Dilema Warriorsa: Kako bez Stepha?

Getty Images

Warriorsi sa određenom dozom neizvesnosti i strepnje dočekuju današnji duel sa Clevelandom. Prvo igraju bez svog najboljeg igrača, Stepha Currya koji zbog povrede skočnog zgloba u meču protiv Pelicansa, 4. decembra, pauzira već tri nedelje. Iako su u međuvremenu napravili neverovatnu seriju od 7 uzastopnih pobeda, koju su u subotu prekinuli Nuggetsi, nedostatak Currya je odveć veliki hendikep za ovaj šampionski tim da bi se tek tako mogao ignorisati. Upravo je taj poraz i mizerna igra koju su prikazali izabranici Steva Kerra drugi razlog za glavobolju.

Učinak tima

Golden state sa Stephom Curryem ove sezone ima učinak od 19 pobeda i 6 poraza, dok su bez njega u timu ostvarili fantastičnu seriju od 7 -1, i da ih Denver nije iznenadio bili bi stopostotni i u pobedničkoj euforiji dočekali bi veliki duel sa Clevelandom. Ako tome dodamo da je na četiri meča koja su igrana bez Curryja, falio i Draymond Green kojega mnogi smatraju ‘srcem’ ove ekipe i glavnim motivatorom, tim je ovaj uspeh od 7-1 još veći.

Curry je u dosadašnjem toku sezone odigrao 23 utakmice sa prosekom od 26.3 poena, 6.6 asistencija, 5.1 skokova i 1.7 ukradenih lopti. Warriorsi su sa scorom od 19 pobeda i šest poraza u trenutku kada se on povredio bili na drugom mestu na Zapadu, gde se nalaze i sada.

Durant, Klay, Green i – to je to!

Kako se i očekivalo, kormilarenje timom preuzeo je Kevin Durant koji je već u prvom meču bez Stepha vodio Warriorse do pobede nad Hornetsima sa triple double učinkom od 35 poena, 11 skokova i 10 asistencija. Durant je u još četiri navrata bio najefikasniji igrač Warriorsa, dok je Klay Thompson sa 29 poena vodio tim do pobede protiv Memphisa. U tom ritmu nastavio je ceo mesec decembar…

Durant je, kada zaokružimo priču (u gornjem grafu fale poslednje dve utakmice), imao fantastičnu seriju u poslednje dve i po nedelje. Ne samo da je sa lakoćom rešavao svaku situaciju u napadu, pogađao iz izolacije, razigravao i sjajno se kretao, već je i njegova odbrana bila na fantastičnom nivou. Beležio je 34.2 poena po utakmici, više nego bilo koji igrač, ali je šutirao nestvarnih 61 %, uz 10.4 skoka i 7.4 asistencije. Nema šta, prava mašina, čovek koji sa lakoćm igra, a čini se da je Curryjev izostanak uticao da KD brzano uhvati ritam i uđe u formu. Posebno do izražaja su u ovom periodu došli njegov smisao za igru, i kreativnost koja se ispoljila u nesebičnom upošljavanju saigrača:

Drugi čovek po važnosti u šuterskom timu kakav je GSW je svakako Klay Thompson. Čovek koji kad uđe u seriju gotovo da je nezaustavljiv, i igrč koji je pokazao da može igrati sjajnu odbranu. Thompsonov učinak nije toliko izraženiji u decembru. On doduše u ovom mesecu igra nešto više minuta nego ranije (36 naspram 32.3 u novembru), postiže za nijansi više poena (21.5 vs 19.8 u novembru), uz nešto više asistencija (3 naspram 2.1) i solidne procente šuta.

Ništa manje važan za ovaj tim od prethodne dvojice nije ni Draymond Green. On je motivator pokratač, glavni razigravač i duša ovoga tima. Prgav i eksplozivan, borac koji nadoknađuje svoje nedostatke velikim izgranjem i koji ume da pokaže muda i šutne kada nikoga ne ide. Draymond je zbog povrede ramena odsustvovao sa četiri meča u decembru i čini se da još nije u formi, a poslednji meč i poraz od Denvera pokazao je kako i njegova harizma ume da zakaže:

Jokić nokautirao Greena, Božićni ‘poklon’ Nuggetsa za šampione

Od igrača iz drugog plana, gotovo da niko nije iskočio u ovom periodu, i iskoristio odsustvo Currya kako bi opravdao povećanu minutažu. Jedino se to može reći za rookia Jordana Bella koji je iskoristio odsustvo Zaze Pachulio i nekoliko puta startao kao centar – u decembru je uz uvećanu minutažu (19 min), beležio 7.6 poena i 4.6 skokova, uz svoj prvi double double karijere:

Rookie koji je MVP-a ostavio bez daha!

Svi ostali daleko su ispod proseka koji izuskuje nastup za šampionski tim.

Nick Young je možda jedno od najvećoh razočarenja ovoga tima. Stigao je iz Lakersa sa reputacijom iskusnog šutera. Dobio je priliku da popuni rupu nastalu nedostatkom Curryja, no njegov pristup igri, minutia i učinak su mizerni. U decembru je igrao tek nešto više od 15 minuta, postizao je 7.1 poen uz odličnih 46.7 % za tri (na tri upućena šuta po utakmici).

Ništa više GSW nije dobio ni od svog iskusnog igrača, Andrea Igoudale. Za 28.5 minuta u decembru daje 4.5 poena (manje nego u novembru, za manje minuta na terenu), uz mizeran procenat šuta iz igre, 4.8 skokova (3.9 u novembru) i 4.6 asistencija (tu je delimino nadoknadio odsustvo Currya).

Ni Omri Casspi, čija je minutaža u decembru porasla (sa 16.1 na 20.8 minuta), nije produktivniji. Beleži nešto više poena (8.5 naspram novembarskih 6.8), skokova (4.7 naspram 4.2) ali i asistencija (5.9 naspram 4.6), dok je šut veoma dobar (63 % iz igre).

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*