Jalova ‘Grmljavina’, ili (ne)moguća misija pomirenja tri velika Ega

Piše: Stefan Stojković

Kada pogledamo roster Oklahoma City Thundera, prva misao je – to su kandidati za prsten. Ekipa koja ima Russella Westbrooka na playu, prošlogodišnjeg MVP-a, i igrača koji je konstantno u bitkama sa brojevima, i koji pomera granice sopstvenih mogućnosti. Tu je Andre Robertson, odbrambena zver, jedan od najboljih u ovom segmentu igre u ligi. Pa snažni Adams na poziciji centra koji igra sve bolje i bolje. I dvojica sjajnih šutera, All Star kalibra – Carmelo Anthony i Paul George koji su ovoga leta preselili na Zapad, kako bi se domogli prstena.

Uz to, OKC je još po nečemu u vrhu NBA lige. Treći su tim, odmah posle prošlogodišnjih finalista iz Oaklanda i Clevelanda po ukupnoj vrednosti ugovora igrača na koje godišnje izdvajaju $133,853,891. Od toga prva petorka OKC-a vredi čak 105 miliona dolara godišnje!

No, nije sve tako ružičasto, u domu NBA ‘Grmljavine’. Sa učinkom od 8 pobeda i čak 11 poraza, OKC je ispod crte koja vodi u play off na Zapadu, a isti učinak imaju i LA Lakersi. Daleko od očekivanja i ambicija ovog tima. Da se pozabavimo malo i razlozima. Prvo su na redu brojke…

Igra brojki: Tim

Sada ćemo malo da pogledamo brojeve i analiziramo igrače ekipe OKC-a, tačnije tri igrača  koji čine okosnicu ovoga tima – Russel Westbrook, Paul George i Carmelo Anthony.

Ekipa sa zapadne obale do sada ima osam pobeda i jedanaest poraza u sezoni. Kući kada igraju imaju solidan učinak od (6 pobeda i 3 poraza), jedan poraz je doživela od ekipe Minesote, drugi od ekipe Bostona, a treći od ekipe Detroita. Sve tri ekipe koje igraju timsku košarku i u napadu i u odbrani.

U utakmici protiv Minesote trener OKC je kombinovao zonsku odbranu (3-2) i odbranu čovek na čoveka. U prvom poluvremenu utakmice, ekipa Minnesote dobrim kretanjem lopte uspela je da napravi razliku i da kazni katastrofalnu odbranu Oklahome posebno za 3 poena. Drugi deo meča je bio preokret, i dalje je Oklahoma igrala pretežno igru 1 na 1, i kombinaciju pick’n roll igre. Ekipa Minnesote je ostala pribrana i nastavila da igra svoju timsku košarku s tim da je na 8 minuta do kraja kada se lomilo Karl Anthony Towns dao trojku sa osam metara i podigao razliku na plus šest. Nakon toga se budi MVP (Russ), koji po ko zna koji put stavlja svoju ekipu na ramena i ide po pobedu i 14 sekundi do kraja pogađa trojku za izjednačenje. Nakon toga Carmelo na 4 sec do kraja pogađa trojku za vodstvo od pola koša, i tu je došla do izražaja lošija odbrana Oklahome. Wigins pogađa trojku za pobedu.

Drugi poraz kod kuće donela im je ekipa Bostona koja trenutno ima najbolju odbranu u ligi i napominjemo po ko zna koji put bez Haywarda. Treći poraz kod kuće stigao je od Pistonsa, i to u momentu kada je ekipa porazila Warriorse i najavila uzlet. Bila je to poprilično uzbudljiva utakmica, ekipa Oklahome je u prvoj četvrtini držala minimalnu prednost, kombinacija Adams – Westbrook je funkcionisala odlično. Videlo se da Westbrook pokušava da nametne brži tempo igre, ali ekipa Detroita se držala dobro posebno zbog slobodnih šuteva koje im je dopuštala Oklahoma. Na poluvremenu plus deset, a u trećoj deonici bilo je i plus petnaest za OKC, a nakon toga sledi mini serija od šest na prema nula za ekipu detroita. Odbrana Oklahome je počela da pravi greške u rotaciji i da se sporije vraća iz tranzicije nazad u fazu odbrane i to ih je koštalo slobodnih šuteva posebno za 3 poena – Stanley Johnson (3-5), Langston Galloway (3-4) – i to je samo šest pogođenih šuteva za tri poena od ukupno četrnaest koje je pogodila ekipa Detroit Pistonsa. U četvrtoj četvrini nakon izjednačenja (79-79) krenula je rezultatska klackalica, sve je bilo neizvesno do kraja meča, gde je ekipa Detroita na (93-93) pogodila trojku, nakon toga pogodak jednog slobodnog bacanja i odvojili se na plus četiri. Nakon razmeni trojki i dobre ofanzive Oklahome rezultat je bio plus jedan za Detroit i napad za Oklahomu koja je nakon slobodnih bacanja Reggija Jacksona imala četiri sekunde za napad. Russel Westbrook šutira za pobedu i promašuje. Kada pogledate statistiku Rusela Wetbrooka (triple double, 27 p, 11 sk i 11 as), ona izgleda impresivno ali zato je Westbrook šutirao 1-10 sa linije za tri poena, dok je njegov saigrač Andre Roberson imao 3-4. Pitanje se postavlja zašto članovi ekipe koji su možda bolji šuteri za tri poena nisu na ovoj utakmici šutirali, ili zašto Russel i Adams nisu nastavili da dominiraju kao u prve dve četvrtine. Adams je svojim prisustvom „čistio put“ za ostale i dok su to radili lopta se kretala i imali su slobodne šuteve. Nakon toga sve se svelo na izolaciju.

Što se tiče utakmica u gostima OKC igra loše i to pokazuju i brojevi ( 2 pobede i čak 9 poraza). Ekipe koje su pobedili su Čikago koji trenutno ne mogu da se saberu, i ekipa Milvokija gde Antetokumpo nastavlja da bude mađioničar uz podršku sjajne ekipe i trenera Kidda. Poslednji poraz od Dallasa u gostima, ekipe koja ima najlošiji score u ligi, samo je upalio alarm.

Igra brojki: Igrači

Russel Westbrook je kapiten ekipe, prosečna minutaža mu je 35,2 min po utakmici, uz proseke – 21.6 poena, 9.7 asistencija i 9.1 skokova).  Adaptacija je kod njega vidljiva i ako svi traže od njega da igra kako je navikao. Dosta nervoze je u ekipi što se može primetiti par mini incidenata od strane kapitena, ali to nije ništa neobično za tempiranu bombu poput Russ-a koji voli agresivniju, bržu, fizikalnu košarku. Gospodin tripl dabl će morati ove sezone što pre da sklopi puzzle zajedno sa svojom ekipom i trenerom kako bi troglava zver ušla u playoff. No, po nekima problem ove ekipe je upravo Russov pristup igri i kontroli igre. ‘One man show’ je funkcionisao prošle godine, ali ove sezone ne daje rezultete. Pri tome, njegov šut iz igre je sveden na 44 %, čak trećina njegovih pokušaja za tri poena je izforsirana, ne dolazi nakon asistencija već nakon driblinga.

Paul George i Carmelo Anthony možda po stilu igre nisu slični ali po mnogim drugim stvarima jesu. Visina, težina i DA – obojica vole loptu. Melo je visok 2.03m i težak 109kg. Dok je PG visok 2.06 i težak 100kg. Obojica igraju istu poziciju (SF – Forward, u prevodu krilo), mala je razlika u minutaži PG igra 36,7 min po utakmici a Melo 32,4 min po utakmici. Ta razlika od 4 minuta jeste verovatno zato kako je svima poznato Melo još od svojih dana u Denveru nije u top fizičkoj formi (ali kako vesti ispod radara kruže jeste da Melo počinje da menja režim treninga, da trenira više i da je posvećenost ozbiljna). Anthony ove sezone u Thunderu  igra poziciju PF (Power Forward – u prevodu krilni centar).

Pitanja se postavljaju da li bi bilo bolje da Melo igra neku drugu poziciju, da li bio produktivniji, da li tri igrača koji su kao pojedinci odlični igrači, velike zvezde mogu da igraju nesebičnu i pass prvo igru (pass first offense). Russ, Melo, PG igrači koji mogu sa bilo kime da odigraju 1 na 1, mogu da čuvaju i napadaju više pozicija. Opet negde škripi neka karika fali. Mnogi će reći nekog od ova tri pojedinca i navesti postotak poseda lopte Russela Westbrooka i ili će reći postotak bačenih/ubačenih lopti Carmela Anthony-ja, spomenuti kako Paul George nekada ne vidi igrače oko sebe nego samo koš. To su neki eksperti za NBA već primetili kao veliki problem:

Ajmo sada da stavimo sve to na stranu i da se prisetimo 2012 – 2013 godina i velike trojke Miami Heata – Jamesa, Wadea i Bosha, koje je trenirao Erik Spoelstra. Igra je bila zasnovana na tranziciji i polu tranziciji. Svi znamo da bi funkcionisala tranzicija i napad iz iste odbrana mora da bude na nivou i da radi svoj posao jako dobro. Ne kažem da bi Oklahomi takva igra igra donela rezultate ali nešto mora da se menja, gore navedeni primeri se odnose na napad Oklahome. Da bi napad bio bolji prvo mora odbrana da se dovede u red. To je ono gde možemo da poredimo Majami i OKC, u eri gde je šut za tri poena med i slatko grožđe. Igrači moraju da izađu malo bliže šuterima i da ne čekaju da se promaši koš već da utiču na to da se šutira iz teških pozicija kako bi se promašio koš.

Meč OKC je odigrao protiv ekipe Golden State Warriorsa i pobedio prošlogodišnjeg prvaka, kao što pretpostavljate kod kuće rezultatom (108 – 91). Ako ste pažljivo čitali što je prethodno napisano videćete da je u ovom meču rađeno upravo ono što treba čvrsta odbrana koja tera na grešku, dosta tranzicije i najbitnije kod pozicionih napada kruženje lopte.

 

1 Trackback / Pingback

  1. "Melo bi trebao ulaziti s klupe" - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*