Novogodišnji poklon: Sličice košarkaša iz 1972!

Privatni album

Piše: Vladimir Stanković, KOŠ magazin

Posle 27 godina sreo sam se sa košarkaškim prijateljem Vladimirom Mitrovićem. Upoznali smo se 1990. tokom Svetskog prvenstva u Argentini, ja sam išao kao novinar a on kao navijač, zaljubljenik u košarku. Eno ga na onoj čuvenoj slici na kojoj Divac otima hrvatsku šahovnicu onom navijaču Hrvatske (koji se, uzgred, nedavno oglasio pošteno priznavši da Divac nije ni gazio ni pljunuo zastavu koju mu je izvukao iz ruku). 

Ovo, ipak, nije priča ni o Argentini 1990, ni o toj zastavi. Vlada je na naš susret doneo dva albuma sa sličicama košarkaša iz 1972. i 1973! Ništa me nije tako obradovalo kao indirektni „susret“ sa igračima koje sam gledao, pratio, upoznavao jednog po jednog na početku moje novinarske karijere. Albume sa sličicama objavljivala je ljubljanska firma „Kolinska“ a uz portrete igrača išli i podaci o klubu, kao i dostupna statistika iz prethodne sezone.

Gledam sastav Borca iz Čačka iz 1972: Predrag Katanić, Vladimir Kačarević, Radivoje Živković (kasnije prešao u Zvezdu), Predrag Strugarević, Radmilo Mišović, Marinko Purić, Slobodan „Conja“ Koprivica, Mirko Drobnjak… Ako ih ne pamtite kao igrače teško da možete zamisliti kakav je to tim bio. Titula prvaka one jugoslovenske lige, po mnogim ocenama tih godina najjače u Evropi, osvajala se pobedama u Čačku, Skoplju ili Karlovcu, a ne u direktnim duelima aspiranata na titulu. Čačani su bili bogomdani talenti, individualni majstori koji su prvo zabavljali sebe, a onda publiku. Kolale su priče da je u Čačku bilo najbolje gostovati od Svetog Nikole pa do kraja januara, kad čačanski majstori idu od jedne do druge slave, nabace poneko kilo, manje trče i lakše ih je dobiti u dvorani kraj Morave.

Ili sličice igrača Radničkog koji će u sezoni 72/73 postati prvak. U albumu su samo Dragan Tvigi Ivković, naš saradnik Zoran Prelević-Prele, moj prijatelj Dragoslav Ražnatović-Ražanj, Miroslav Đorđević – Mile Palanka (po Smederevskoj Palanci, odakle je došao u Radnički), moj novobeogradski drug Srećko Jarić i Radovan Novović, brat Šilje Novovića koji je igrao u OKK Beogradu i trenirao „klonfere“. U albumu iz sledeće godine nalazim i našeg blogera Miroslava Damnjanovića Dugog koji će, najzad, nekome moći i da pokaže (sliku) da je zaista igrao (i to dobro, verujte na reč) košarku, njegov kum a moj drug, pokojni Milun Mek Marović, pa čuveni Milovan Tasić Tasa, pa mladi Dragan Vučinić Vuča, pa moj nekadašnji komšija, pilot Slobodan Zimonjić Zimonja, pa Dule Trivalić, Dragoiljub Zmijanac… Moćan tim, nisu tek tako bili prvaci 1973. U tom albumu nalazim podatak da je Radnički u svojoj šampionskoj sezoni imao šut iz igre 55,17% a slobodna bacanja 73,30%. Dugi je iz igre šutirao skoro 62%, Marović preko 63%…

Čačak iz 1973. sa Draganom Kićanovićem u dresu broj 7, pa Partizan sa Dalipagićem, Zečevićem, Todorićem, „generalom“ Farčićem, Miškom Čermakom, Duletom Kerkezom, Latifićem, OKK Beograd sa Pazmanjem, Blažom Stojanovićem, Žarkom Kneževićem, Kostom Gruborom, Zoranom Maroevićem, Nenadom Subotićem, Blažom Kotarcem koji je davao „nemoguće“ koševe i koga je Gojko Zec, trener fudbalera OFK Beograda, hteo da proba u napadu, verujući da će i nogom biti spretan kao rukom…

Pa Zadar, Lokomotiva (pre nego što je postala Cibona), Jugoplastika, Olimpija, Željezničar Karlovac, Bosna, Oriolik, Rabotnički… Kako sam koju stranicu okretao navirala su sećanja na igrače, utakmice, titule, na subotnji dupli program na Novom Beogradu i traženje karte više jer su sve utakmice bile super-interesantne…

Ovo nije (samo) nostalgija, priznajem da je za moju radost zbog ovog lepog novogodišnjeg poklona zaslužnija moja sklonosti ka očuvanju istorije. Ko pamti ono čega se sećam i ja, složiće se da smo imali super-jaku ligu sa super igračima širom Jugoslavije, što je rezultiralo super-reprezentacijom koja je osvojila sve što se osvojiti moglo. Ko ne pamti ta vremena, neka nam veruje na reč ili neka kod kolekcionara videa (a ima ih) potraži utakmice naše lige iz 70-ih i 80-ih godina, pa će shvatiti da nam treba verovati.

Ukoliko neko od naših čitalaca ima neki sličan album iz tih godina, bilo bi nam drago da nam pošalje neko svoje sećanje na te godine, naravno sa slikama naših ondašnjih košarkaških junaka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*