Heroina našeg doba

Zvanična FB stranica filma

Dugomentražni dokumentarni film “Skok” je priča o zadivljujućem životnom povratku košarkašice Nataše Kovačević, ali i njenoj misiji da kod drugih ljudi, sličnih sudbina, probudi borbeni duh i motivaciju da se prebrode naizgled nepremostive prepreke.

Ovaj film je i omaž svima onima koji su joj pomogli da u 19. godini ostane uspravna posle gubitka noge u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj, 7. septembra 2013, ali i da napravi podvig kakav nije zabeležen u istoriji sporta.

Njen povratak na košarkaški teren bio je više od svih velikih sportskih “comebackova” koji su ušli u anale i postali inspiracija ljudima širom planete.

Snimanje filma podržala je Fondacija Ana i Vlade Divac, ali da bi se film završio potrebno je da svi ljudi dobre volje podrže ovaj projekat.

Ovaj projekat možete i vi podržati preko indiegogo platforme:

https://www.indiegogo.com/projects/skok-the-leap-documentary-about-natasa-kovacevic-film-basketball#/

Producentska kuća CinneSport je u koprodukciji sa Cinnamon Filmom u poslednje dve godine na velikom broju lokacija u šest zemalja (Srbija, Italija, San Marino, Francuska, Nemačka i Mađarska) i 12 gradova(Beograd, Vršac, Milano, Monca, San Marino, Rimini, Ćezena, Bolonja, Nica, Pariz, Minhen, Đer) snimila 70% dokumentarnog filma “Skok”.

U filmu se, u realnom vremenu, prati Natašin povratak košarci, sportu koji je oblikovao karakter i nje i njene porodice. Kao protagonisti se u filmu pojavljuju francuski košarkaši Tony Parker i Boris Diaw, nekadašnji jugoslovenski i srpski igrač Dejan Bodiroga, dugogodišnji generalni sekretar FIBA Bora Stanković, predsednik KS Francuske Žan Pjer Sita, direktor za međunarodne odnose KS Francuske Goran Radonjić, selektor francuske reprezentacije Vensan Kole, lekari iz Ministarstva odbrane Francuske (tu je napravljena sportska proteza/noga za Natašu), vlasnik agencije Interperformansis Lučano Kapikjoni, predstavnici rukovodstva Košarkaškog saveza Srbije, nekadašnji golman fudbalske reprezentacije Srbije Saša Stevanović, jedna od najboljih košarkašica Evrope svih vremena Amaja Valdemoro, doskorašnji selektor srpske ženske reprezentacije Marina Maljković, Natašin brat Ivan, otac Vukašin, nekoliko stručnjaka iz Srbije i Evrope (lekara, protetičara, fizioterapeuta…) koji su sarađivali sa Natašom, nekadašnja ambasadorka Francuske u Beogradu Kristina Moro, izvršni direktor FIBA-Evropa Kamil Novak, učesnici nesreće u kojoj je Nataša izgubila nogu (njene saigračice Milica Ivanović i Ana Laklot, menadžer, treneri…)…

Druga linija filma prati Natašin rad u njenoj Fondaciji i njenu misiju da se oduži državi Francuskoj koja ju je bezrezervno podržala kad joj je bilo najteže (oni su obezbedili specijlanu sportsku protezu za Natašu). Ona dolazi na ideju da nadomak Ambasade Francuske u Beogradu podigne zajedno sa građanima Srbije i Francuske (i uz pomoć košarkaških saveza obe zemlje) spomenik kojim se čuva uspomena na velikane srpske košarke, ali i na korene sportskog prijateljstva Francuske i Srbije u sportu. Spomenik bi predstavljao antologijsku fotografiju košarkaške reprezentacije Jugoslavije s njenim selektorom, Francuzom Anrijem Helom, u Nici početkom 1950. godine, na kvalifikacijama za Prvo svetsko prvenstvo u košarci. Anri Hel je prvi profesionalni (stručni) trener koji je vodio jugoslovensku reprezentaciju (od 1948, do 1950. godine). O njegovom dubokom tragu na razvoj srpske košarke u filmu saznajemo od počasnog generalnog sekretara FIBA Bore Stankovića, koga je Hel trenirao. Tim koji je francuski trener vodio pune dve godine i na kraju izabrao 12 igrača za Nicu ušao je u anale svetske košarke, kao jedini koji je iznedrio četvoricu članova Fibine kuće slavnih (FIBA Hall of Fame, Geneva, Switzerland): Borislav Stanković, Nebojša Popović, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić. Njih četvorica su ne samo očevi srpske i jugoslovenske košarke, već i očevi moderne svetske košarke mimo Amerike. Stanković i Nikolić su izabrani i u Nejsmitovu kuću slavnih (Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, Springfield, Massachusetts, USA). Sva četvorica su istakli da je upravo Hel izvršio najsnažniji uticaj na njih, u vreme dok su igrali košarku.

Reditelj filma “Skok” je Ivica Vidanović, a scenarista naš poznati novinar Aleksandar Miletić, autorski tandem, koji, između ostalog, stoji iza dokumentarnog filma i serijala “Bili smo prvaci sveta”.

Prikupljena finansijska sredstva neophodna su za:

  • 49.500 $ – Da bismo završili proces snimanja (17 snimajućih dana: Francuska, Španija, Srbija…) i fazu postprodukcije filma „Skok“;
  • 13.600 $ – Deo novca koji je potreban za izradu i postavljanje spomenika kojim se čuva uspomena na velikane srpske košarke, ali i na korene sportskog prijateljstva Francuske i Srbije u sportu (ostatak sredstava obezbediće Košarkaški savez Srbije i Košarkaški savez Beograda)
  • 12.800 $ – Škole košarke za devojčice u sredinama u kojima je to neophodno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*