Peno “kupio” Sašu Đorđevića

Najava nemačkog komentatora da je utakmica između Bajerna i Bamberga “najbitniji sportski događaj u zemlji” govori mnogo. Mediji su duel dva bavarska giganta nazvali nemačkim “el klasikom”. U VIP loži viđen je triling asova fudbalskog kluba: Miler, Riberi, Vidal, te Uli Henes i Svetislav Pešić. Prisustvom su utakmici dali prizvuk mondenskog događaja.

Piše: Dušan Selaković, KOŠ magazin

Košarkaši Bajerna bili su motivisani sekvencama iz oskarovskog filma “Gladijator”, da lakše pokažu ko je trenutno najbolji nemački tim. Utakmicu je bolje  otvorio Bamberg, prvu četvrtinu završio je sa 4 poena prednosti, ali je u nastavku – kao i većina timova – dozvolio Bajernu “njegovih pet minuta”, što je u ovom slučaju bila druga deonica koju su Đorđevićevi momci dobili sa 23-9. Treći period bio je festival promašaja, pogotovo od strane gostiju. U poslednjih deset minuta dvojac Bamberga Nikos Zizis-Dorel Rajt  pokušao je da spasi što se spasiti (ni)je moglo. Bajern je na drugoj strani imao odgovor preko Redžija Redinga, pa je derbi sasvim zasluženo pripao timu iz Minhena, koji je bio oslabljen neigranjem Nihata Đedovića. Kod pobednika najefikasniji je bio Džerald Kaningem sa 17 poena, odlično je odigrao i Milan Mačvan sa 11 poena, 5 skokova i 1 asistencijom, uz odličnu odbranu na Rajtu. Stefan Jović, nedovoljno oporavljen posle povrede ruke, ostao je bez poena, uz 2 skoka i 4 asistencije. Kod gostiju najefikasniji je bio Rajt koji je 12 od svojih 14 poena dao u četvrtoj četvrtini. Imao je i 10 skokova. Luka Mitrović je upisao 2 poena, po 3 skoka i asistencije.

Kad smo već u Minhenu, tokom nedelje se pojavila i reportaža o Vladimiru Lučiću na Bajernovom TV kanalu. Saznali smo da našeg reprezentativca momci iz ekipe zovu “ubica dečijeg lica”, da će Vladimir do kraja godine postati otac, te da je već krenuo sa radom u teretani.

Alba je svoj meč 10. kola odradila ranije protiv Bremerhafena, a tokom vikenda Berlinci su unapred odigrali utakmicu 15. kola gostujući u Oldenburgu. To je bio duel za košarkaške sladokusce. Domaćini su ga bolje otvorili, dali pet trojki i poveli 19-9. Tada Aito u igru uvodi “naš” tandem Stefan Peno-Bogdan Radosavljević koji je utakmicu okrenuo “naglavačke”. Peno je odlično zamenio indisponiranog Pejtona Sivu, a Radosavljević je uspostavio dominaciju pod košem. Ipak, igrač utakmice je bio Luk Sikma koji je “flertovao” sa tripl-dabl učinkom:16 poena, 10 skokova i 7 asistencija. Peno je pred očima selektora Saše Đorđevića bio odličan u svim statističkim kategorijama: 8 poena, po 2 skoka i asistencije, kao i po 3 ukradene i izgubljene lopte. U domaćem sastavu totalno je podbacio trio Karsten Tada, Riki Polding i Miki Mekonel, koji su zajedno dali 13 poena.

Vircburg je posle nešto više od mesec dana pobedio, savladao je na svom parketu Miteldojčer. Đorđe Pantelić nije bio u sastavu tima trenera Jovovića, dok je Drenovac dao 9 poena, uz 5 skokova i 2 asistencije. Đorđe Drenovac je dobio i veliko priznanje od mesečnika BIG (Basketball in Germany), koji ga je uvrstio u 12 najboljih šutera Lige.

Erfurt je držao šutersku “kliniku” u Tibingenu, pogodivši 13 trojki iz 25 pokušaja. Sava Lešić neprimetan sa po 1 poenom i skokom, odlični Jaramaz: 13 poena, 2 skoka i asistencija. “Tigrovi” beleže najgori start u 13. (izgleda baksuznoj) godina igranja u Bundesligi. Ulm je uhvatio ritam i melje sve redom,”Lavovi” su prekunuli niz od 4 pobede Getingena, dok je Gisen rutinski savlao Jenu. Veliki trijumf zabeležio je Predrag Krunić sa svojim Bonom protiv Bajrojta, a briljirao je Crnogorac Nemanja Đurišić sa 13 poena,7 skokova i 9 asistencija.

Prvenstvo se nakon reprezentativne pauze nastavlja 1. decembra.

Reprezentacija

Selektor Henrik Redl objavio je skraćeni spisak igrača za novembarske kvalfikacije. Na njemu su: Ismet Akpinar, Robin Amaice, Danilo Bartel, Robi Bencing, Isak Bonga, Bastijan Dort, Jonas Grof, Dominik Lokhart, Isak Hartenštajn, Andreas Obst, Jošiko Saibu, Karsten Tada, Johanes Timan i Majk Cibres.

Rezultati 10. kola: Frankfurt-Ulm 75-89, Getingen-Braunšvajg 75-79, Gisen-Jena 84-70, Tibingen-Erfurt 83-90, Vircburg-Miteldojčer 71-61, Bon-Bajrojt 85-82, Bajern-Bamberg 77-68

Tabela: Bajern 9-1 (-1), Alba 8-3 (+1), Ludvisgburg 7-1 (-3), Bajrojt 7-3 (-1), Bon 6-3 (-2), Bamberg, Frankfurt, Oldenburg, Vircburg 6-4 (-1), Ulm, Gisen 5-5 (-1), J ena, Braunšjag 4-6 (-1), Getingen 4-7 (+1), Miteldojčer 3-7(-1), Erfurt 2-8 (-1), Bremerhafen 1-8 (-2), Tibingen 0-10 (-1).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*