Renesansa Tyrekea Evansa

Ove sezone smo vidjeli dosta iznenađenja, od pojedinih timova do pojedinih igrača. Pistonsi igraju sjajno, na Istoku nova sila postaje i Orlando, a Kelti su zasada najjača ekipa lige. Od igrača tu je Drummond, pa Tobias Harris obojica iz Pistonsa, Giannis je podigao igru na još jedan viši nivo, a nama je za oko zapala jedna ekipa za Zapada. I posebno jedan od njenih najboljih igrača.

Memphis Grizzlies su pod vodstvom novog trenera Dave Fizdalea nastavili kontinuitet dobrih igra i sudjelovanja u playoffu, a prošle sezone su zadali dosta muke Spursima. Zadržali su relativno isti stil igre, koji ih je zapravo i “proslavio” tzv “Grint n’ Grind”. Požrtvovna i čvrsta obrana, te moto da niti jedna lopta nije izgubljena je nešto što je pokretalo Međede prošlih sezone. Ove godine imaju sličan stil, no sada je Dave odlučio dosta ubrzati igru u napadu, te sada možemo vidjeti puno više tranzicije i trčanja u igri Memphisa.

Jedan čovjek je iskočio, osim standardnih Gasola i Conleya. Čovjek kojemu je predviđana sjajna NBA budućnost i koji je proglašavan za Mini-Lebrona u svojoj rookie sezone. To je Tyreke Evans. On je svoju (dosada) najbolju sezonu odigrao u svojoj prvoj godini u NBA ligi. Bilježio je preko 20 poena te preko 5 skokova i asista i osvojio je nagradu za najboljeg rookiea godine. Igrao je sjajno u toj generaciji Kingsa te vrlo brzo postao njihov glavni igrač.

Nakon sjajne prve sezone, nažalost kreću problemi. Evans nije još niti jednom odigrao sve 82 utakmice u sezoni, uvijek je propustio barem 10-ak, a te druge sezone gotovo 30 utakmica. Slijedi lagan pad, statistike su sve gore i gore, a na igraču koji zavisi od ulaza i atletičnosti povrede koljena su ostavile traga. Nakon Kingsa slijede Pelicansi. Tamo je bio 3 i pol godine, a u svojoj posljednoj sezoni je odigrao samo 26 utakmca, da bi na polovici iduće sezone ponovo došao u Kingse.

Početkom ove godine potpisuje jednogodišnji ugovor s Grizlliesima i najavio je veliki povratak. Dobio je ulogu 6. igrača i u ovom puno bržem Fizdaleovom sustavu Evans je nevjerovatan. U ovom mjesecu igra izvanredno, zabija 24,7 poena uz preko 60% šuta iz igre, te čak 48,4% šuta za tri poena! A u poslednjih 6 utakmica svaki puta je zabio preko 21 poen, s tim da je u samo jednoj bio ispod 50% šuta.

Evans se vratio i sada vidimo kakvog bi igrača Liga imala da nije bilo svih silnih povreda. Ova uloga mu odlično odgovara, glavni je playmaker kada nema Conleya na terenu, a njegova slash n’kick igra je nešto na čemu Fizdale zasniva napad kada su glavna rješenja na klupi. Iako nikada nije bio šuter, sada je nevjerovatno popravio svoje postotke, a i samu selekciju šuta te igra najbolju košarku karijere.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. U Memphisu i dalje vlada nezadovoljstvo - Ostatak Sveta
  2. Ostatak sveta - Rumor central 3/2/2018 - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*