Zmaj od Bosne

avaz.ba

Uz Luku Dončića on je najveća mlada zvezda košarke ponikla na ovim prostorima. Džanan Musa u ovoj sezoni izrasta u pravog lidera Cedevite i reprezentacije Bosna i Hercegovine.

Zmaj i ‘zmajček’ o kojima priča Evropa!

Ono što je prikazao u pobedi protiv Mornara, trebalo bi da zadovolji i najprofinjenije i najzahtevnije skaute u NBA. Neime, 18-godišnjag je protiv crnogorskog tima postigao 35 koševa uz sjajan šut iz igre od 83 posto. Musa je, uz šut 10/12 iz igre, gađao 10/11 penale, uz pet skokova, tri asistencije i tri ukradene lopte. Bilo je to NBA izdanje bosanskohercegovačkog košarkaša, rođenog u Bihaću. Nije imao izgubljenih lopti. Musa je ostao skroman posle meča:

“35 poena mi je rekord u seniorskoj karijeri u dresu Cedevite. Dosad sam u Cedeviti sa seniorima zabio najviše 24 poena. Mislim da je ekipa večeras većinom zaslužna za moj učinak jer su me tražili u puno slučajeva. Vidjeli su da sam raspoložen. Ne može jedan igrač iznijeti sve ovo. Momčad nosi igrača i to uvijek treba biti tako”, rekao je Musa nakon utakmice.

Počeci i afirmacija

Džanan Musa je od malih nogu košarkaška zvezda. Prve korake je napravio u slavnoj KK Bosni XXL, da bi ubrzo prešao u KK Koš. Već je sa 16 godina prešao u Hrvatskog prvaka Cedevitu, gde je potpisao svoj prvi ugovor. Tek se ove sezone polako probija u prvu ekipu, te iako ne dobija puno šanse u ABA ligi, u domaćem prvenstvu ostvaruje dobre brojke. No, najveće je uspehe postigao za mlađe katergorije Bosne. Prvo je 2014. godine predvodio U16 ekipu u poenima, iduće godine u istom uzrastu osim poena predvodio je ekipu i u asistima a čak je imao i 9 skokova u proseku. U finalu protiv Litvanije je zabio 33 poena i odveo Bosnu do naslova prvaka. Naravno uzeo je titulu MVP-a te je izabran i u najbolju petorku prvenstva. 2016. je još popravio brojke i u U17 reprezentaciji postizao čak 34 poena u proseku uz 8,1 skok, protiv Kineskog Taipeia je zabio čak 50 poena i postavio rekord prvenstva. Totalna dominacija u mlađim katerogorijama za mladog Bosanca, a ove godine je i debitirao i za seniorsku reprezentaciju Bosne. Nažalost prvi nastupi za Bosnu će biti upamćeni ko sukobu s kapetanom Mirzom Teletovićem, no stvari su izglađene i Bosna može nastaviti igrati s oba asa u ekipi. Pred Musom je svetla budućnost, ima tek 17 godina, a već ima dosta iskustva i utakmica u nogama.

A podmlađena selekcija BiH predvođena Duškom Vujoševićem sa klupe i Musom na terenu uspela je plasirati se u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. U ovoj potpuno pomlađenoj reprezentaciji istakli su se neki novi momci koji možda ne bi niti dobili priliku da je Bosna kompletna. Svakako je najbolji bio Musa sa 22.8poena, 3.3skoka i  2.5asista u proseku:

Maestro, mi smo tvoja Mona Liza!

1 Trackback / Pingback

  1. Zmaj i 'zmajček' o kojima priča Evropa! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*