Zašto nema ‘najboljeg ikada’?

Piše: Rastko Marjanović, NBA SVIJET

Evo ovako, mišljenja sam da ne bi trebalo reći za jednog igrača da je on najbolji ikada.. Zbog čega? Devedesetih se igrala drugačija košarka nego današnja, mnogo drugačija. Dosta fizički jakih igrača je tada igralo i jača odbrana se igrala takođe, pa hajde da pretpostavimo da LeBron ne bi dostigao ovaj nivo koji je dostigao. Sa druge strane, zamislite u današnjoj košarci da najbolji bek i ujedno igrač lige bude čovek sa, pa hajde da kažemo pomalo diskutabilnim šutem za tri poena… 

Dakle igrače treba podeliti po erama, mislim da bismo tako izbegli i svađe oko toga ko je najbolji svih vremena, jer kao što sam rekao košarka se dosta razlikuje.

A što se tiče toga ko je bolji igrač od njih dvojice, mislim da bi u duelu 1 na 1 Džordan lagano pobedio LeBrona. Ali LeBron će u duelu timova uraditi više za ostale saigrače. To nikako ne znači da je Džordan loš timski igrač, naprotiv, jednostavno želim da kažem da LeBron radi više za svoje saigrače nego što je to Džordan radio.

E sad, termin “najveći” je nešto sasvim drugo. Mi danas živimo u eri tehnologije, društvenih mreža, interneta, kuraca palaca… Zamislite da je u ondašnje vreme(sredina osamdesetih i devedesete) to bilo zastupljeno u meri kao što je danas. Tviteri, instagrami, čuda muda, zamislite koliko bi tek onda Džordan izbrendirao sebe, kad je bez svega gore navedenog uz Majkla Džeksona bio najveća zvezda sa kraja prošloga veka. A devedesete su bile… Pa, jednostavno, devedesete!

Takođe mislim da je Džordan igrao sve od 1984-2003 bez prekida da bi poobarao sve skorerske rekorde. Jer ne viđa se često da najbolji igrač lige koji u tom slučaju ima 30 godina i nalazi se u najevećm naponu snage i forme u svojoj karijeri prekine karijeru. Ako mene pitate, mislim da bi uzeo titule i u te dve sezone u kojima nije igrao, jednostavno jer je bio čudovište igrački gledano. LeBron ima jako dobre izglede da obori sve rekorde po ukupnom broju poena…

Što se tiče rezultata kad pogledamo njih dvojicu, Džordan 6-0 u finalima, stvarno besprekorno, nema šta, ali LeBron je imao više nastupa u Plej Ofu i Velikom Finalu od njega. E sad mnogi će reći da je Istok dosta lakši u LeBronovo vreme, ali opet, činjenica je da je LeBron dva puta više igrao u Finalu. Da se razumemo, rezultatski gledano, na Džordanovoj sam strani.

Kada sumiram sve, ne mogu reći da je jedan bolji od drugoga, Džordan je bolji u duelu 1 na 1, LeBron dosta više angažuje saigrače. Ali mogu da kažem da je Džordan “veći” od LeBrona, da se ne ponavljam, vratite se koji red gore.

Još jedna stvar, danas bi o Medžiku Džonsonu SVI govorili kao najvećem igraču svih vremena da se nije desilo to što se desilo.

Sportski pozdrav!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*