11 titula, 22 trofeja, i 38 skokova u finalu!

Najduži niz titula, najviše titula za tim i za jednog igrača

AP Photo/Mark J. Terrill

Boston Celticsi su harali NBA ligom tih 1950-ih i 1960-ih godina, osvojivši u tom periodu 11 titula prvaka (od 17 ukupno). Bio je to moćan tim predvođen Redom Auerbachom sa klupe, Billom Russellom, Sam Jonesom, Tomom Heinshohnom, Havlicekom, Sandersom, i drugima.

22. dembar 1956. godine biće zlatnim slovima upisan u istoriju ove franšize, jer tog dana je za Boston Celticse debitovao najbolji i najznačajniji igrač ovog šampionskog tima, Bill Russell. 12-struki All Star je svoj debi imao u pobedi 95 – 93 nad St. Louis Hawksima. Prošle godine je taj debi imao pravi mali jubilej – 60 godina!

Rekordni Russell

Bill Russell bio je duša šampionskog tima Celticsa 50-ih i 60-ih godina prošloga veka. Čovek je osvojio 11 titula prvaka, a ono što je napravio u finalu 11 aprila 1961. godine nezabeleženo je bilo do tada. Naime, u pobedi svog Bostona protiv St. Louis Hawksa (121 – 112), što je Bostonu donelo četvrtu titulu prvaka, Russell je imao neverovatnih 38 skokova!

No, to nije njegov rekord, godinu dana ranije, 5 februara 1960, Russel je uhvatio čak 51 loptu protiv Syracuse Nationalsa:

Zanimljivi datumi

9. april bit će zlatnim slovima upisan u istoriju ovog kluba kao datum na koji je ova legendarna generacija Celticsa osvojila svoju drugu i treću titulu u NBA.

Prvo su 9 aprila 1959. Celticsi pobedili Minneapolis Lakerse sa 118 – 113 i osvojili svoju drugu NBA titulu, a prvu od osam titula u nizu što predstavlja najduži i do sada nedodirljivi šampionski niz u NBA. I da, Celticsi su prvi tim koji je te godine u finalu počistio svog protivnika ne dozvolivši mu niti jednom da pobedi:

Da bi godinu dana kasnije, na isti datum, pobedili St. Louis Hawkse sa 122 – 103 i osvojili svoju treću titulu:

Rekorderi po broju trofeja

Upravo igrači iz ove generacije Celticsa predvode listu igrača sa najviše prstenja u istoriji NBA lige:

No, ukoliko bi kombinovali šampionske titule sa nizom individualnih priznanja, na prvom listu večne liste nalazi se leteći Michael Jordan, dok je od aktuelnih igrača najbolje plasiran Lebron James:

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Najveća počast za legendu i rekordera kluba - Ostatak Sveta
  2. Ovaj trojac naredne sezone skida skalp Tony Parkeru! - Ostatak Sveta
  3. 1962: Najluđa trka za MVP-a ikada! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*