Igrač meseca: Nikola Vučević, Orlando Magic

Twitter / Orlando Magic

Sezona je ove godine počela ranije, a među ekipama kojoj mnogi nisu davali puno šanse za neko iznenađenje je i Orlando Magic. Sve se vrtelo oko Warriorsa i Cavsa, enormno pojačanih Thundera i Wolvsa, potentnih Nuggetsa ili čvrstih Blazersa, slabih Bullsa i Knicksa. Orlando je ostao sporedna priča. Isto je i sa igračima.

Svi su pričali o Giannisu, Lonzu Ballu, Benu Simmonsu, kao igračima koji dolaze. Kada njema njih medijski prostor pune Durant, Curry, Lebron, Leonard, Harden, i ostatak zvezda koji su zaštitna lica svojih franšiza. O tihom i vrednom momku, divu iz Orlanda, gotovo niko da ne priča. A sjajnim partijama na početku sezone zaslužio je da bude glavna tema. I prema individualnom učinku, ali i gledajući doprinos timu koji je trenutno među vodećima na Istoku, centar Magica Nikola Vučević zaslužio je epitet igrača meseca oktobra, 2017.

Učinak tima

Magic je na početku sezone prijatno iznenađenje. Oktobar su završili sa učinkom od 5 pobeda i 2 poraza, i među vodećim su ekipama Istoka. Pri tome, tim igra odlično. Trener Vogel je posložio svoju mašineriju u kojoj svaki igrač zna svoje zadatke i ima svoju ulogu. Orlando igra tečno, brzo, pokretljivo, i efikasno. U svim mečevima postizali su preko 100 poena, a najviše – 125 – u pobedi protiv Netsa od 24 oktobra. Trenutno, računajući i prvi novembarski meč i pobedu nad Memphisom Orlando deli prvo mesto na Istoku sa Bostonom.

Čini se kako je tim pod Vogelom sazreo, i da je pun pogodak bila ‘jednogodišnja žrtva’ rada pod njegovom palicom, i neigranje play offa. Igrači su sazreli, odbrambeno napredovali, sada deluju kao tim.Mečevi i pobede u gostima protiv Cavsa i Grizzliesa samo su to demonstrirale.

Nikola Vučević – tihi lider na parketu

A Nikola Vučević je posebna priča, on u prvih osam ovosezonskih mečeva beleži 19 poena i 8.3 skoka, uz 2.9 asistencija po meču:

Ako pogledamo statistiku podeljenu na mesece vidimo da su u oktobru ti proseci bili znanto veci – 20.7 poena, 8.7 skokova, uz sjajne procente šuta iz igre (55 %) i za tri poena (40.5 %).

Gledajući Vučevića primetno je koliko je napredovao, posebno u odbrani, i sa kolikom lakocom igra u napadu. Vrlo je pokretljiv, igra sjajno leđima ka košu, ima meku ruku što je demonstrirao u nekoliko prilika odličnim šutem za tri poena. Teško ga je čuvati, a u situaciji udvajanja sjajno upošljava saigrače.

Najbolji mečevi

Posebno je impresivan bio njegov učinak protiv Netsa, kada je sa 41 poenom, 12 skokova i 3 asistencije prosto demolirao rivala. Bio je to učinak karijere za Crnogorskog centra. Ubacivao je odakle god je htio, pogađao je svoje standardne duge dvojke, no ovu utakmicu je otišao i koji korak dalje (bukvalno) te je pogodio čak 6 trojki. Nevjerovatan postotak šuta, promašio je samo 5 lopti i bio nerješiva enigma za obranu Netsa. Izvrsno je širio reket, baš ono što se od njega i traži a dominirao je i u svom reketu i bio je najbolji skakač ekipe sa 12 skokova.

Sezona učenja

Kada pogledamo 2016-17, Nikola Vučević statistički nije imao sezonu na kakvu nas je navikao ranijih godina. Iako je imao double double prosek (14.6 p, 10.4 sk) i 47 % šuta iz igre, što je najslabije do sada u njegovoj karijeri, Vogel je na Vučevića uticao pozitivno jer je poradio na njegovim odbrambenih veštinama. Iako nije snažan poput backup centra Biyomba, Vučević je pokazao da može biti sjajan zaštitnik reketa.

Vučević je u jednom momentu, usled ‘gužve’ pod koševima postao druga opcija na pozicji broj pet, a prednost je dobijao Biyombo u startnoj postavi. No, Nikola se snalazio i u takvoj ulozi, a u jednom je momentu bio i kandidat za najboljeg šestog igrača lige.

Recap sezone: Orlando Magic

I statistika pokazuje da je Vučević odbrambeno napredovao pod Vogelom. Njegove defanzivne statistike su porasle. Sa takvim Vučevićem, i Biyombom kao back up opcijom Orlando ima rešeno pitanje petice za narednih nekoliko godina.

Vučević je u predsezoni, uz ograničenu minutažu, pokazao sebi svojstvenu sigurnost i igre koje se od njega očekuju. Bio je dobar u odbrani, nešto slabiji u napadu, ali predsezona je jedno, a takmičarske utakmice drugo. U tome Vučević ima itekako puno iskustva.

U društvu legendi

Učinkom od 41 poena i 12 skokova u utakmici protiv Netsa, ušao je u probrano društvo legendi kluba iz Orlanda:

Njegov tim, ali i NBA liga, polako i tiho (baš u njegovom maniru) prepoznaje vrednost i učinak Nikole Vučevića što rezultira i nekim analizama, koje su još uvek kratke.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Kakav jubilej za Nikolu Vučevića! - Ostatak Sveta
  2. Orlando Magic 2017 - 2018: Izgubljeni u proseku - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*