Igrač meseca: Nikola Jokić, Denver Nuggets

Nikola Jokić igrač mjeseca
Twitter/Screenshot

Iza nas je i prvi cijeli mjesec NBA lige. Neke stvari se polako kristaliziraju, ekipe koje su dobro počele sezone sada opadaju u formi, kao npr. Magic. Dok druge rastu munjevitom brzinom, kao Cavsi koji trenutno imaju niz od 11 uzastopnih pobjeda. Što se tiče naših igrača, borba za Igrača mjeseca je bila izuzetno gusta. Dragić je imao sjajnih partija, no nekada je znao odigrati debelo ispod svoje razine i to ga je koštalo nagrade. Vučević je nastavio sa solidnim igrama, no Magic je dosta pao u formi, a samim time i Vučevićevi statsi. Nurkić je bio dobar, no glavnu riječ vode Lillard i McCollum pa nekada on ne dođe do izražaja, dok je Šarić sjajno završio mjesec i odigrao dvije izvanredne utakmice. Tako da je titula drugog po redu Igrača mjeseca pripala centru Denver Nuggetsa Nikoli Jokiću.

Učinak tima

Nuggetsi su u ovom mjesecu popravili svoj učinak. Iako su odigrali samo 7 utakmica u oktobru imali su negativan omjer. Millsap i Joker su se navikavali jedan na drugoga, dok je u ovom mjesecu sve polako kretalo sjedati na mjesto. Jokić i Millsap su igrali sve bolje i bolje zajedno, priključili su se bekovi Murray i Harris i Nuggetsi su ostvarili pozitivan omjer. Dominirali su na domaćem terenu, izgubili su samo jednu od 10 utakmica i to od prvaka Warriorsa. Istina, od jačih protivnika apsolvirali su Raptorse, Thundere i Heat, dok je većina ostalih ekipa ipak iz donjeg doma lige. Potpuno druga priča je bila na gostovanju. Dok su na putu Nuggetsi su uzeli samo jednu od pet utakmica i to protiv Kingsa koje su relativno lagano riješili. Ostale su gubili i to s ogromnom razlikom. Rocketsi i Jazz su ih totalno demolirali, a tek nešto bolje su se proveli protiv Blazersa i Lakersa. Najbolja utakmica im je bila protiv Pelikana kojima su uspjeli ubaciti čak 145 poena, te pobijediti sa preko 30 poena razlike.

Individualni učinak

Kada se usporede statistike Jokić je ipak malo spustio prosjeke nego u prošlom mjesecu. No treba uzeti u obzir da je sada odigrao duplo više utakmica. Joker je ove sezone pokazao da može zabijati bez problema, no u dosta utakmica je suzdržan i nije toliko agresivan prema košu. To rezultira pad po broju postignutih poena, no zato je broj asista porastao. Jokić i njegovi partneri u reketu su razvili odličnu kemiju, te često možemo vidjeti kako Joker pronalazi Farieda ili Millsapa u kontri, te je autor većine poena Nuggetsa. Da je on glavni igrač Denvera govori i +- statistika po kojoj je uvjerljivo najbolji u svojoj ekipi. Uz to Top3 je u ligi po toj kategoriji. Najveći pomak u odnosu na prošlu sezonu Jokić je ostvario u obrani. Od jednog od najgorih centara lige, postao je jedan od najboljih. Iako Nuggetsi još uvijek ne igraju kvalitetnu obranu, Jokić je podigao svoju razinu igre i sada puno bolje brani reket. Kako je radio na fizičkoj spremi sada uspijeva ispratiti i centre koji šutiraju izvana i razvija se u kompletnog igrača.

Najbolja tekma

Joker obožava ekipe iz Velike Jabuke. Prošle godine nas je počastio spektaklom u MSG protiv Knicka, a sada je protiv Netsa odigrao najbolju utakmicu karijere. Bio je nezaustavljiv, pogađao je izvana i to sa velikih udaljenosti, bio izuzetno opasan u postu, Zeller i Mozgov i ostala centarska ekipa Netsa nikako nije mogla naći rješenje za našeg centra. Podijelio je uz to i 5 asista, a bio i dominantan u skoku. Vrhunska partija našeg centra, koji je na kraju utakmice dobio i MVP uzvike od publike u Denveru.

Jokićeva povreda

Nažalost po Denver Joker se povredio u utakmici protiv Bullsa. Nezgodno je stao nakon jednog duela i iskrenuo je zglob. Isprva se činilo kako je povreda ozbiljnije prirode, no na svu sreću Jokić će propustiti samo nekoliko utakmica. Ovo je veliki udaraca za Nuggetse koji su već od prije ostali bez Millsapa koji će oko 3 mjeseca biti izvan parketa. Malone je već izjavio kako je Jokerova povreda dosta lakša nego što je izgledala, te da će biti sa ekipom tijekom ovog roadtripa. Moguće je da se vrati na teren nakon samo nekoliko utakmica, a Malone je dodao kako ga najkasnije očekuje natrag na parketu pred kraj roadtripa.

Joker lider

Trener Nuggetsa Malone je pun pohvala za našeg centra. Osim što mu je gotovo redovno najbolji igrač, Malone je pohvalio Jokića kako izrasta u pravog lidera. On je postao lice franšize iz Denvera, te se tako i treba ponašati na terenu. -“Nikola polako postaje pravi lider. Pogotovo sada kada nema Millsapa, Jokić nam je još više potreban. Veoma sam impresoniran i ponosan na njega.”- izjavio je Malone. Nekako se i vidi na terenu da je Jokić drugačiji igrač. Počeo je dijeliti suigračima savjete, raspoređivati ih po terenu i bodriti. Osim što se fizički doveo u red, Jokić je dosta radio i na ovim stvarima preko ljeta.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Nikola Jokić: Biser u blatu - Ostatak Sveta
  2. Jokić MVP, Šarić najviše napredovao, Nurkić odbrambena 'zvijer'... - Ostatak Sveta
  3. Denver Nuggets 2017 – 2018: Grumen, po grumen – play off - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*