Bliži se ludnica u LA-u

Piše: Srđan Nikolić, Aktualac

Došlo je vreme i za drugo prebrojavanje u glasanju za All Star utakmicu. Volja navijača, kao i glasovi koji se daju najpopularnijim igračima odlučivaće o starterima za utakmicu Svih Zvezda, ali neće uticati i na rezerve koje će birati treneri tih ekipa. Kao što već znamo, od ove sezone format utakmice je potpuno promenjen, što ide u skladu sa odlukama koje je komesar Adam Silver počeo da primenjuje od početka svog mandata. Naime, igrači koji u svojim Konferencijama budu imali najveći broj glasova biće kapiteni ekipa i biraće saigrače za ovaj spektakl. Neobično, inovativno,a videćemo i koliko zanimljivo. A sada da se vratimo navijačima, čiji glasovi će ipak jednim delom usmeriti i trenere, kao i NBA organizaciju, da vide u kom smeru i na koje igrače treba obratiti pažnju, jer je ovo, ipak i pre svega, zabava za masu. I prilika za Los Angeles, kao i NBA, da za vikend zgrnu ogroman novac putem reklama i svega što ide uz ovu manifestaciju.

All Star promene: Navijači više neće birati učesnike?!

Prvo ćemo obraditi glasove za igrače koji će doći sa Istoka. Trenutni kapiten ekipe je Lebron James, koji je posle prvog prebrojavanja bio drugi u tom izboru. Sada je na tom mestu all round igrač Milwaukee Bucksa, naturalizovani Grk Giannis Antetokounmpo. Pored njih dvojice, startnu postavu će činiti i super popularni centar Philadelphije 76ers Joel Embiid, koji će, prema poslednjim glasinama, možda igrati i za francusku reprezentaciju. To je što se tiče frontcourt pozicija, dok će bekovska mesta popuniti Bostonov Kyrie Irving i DeMar DeRozan, šuter Raptorsa. I u slučaju da do 15. januara (dakle, vrlo uskoro) ostane ovako stanje, ovo će biti i sigurni učesnici All Star meča. Rezerve bi činili na „visokim“ pozicijama, krilni centri Kristaps Porzingis iz New York Knicksa kao i Kevin Love iz Cleveland Cavaliersa. Interesantno je da bi po glasovima publike, Istok predstavljalo još čak pet bekova. Prvi među njima je preporođeni Victor Oladipo, koji je nakon prelaska iz Oklahome dokazao da je igrač za mnogo veća dela nego što je to bio u ekipi Thundera. Toliko, da je vrlo blizu da čak zauzme mesto startnog beka umesto DeMar DeRozana! Pored njega, u izboru su još rookie senzacija Ben Simmmons (76ers) i turbo play Wizardsa John Wall. Zanimljivo je da bi ekipu od 12 igrača popunila dva igrača Cavaliersa Dwayne Wade, koji trenutno igra najslabiju sezonu u karijeri, kao i Isiah Thomas, koji se tek krajem decembra vratio u postavu Cavsa nakon duže povrede. Po broju glasova, njih dvojicu bi eventualno mogao da zameni tandem Celticsa Al Horford i Jason Tatum. Otprilike, što se glasanja i navijača tiče – tako bi izgledao Istok.

Ali, kako bi, gledano isključivo statistički, trebalo da izgleda najboljih dvanaest? Startnih pet bi bilo potpuno isto, što ipak govori da navijači „znaju znanje“, dok bi se statistika složila sa navijačima za još četvoricu igrača. „Sigurna“ mesta imaju još Victor Oladipo i John Wall na bekovskim, odnosno Kevin Love i Kristaps Porzingis na krilnim pozicijama. Međutim, tu nikako ne bi bilo mesta za legendarnog Dwayne Wadea, Isiah Thomasa, ali i za Bena Simmonsa, koji je nakon prvog kruga bio viđen u All Star timu. Njihova mesta bi zauzeli Kemba Walker iz Charlotte Hornetsa, Bradley Beal iz Washington Wizardsa kao i Andre Drummond iz Detroit Pistonsa. Kao što se vidi, ne bi bilo mesta ni za Al Horforda, niti za Jason Tatuma, i tu se najviše razlikuje mišljenje javnosti i statistike.

Ako se na Istoku „glas naroda“ ne slaže sa statistikom za tri imena, onda je na Zapadu pravi kaubojski okršaj. Statistika i glasači se slažu za izbor četiri od startnih pet – to su Anthony Davis iz New Orleans Pelicansa, kao i Kevin Durant i Draymond Green, superstarovi Warriorsa na frontcourt pozicijama. Bekovski par bi činili Steph Curry, takođe iz Warriorsa, kao i James Harden, ubitačni bek Houston Rocketsa. I onda dolazimo do rezervnih igrača i gotovo potpunog neslaganja između dve strane. Jedino neslaganje u startnoj postavi je oko Draymonda Greena, čiju bi poziciju statistički trebalo da popuni centar Pelicansa Demarcus Cousins. Kako god, obojicu najverovatnije samo povrede mogu da „isključe“ sa ovog meča.

Prema navijačima, rezerve bi činili (na bekovskim pozicijama) Russell Westbrook, svestrani play Oklahome Thunder i aktuelni MVP, kao i šuteri Golden Statea i Spursa – Klay Thompson i Manu Ginobili. Na frontcourt pozicijama tu bi se, za razliku od Istoka, našlo pet visokih igrača. Pored već spomenutog Cousinsa, mesta bi bilo za Kawhi Leonarda, glavnu zvezdu San Antonio Spursa, ali i za krilni tandem Thundera – Paul Georgea i Carmelo Anthonyja. Najbiliži „zameni pozicija“ sa poslednjom dvojicom bi bili Chris Paul i, iznenađujuće, Lonzo Ball, rookie play LA Lakersa.

Ovde ima dosta neslaganja. Statistički gledano, za Draymonda Greena nema mesta ni u 12 najboljih igrača, a kamoli u startnoj postavi. Opet, gledano logički, Green je srce i duša najbolje ekipe u Ligi, ekipe koja je pobedila dve od prethodne tri sezone i svakako treba da ima svoje mesto na ovom meču jer je njegova igra mnogo više od puke statistike. Ali, ako bi se držali pomenutih principa, frontcourt pozicije bi popunili Lamarcus Aldridge iz Spursa, koji igra odličnu sezonu, kao i Karl Anthony Towns iz Timberwolvesa i Blake Griffin iz LA Clippersa. Uz Demarcus Cousinsa, to bi bio trenutni izbor visokih igrača na Zapadu.

Bekove bi činili playevi Houston Rocketsa i Portland Blazersa, Chris Paul i Damian Lillard, koji su pre nekoliko dana imali verbalni konflikt u ubedljivoj pobedi Clippersa. Pored njih, tu bi se našlo mesta i za Jimmy Butlera.

Ovde će verovatno biti i najviše komentara nakon 25. januara kada se bude izneo i konačni spisak za meč Svih Zvezda. Za Greena je već sve rečeno, a za Kawhi Leonarda verovatno ne treba puno trošiti reči. Igrač koji je prošle godine završio u izboru Lige među tri najkorisnija igrača je ove sezone propustio čak 27 utakmica i po toj logici, za njega ne bi trebalo da bude mesta ove godine na All Staru, iako po kvalitetu, on tamo svakako pripada. Blake Griffin je propustio 15 mečeva ove sezone, ali jednostavno ne ide da Los Angeles, kao grad, nema nijednog predstavnika iz dve ekipe. Trenutno, gledajući Lakerse i Clipperse, Griffin je najbliži toj utakmici. Paul George i Carmelo Anthony jesu veoma popularni u Ligi, ali pored njihovih imena stoji veliki znak pitanja oko toga da li dovoljno dobro igrali ove polusezone u odnosu na Chris Paula (koji je takođe propustio veliki broj mečeva -17). Takođe, posle tri godine bez All stara, napokon bi trebalo da opet ima mesta za playa Portlanda, Damiana Lillarda.

Ostalo je još veoma malo vremena do kraja za izbor najboljih pet po Konferencijama. Za izbor rezervi je ostalo nešto više vremena, a onda nas čeka uživanje 18.februara u Los Angelesu.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Za jednog kapitena znamo, za drugo mesto se bore... - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*