutih trojki za igrača koji ulazi s klupe. Postigao je 179 trojki i time prestigao Chucka Persona.

Ova sezona je bila odlična referenca za novi ugovor koji je dobio od Bucksa. Očekivali su od njega slične stvari koje je radio u Sunsima, a to je zabijanje trojki s klupe. Nažalost Mirza je odigrao najgoru sezonu nakon svoje rookie godine. Prepolovio mu se prosjek poena, šuterski postotci su drastično pali. Tako da je čak i ovo ljeto bio na trade blocku, no i dalje je među boljim šuterima Bucksa i nadamo se boljoj idućoj sezoni.

Boban Marjanović (Detroit Pistons)

Naš div iz NBA je prije dolaska u ligu promijenio dosta klubova. Skrasio se u Zvezdi te je tamo imao nevjerovatno sezonu i sa sjajnim referencama došao pod NBA obruče. Počeo je u Spursima, Pop ga nije previše koristio no svaki puta kada je dobio šansu igrao je odlično. Na kraju sezone Pop ga je praktički morao “otjerati” za boljim novcima koje je dobio od Pistonsa. Tako je Bobi postao novi igrač Detroita. Stan ga u prvoj sezoni nije puno koristio. Centar kao Bobi traži dosta prilagođavanja i u napadu i u obrani, no vidjeli smo kada bazirate igru prema njemu on vam to može višestruko vratiti.

Bobi najbolji ikad?!

Prosjek poena mu je identičan u obje sezone, s tim da je u Pistonsima odigrao minute manje u prosjeku nego u Spursima. Igrao je kada jedan od centara Drummond ili Baynes nisu mogli zbog povrede, te “smeće” minute pred kraj utakmice. No ostaje nam u sjećanju utakmicu protiv Hornetsa kada je potpuno uneredio njihovu centarsku linijiu i praktički se poigravao s njima.

Iduća sezone označena je kao ključna za njegovu karijeru “preko bare”. Stan je već izjavio kako će Bobi preći u ulogu back up centra iza zvijezde ekipe Drummonda. Riješili su se Baynesa i sada osim Bobija i Drummonda niti nemaju trećeg centra. Na Eurobasketu Bobi je bio jedan od najboljih igrača Srbije i Stan je sigurno posmatrao na koji ga način Sale koristi. Naravno u NBA neće biti tako lako, igra je dosta brža, no Bobi sa svojih preko 220cm sigurno može dominirati u nekom kraćem vremenskom periodu.

Napokon šansa za Bobija

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*