Srbija dominantno kroz kvalifikacije

Piše: Vladimir Stanković

Preneseno sa: kosmagazin.com

Ako neko hoće pozitivno da gleda, naći će i ponešto dobro u timovima koje su selektori većine zemalja u Evropi i Americi bili prinuđeni da izvedu. To se pre svega odnosi na šansu mladim igračima a mladost, kao i uvek, samo čeka priliku da je iskoristi. Druga generalna karakteristika prve dve runde kvalifikacija je otkrivanje stvarnih potencijala pojedinih zemalja. Pokazalo se da najširu bazu , bar kada je Evropa u pitanju, imaju Španija, Srbija, Francuska i Litvanija, što i nije iznenađenje s obzirom na tradiciju, basket u genima, tretman košarke u medijima i trenere. Slovenija je bez trija Dragić-Dončić-Rendolf mnogo više oslabljena nego Srbija bez 7-8 igrača. Rusija bez Šveda i Mozgova ne može da sastavi tim iste jačine, ali zato može da izgubi u Sarajevu, Hrvati bez svojih glavnih asova u NBA i nekolicine u evroligaškim klubovima gube u Holandiji i brukaju se u Zagrebu sa Italijom…

Podatak koji će možda iznenaditi: Srbija je sa prosekom od 95 poena ubedljivo najefikasniji tim u evropskoj zoni. Slede Grčka sa 88,5, Litvanija (87,0), Slovenija i Španija (po 85,5). Još jedan plus za Sašine momke.

Uz četiri pomenute evropske selekcije, po dve pobede ostvarili su još Italija, Češka, Nemačka, Turska i Grčka, neki malo „na mišiće“ ali u kvalifikacijama su najvažnije pobede. Van Evrope od košarkaški jačih zemalja po 2-0 imaju SAD, Argentina, Brazil, Australija (plus Urugvaj i Dominikanska Republika), što je takođe očekivano s obzirom na brojnost stanovništva, razvijenost košarke i tradiciju. Od pomenutih zemalja osam su u „Top 10“ po rankingu FIBA (SAD, Španija, Srbija, Francuska, Argentina, Litvanija, Slovenija, Hrvatska, Australija, Brazil) a blizu si i 11. Grčka i 13. Turska, između kojih je i 12. Rusija. U prvih 20 su još Meksiko (14.), Portoriko (15.),Italija (16.) , Dominikanska Republika (17.), Letonija (18.), Ukrajina (19.) i Venecuela (20.). Van Evrope i Amerike najbolje rangirana zemlja je Iran na 22. mestu, Kina je 24, Kanada 25, Nigerija 26, Novi Zeland 27… Od afričkih zemalja, posle Nigerije najbolje plasirana je Angola (33.), Senegal je 36, Tunis 45, Egipat 48. Iz Azije, posle Irana i Kine, najbolje stoje Filipini (30.), Koreja (34.), Izrael (37.), Jordan je 43. a Japan 50.

Bez obzira (ne)tačnost cinične izreke da je „statistika tačan zbir netačnih podataka“, brojevi i kriterijum na osnovu kojih se izračunava rejting svake reprezentacije u globalu ne lažu. Od prvih 50 zemalja sa trenutne rang-liste FIBA, 18 neće stići do Kine. Oni koji su krenuli sa 2-0 imaju, razumljivo, mnogo bolje šanse od onih koji su startovali sa 0-2, a oni sa 1-1 su između nade i strepnje. Ima još mnogo da se igra, ovo je tek prvi filter. U svim zonama igraće se i drugi, posle koga će Evropa dati 12 predstavnika, Azija i Amerika po 7 a Afrika 2, plus domaćin Kina koja, zanimljivo, igra kvalifikacije iako joj je mesto obezbeđeno.

U azijskoj zoni, kojoj pripada i Okeaniaja, po 2-0 ostvarili su Kina, Australija, Filipini, Jordan i Kazahstan, a u Africi su najbolje krenuli Tunis i Angola (3-0), ali neke tamošnje velesile, poput Nigerije i Seenegala, još nisu startovale.

Amerikanci su posle teške pobede nad Portorikom u gostima, kod kuće bili ubedljivi protiv Meksika (91-55). Trojica (nama) nepoznatih igrača (svi iz Razvojne lige) dala su po 14 poena. Moćno oružje Amerikanaca bio je šut za 3 poena, 13/24(54,2%). Argentina je i bez Luisa Skole pobedila u Panami (68-59), Urugvaj je bio bolji od Paragvaja (67-49), Portoriko je poraz od SAD nadoknadio pobedom na Kubi (95-72), Kolumbija je izgubila kod kuće od Čilea (69-74) a najveće iznanđenje je poraz Kanade u Dominikanskoj Republici (76-88). Brazil nije imao problema sa Venecuelom (72-60).

U azijskoj zoni nije bilo iznađenje. Otuda i dva rekorda sa starta takmičenja – najviše poena (133, Novi Zeland protiv Hong Konga) i najmanje (39, Katara na gostovanju u Iranu). Tek poen više (40) dao je Čad u porazu na gostovanju u Tunisu (40-101). Angola je dobila težak meč u Egiptu (68-64), ali su se Egipćani izvadili pobedom u Maroku (67-63). Najdramitčnije je bilo u meču Kamerun-Tunis: 66-67.

Na listi strelaca evropske zone vodi Majkl Dikson (Gruzija sas 29,5 poena, ali je njegova reprezentacija izgubila obe utakmice. U Aziji je najefikasniji je Jordanac Darkvus Lamar Taker sa 27,7, a u američkoj zoni Džamal Omar Samjuel (Devičanstva ostrva) sa 25,5)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*