Čovek zvani odbrana, bez kojeg Boston ne bi bio na čelu Istoka

John Wilcox / Boston Celtics

Boston je sinoć protiv Kingsa (113 – 86) stigao i do šeste uzastopne pobede. Sa po 22 poena vodili su ih Irving i Brown, po 12 su dodali Rozier i Tatum. Na drugoj strani Bogdanović svega 6 poena za 19 minuta, i loše šutersko veče.

No, jedan čovek, a zove se Al Horford i koji je sinoć imao učinak od 7 poena, 7 skokova i 6 asistenija, može se nazvati ključnim za dobre igre Celta ove sezone, i za trijumfalni niz u 6 poslednjih mečeva.

Čovek zvani odbrana

Njegov doprinos timu, i pre svega odbrani, analizirali su kolege na stranici Boston Celtics Hrvatska. Prenosimo njihovu analizu.

Celticsi su gubitkom Gordona Haywarda morali brzo posložiti stvari kako ova sezona ipak ne bi postala neuspješna. Iako se mislilo da će se vratiti navikama od prošle sezone i dati loptu u ruke Irvingu kao što su davali Thomasu, posljednih pet utakmica ipak su pobijedili na drugačiji način – uspjeli su vratiti svoj stari identitet od prije dvije sezone, a to je obrana.

Nije bilo tog kritičara koji nije mislio da će gubitkom Bradleyja i Crowdera obrana Celticsa ove sezone itekako patiti, ali na iznenađenje svih to nije bio slučaj.

Zapravo, upravo suprotno, Celticsi u ovih sedam utakmica imaju najbolju obranu lige – s obrambenim ratingom 97,8 stoje na vrhu lige, a s 94,3 dozvoljena poena drugi su najbolji u NBA-u. Osim što im pomaže dužina koju prošle sezone nisu imali, ipak najveće zasluge idu osobi sa slike.

Al Horford glavni je čovjek koji drži obrambene bedeme na mjestu, a to potvrđuje i statistika: kada nije na terenu, Celticsi primaju 105,2 poena u 100 posjeda, što bi bilo za donju polovicu lige. Međutim, dok je Horford u igri, Celticsi primaju samo 91,1 poen u 100 posjeda, manje nego bilo koja druga NBA momčad.
Ako mislite da je slučajnost, sjetite se tko su bili protivnici Celticsima u ova dva tjedna i koga je sve Horford čuvao – prema poziciji, naletio je na Porzingisa, Lovea, Aldridgea i Simmonsa, a velik dio vremena čuvao je i LeBrona, Embiida, a da ne spominjemo Giannisa Antetokounmpa.

Zapravo, kad smo kod Giannisa, upravo je protiv Horforda imao “samo” 28 poena (najmanje u cijeloj sezoni) i upravo je Giannis protiv Celticsa šutirao ispod 50%, nešto što do sada nije uspjelo niti jednoj momčadi. Zapravo, Celticsi su jedina ekipa koja ga je zadržala ispod 60% realizacije, čak i u onoj prvoj utakmici koju su izgubili. Kristaps Porzingis također je u dva tjedna samo jednom zabio manje od 30 poena, točnije 12, i to kada ga je čuvao – pogađate tko – Al Horford.

Smiješno je što ima ljudi koji cijelo vrijeme misle da Horford nije vrijedan svog ugovora samo zato što ništa ne upada u oči kada pogledaju statistiku s utakmice. Bez Haywarda se nekako uspio pokrpati napad, ali vjerujte mi da bi bez Horforda obrana bila u rasulu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*