Srednjoškolci ponovo na draftu?

Novi komesar NBA lige Adam Silver je već uveo dosta promjena od početka svog mandata. Od promjene draft lutrije, smanjena timeouta za vrijeme utakmice, pa čak i formata Allstara. Sada je odlučio još malo “dirati” u draft. Naime, odlučio je vratiti jedno staro pravilo koje je Stern izbacio 2006. godine. Tj, smanjiti dobnu granicu za izlazak na draft.

Do 2006. godine srednjoškolci su normalno mogli izlaziti na draft sa napunjenih 18. godina, te nisu morali ići na sveučilište. Stern je te godine podigao dobnu granicu na 19. godina. To je značilo da su srednjoškolci sada morali minimalno godinu dana pohađati sveučilište ili početi igrati profesionalno dok se dođe njihovo vrijeme za NBA.

Najmlađi igrači koji su nastupali u NBA

Povelo se dosta polemika, jer obje strane, za i protiv, su imale dobre argumente. Za su bila svakako sveučilišta jer se često dešavalo da top regruti iz srednjih škola odmah odluče otići na draft, dok s druge strane dosta njih se izgubilo u NBA svijetu, jer su jednostavno bili premladi za nešto veće. U prijevodu iskustvo sveučilišta bi im puno pomoglo.

Sada je Silver odlučio ponovo vratiti dobnu granicu na 18. godina, što znači da će srednjoškolci ponovno moći izlaziti na draftu. Sveučilišna komisija se baš i ne slaže s ovom odlukom, jer opet se dosta slabi NCAA košarka, no prihvatiti će ovu promjenu pod jednim uvjetom. Ako se igrač odluči na sveučilište onda mora minimalno provesti 2 godine na njemu, a ne kao dosada nakon prve sezone da se odmah otisne u NBA ligu. Ova odluka je još daleko od provođenja, no vidi se da Silver želi ostaviti svoj pečat na NBA ligi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*