“Motor City” ponovo u pogonu

Piše: Sale Pandžić, NBA Unlimited

Da je neko rekao čelnicima i navijačima Detroita pre početka sezone 17/18 da ce u prvih 12 utakmica ostvariti cak 9 pobeda i da ce biti drugi na Istoku, nema šanse da bi poverovali. Ipak, upravo se to desilo, a Detroit je čak uspeo da pobedi i GSW, sto ne polazi za rukom mnogim drugim ekipama u ligi. Poslednji tim koji je stradao od tima Pistonsa jesu Hawksi sinoć, sto je bila četvrta vezana pobeda za Detroit.

Šta je ključ u ovako dobrim partijama? U najavama i predviđanjima za sezonu 2017/2018, niko od analitičira, stručnjaka i fanova nije smatrao Detroit ozbiljnom pretnjom. Svi smo predviđali neku borbu za Playoff, ja sam konkretno najavio 7-8. mesto na Istoku. Za sada, Pistonsi imaju skor od 9-3 i drugi su na Istoku, a ovakvi performansi i ovakav pocetak sezone je najbolji start ove franšize u proteklih 12 godina. Tačnije, nisu bolje startovali NBA godinu od sezone 05/06, a tada su igrali u finalu Istoka!

U preseasonu, Pistonsi nisu bili mnogo aktivni. Putem trejda su poslali Marcusa Morrisa u Boston, a dobili su Averya Bradleya. Ovim potezom su malo izgubili na čvrstini u reketu, ali su dobili znatno boljeg šutera i defanzivca na perimetru. Putem drafta je dosao verovatno najbolji trojkaš u klasi, Luke Kennard, ali on za sada ima minimalnu ulogu u timu. Bilo je jos minimalnih promena, potpisani su Galloway i Tolliver kao role igraci i šuteri. Sve u svemu, nema mnogo razlike sa timom od prošle godine, koji je zavrsio kao 10. tim na Istoku. Ipak, ključ napretka celog kolektiva je u napretku glavnih zvezda ovog tima, Andrea Drummonda i Reggiea Jacksona.

Drummond važi za elitnog rim protectora i defanzivca i skakača, uz dosta ograničenu ofanzivnu moć. Reggie vazi za dobrog poentera, zna da zavrti pick and roll, ima dobru završnicu, ali očajan sut. Ipak, ova dva igrača nisu napredovala prosle godine onoliko koliko su čelnici i navijači očekivali, pa zato je i Detroit ostao bez Playoffa. Tokom leta, uprava Detroita je “slušala ponude” za Jacksona i Drummonda, pošto očigledno nisu bili zadovoljni njihovim igrama i razvijanjem. Ipak, ništa od toga se nije desilo, a čini se da je njihov ostanak za sada dobar za Detroit. Drummond ove sezone igra fascinantno. Najvise pohvala zasluzuje njegov napredak u šutiranju slobodnih bacanja. Ove sezone ima 70%FT, a prošle godine u ovo vreme je šutirao 35%! Značajno unapređenje, što je za svaku pohvalu. Uz to, kao i svake sezone do sada, sjajno skace i beleži oko 10 defanzivnih i 5 ofanzivnih skokova. Ima 9 double double učinaka, prosek poena mu je 14,2 poena a ima i 3,2 asistencije prosečno. Sjajna igra, konačno opravdava očekivanja i nadanja.

Dre najbolji centar lige?

Reggie također igra dobro, ali nije nezamenjiv, pošto Ish Smith takodje ima značajnu ulogu. Tobias Harris igra kao preporođen, ovo mu postaje sezona iz snova (beleži 19,8 poena i lider je po tom parametru). Bradley isto igra dobro, belezi 16 poena i odrađuje svoj posao na zavidnom nivou. Sve u Detroitu se zasniva na na petorci Reggie-Ish-Bradley-Harris-Drummond. Oni su glavni, a klupa je jako tanka i učinak ovog tima zavisi od njih petorice.

Verujem da smo mi navijači sa Balkana razočarani u podatak da Boban Marjanović uopšte ne dobija minute, čak ni “na kašičicu”. Dobio je novi ugovor, Baynes je otisao a Bobi je ostao kao jedini pravi centar sa klupe i igrac koji može da zameni Drummonda kada on odmara, ali Stan van Gundy je jedan čudan čovek i trener. Bez konkretne zamene na centarskoj poziciji, i bez dobre klupe i nekog specijalca za 3 poena, Pistonsi dobro guraju. Ključ je u tome sto su se uzdali u razvijanje svojih zvezda koji nisu očarali preterano u proteklim godinama, a danas Drummond i Reggie funkcionišu sjajno. Uz pomoć koju imaju u saigračima iz startne petorke, mogu daleko dogurati. Motor city za sada funkcionise sjajno. Teško je prognozirati kako će se stvari dalje odvijati. Mislim da će dosta opasti, pogotovo u drugom delu sezone, ali navijači konačno imaju čemu da se raduju i nadaju, toga nije bilo u velikim količinama u Detroitu još od Bad Boysa. Playoff, na početku sezone je bio daleko, ali sada je veoma realan. Ako ostanu zdravi, mislim da ce ovaj tim Detroita završiti oko šeste ili sedme pozicije na Istoku. Motor je ipak dobro podmazan na početku sezone, koliko ce usporiti, ostaje da vidimo.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Nekada najbolji srednjoškolac, danas obrambena neman - Ostatak Sveta
  2. Bradley se neće zadržavati u Pistonsima? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*