Čovek sa ‘dozvolom za ubijanje’

FIBA

Košarka u Rusiji, bivšem SSSR-u je uvek bila na visokoj razini. Uvek su spadali u sami vrh i bili jedni od glavnih favorita, a poslednje zlato su imali davne 2007. godine kada je Amer Holden zabio Špancima za pobedu. Nekoliko poslednjih godina Rusi nisu niti blizu vrha europske košarke. Možemo slobodno reći da su imali katastrofalne nastupe.

Nakon bronce 2011. godine dešavaju se čudne stvari u Savezu Rusije. Katsikaris je dao ostavku 3 dana prije Eurobasketa 2013. godine, a kao zamena je stigao Karasev i takav razvoj događaja je rezultirao najgori rezultat Rusije ikada na Euru, 24. mesto. Prošli su pokazali napredak i uzeli 17. mesto, a ove godine su ušli kao autsajderi. Nitko im nije davao prevelike šanse na početku, čak se prognozirala borba za prolazak do osmine finala.

Ali jedan igrač je imao drugačije planove. Aleks Shved je pravi ruski dragulj na ovom prvenstvu. Drugi je strelac, a prva žrtva u knockout fazu su bili Hrvati. Totalno ih je demolirao sa 27 poena i 12 asista. Bio je potpuno nezaustavljiv i verujem da ga nakon ovakvih predstava ipak možemo shvatiti iole ozbiljno kada kaže da je najbolji napadač u Europi. Nakon Hrvata na red su došli Grci koje je ispratio sa 26 poena i 5 asista, da bi protiv Srba odigrao pravu simultanku i možda i svoju najbolju utakmicu na turniru. Ubacio je 33 poena uz 6 trojki, no Bogdan i ekipa su bili jači.

Europski Harden ima sve ovlasti u ekipi Rusije, kao što bi rekli “dozvola za ubijanje”. Šutira iz svih pozicija, a na turiru uzima preko 9 trojki po utakmici. Pogađa ih skoro sa 40% što je sjajno, a uz to je i vrstan asistent i pokretač ekipe. U obrani se ne štedi, što je izuzetno pohvalno, no to mu je uverljivo najslabija strana.

Slično Shved igra i u svojoj ekipi, Khimkiu. Doveden je kao najskuplji igrač izvan NBA lige, te su očekivanja bila ogromna. Da li je ispunio ocenite sami. MVP VTB lige i Eurocupa, najbolji strelac i član prve petroke Eurocupa i jedini igrač u istoriji koji je u tom takmičenju ostvario najmanje 22 poena, 5 asista i 4 skoka u proseku.

U Khimki je stigao iz NBA lige, a iako vidimo s kakvom lakoćom ovde dominira, manjak volje za obranom i treniranjem ga je koštao bolje NBA karijere. Na draftu nije izabran, a prvo je stigao u Wolvese. Direktno iz dugogodišnjeg kluba CSKA, te je u prvoj sezoni odigrao i najviše utakmica. Proveo je 2 sezone tamo, da bi ga onda poslali u Sixerse, a iste sezone je završio i u Rocketsima.

Nakon svih ovih seljenja i premeštanja napokon je imao kontinuitet igra u Knicksima. U samo 16 utakmica te iste 2015/16 sezone, postizao je najviše poena uz najbolje postotke šuta. Pokazao je da za njega definitivno ima mesta u najboljoj ligi sveta, no Shved se odlučio za povratak kući i nije pogrešio.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket 2017: Srbija uzvratila Rusima, imamo "naše" finale - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket, 2017: Košarkaška simfonija s Balkana - Ostatak Sveta
  3. - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*