Neki novi Đoković, koji je oduševio Srbiju

MN Pres

Piše: Aleksandar Ostojić, KOŠ Magazin

Da nije bilo sukoba FIBA-Evroliga, i tih famoznih „prozora“, svet bi bio uskraćen za priče nekih istinskih košarkaških junaka. Paradoksalno, ali istinito. Evo, danas u emisiji „Koš magazin na Sport FM radiju“, koja se emituje svake nedelje pre podne, Vlada Stanković je pomenuo dve takve „španske“ priče. Jedna je o Albertu Oliveru, košarkašu Gran Kanarije. Momak – uslovno rečeno – 4. juna napunio je 39 godina. I još uvek igra košarku. Ne igra uopšte loše, čak toliko dobro da je zaslužio poziv selektora Serđa Skariola da – debituje u reprezentaciji! Protiv Crne Gore u dvorani „Morača“ odigrao je svoje prve minute u nacionalnom timu. Debitovao je u četrdesetoj, i, što je najlepše, nijednog trenutka se nije dvoumio kad mu je stigao poziv. Baš kao i Fran Vaskez, kome su 34 godine, i u reprezentaciji ne igra već punu deceniju.

Albert i Fran vrlo dobro znaju da na Svetskom prvenstvu u Kini oni neće igrati. Znaju da su tu da popune rupe nastale izostankom asova iz NBA i Evrolige, ali to im uopšte ne smeta. Njima je nacionalni dres svetinja. Poziv koji se nikad ne dobija.

Takav je i naš Đoković. Zapravo, sada imamo dva sportska heroja tog prezimena, i najzanimljivije od svega je da je onaj poznatiji – Novak, bodrio svog prezimenjaka Iliju u petak u hali „Aleksandar Nikolić“ na utakmici Srbija-Austrija. Ilija je na toj utakmici postigao svoje prve poene u dresu reprezentacije, ali u vezi sa njim postoji i jedna druga, još emotivnija priča. Ostali bi uskraćeni za nju da nije bilo novinara „Blica“ koji ju je letos ispričao, a ja ću se sada potruditi da je samo interpretiram.

Reprezentacija Srbije spremala se letos da učestvuje na Univerzijadi na Tajpehu. Selektoru Zoranu Todoroviću – poznato je to – iz raznoraznih razloga otkazalo je čak 26 igrača. Jedva je skrpio 11 igrača, falio mu je još plejmejker, a trebalo je predati dokumenta i slike igrača u kineskoj ambasadi za vize. Do zakazanog termina ostalo je još samo 40 minuta kad se Todorović setio plejmejkera čačanskog Borca, 21-godišnjeg Ilije Đokovića. U očajanju okrenuo je njegov broj, i pronašao ga u nekom čačanskom kafiću. Brzo mu je rekao o čemu se radi, a Ilija je kratko odgovorio: „Kako da ne!“. Odmah je zvao mamu da broj njegovog pasoša hitno pošalje vajberom, a on je trebao da se slika. Fotografija je morala biti na beloj pozadini, Todorović mu je, dok je vreme curilo, rekao: „Ima tu u kafiću WC. Stani pored belih pločica, slikaj se i šalji“. Tako je i bilo, broj pasoša i slika stigli su na vreme. Ostao je još samo jedan mali problem: Ilija je trebao da odmah krene za Beograd, ali nije imao pare ni za autobusku kartu! „Sine. dođi, mi ćemo platiti kartu“ – bila je poslednja Todorovićeva poruka. Posle toga je okrenuo direktora Borca Marka Ivanovića, onog legendarnog čačanskog diva, da ga pita za dozvolu da igrač ode sa reprezentacijom. „Naravno. To je svetinja, sa time se ne igra“, bio je kratak Marko.

Moram dodati da sam ispod ovog teksta u „Blicu“ pročitao i brojne komentare čitalaca. Većina se svodila na ovo: kad sam pročitao Đokovićevu priču suze su mi krenule na oči. Dovoljno.

Eto, Ilija je posle Univerzijade, zahvaljujući svojim sjajnim igrama i ogromnom talentu dogurao i do „Sašine reprezentacije“. Veliki deo publike u dvorani na utakmici sa Austrijom znao je za njegovu priču, i baš zato je trenutak kad je ušao u igru, i kad je postigao svoje prve poene bio nabijen silnim emocijama. Ipak, mislim da je najjači aplauz dobio od svog slavnog prezimenjaka Novaka, koji je sedeo u prvom redu uz teren.

Najlepši nastavak ove priče bio bi da Ilija Đoković ne bude samo prolaznik kroz našu najbolju selekciju, da ne čuva mesto asovima koji ne mogu da nastupe, nego da nađe svoje mesto u timu. Mlad je, talentovan, zna mnogo košarku, pozitivna je ličnost i voli dres koji nosi. Zna sve to i Saša Đorđević, da ne zna ne bi ga ni pozivao u reprezentaciju. Zna još nešto: treba mu u timu neko ko će širiti taj pozitivni duh, za šta je godinama bio zadužen Štimac. Sigurno će pomoći Iliji da ostvari sve svoje snove, jer onaj ko jednom nije imao para za autobusku kartu ima rezervisano mesto u raketi. Uvek je tako bilo.

1 Trackback / Pingback

  1. Đorđević objavio spisak Srbije za februarske duele! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*