Svestrani Jokić, raspucani Mirotić, Teo i Nurkić po navici!

Na pola smo regularnog dela sezone. Raduje nas dobra forma većine igrača sa naih prostora, a sa izuzetkom Ivice Zupaca iz Lakersa, Ante Žižića iz Clevelanda, donekle Nemanje Bjelice iz Wolvsa, koji ili retko igraju ili imaju malu minutažu, ostali igrači imaju zapažene uloge u svojim timovima.

Nikola Vučević iz Magica koji je maestralno krenuo u sezonu trenutno je na listi povređenih, isti je slučaj i sa Mirzom Teletovićem iz Bucksa kojeg izgleda čega još jedna ispodprosečna sezona, dok je Boban Marjanović iz Pistonsa kao zapet dočekao svojih ‘pet minuta’ i njih iskoristio fantastično.

Uostalom to pokazuje i ova tabela na koju su igrači sa naših prostora rangirani po indeksu uspešnosti (PER), gde je Boban ponovo (kao i prošle godine) visoko rangiran među našima:

Boban, koji u proseku igra 8.3 minuta, beleži 5.8 poena uz 52 % šuta iz igre, uz 2.3 skoka po meču. Svestranost u igri Nikole Jokića i ovoga puta se odrazila na PER – Joker koji igra 30.8 minuta, beleži 15.6 poena (uz 47 % šuta iz igre), 10.1 skokova, 5 asistencija i 1.3 ukradenu loptu po meču. U utakmici sa šampionima iz Oaklanda Jokić je zabeležio i svoj prvi ovosezonski triple double, jedini među igračima sa naših prostora:

Naši centri – Jokić, Vučević, Nurkić pa i Marjanović kada dobije priliku – maestralno igraju ove sezone. Igraju dobro u oba pravca, sjajno šutiraju i skaču.

Sa druge strane, Miloš Teodosić se vratio na sjajan način u tim Clippersa. Igra sve bolje i sigurnije i sa 5.5 asistencija po meču najbolji je u ovoj statističkoj kategoriji među igračima sa naših prostora. U jednom momentu Teo je u jednom segmentu igre bio među top igračima u NBA:

Teo među najboljima u ligi

To isto važi i za Jusufa Nurkića kada su blokade u pitanju. On ove sezone beleži 1.3 blokadu po meču, a pamtiće ga i najbolji igrači današnjice, poput Greek Freaka:

No, Jusuf Nurkić je i fenomen ka je jedna nepopularna statistička kategorija u pitanju:

Svi vole (da udaraju) Nurkića!

Nemanja Bjelica je u Wolvsima odlično otvorio sezonu, i bio je čak među najboljim trojkašima u ligi, no onda je usledila povreda i vrlo teška adaptacija na sistem igre koji je u međuvremenu uspostavljen. Bjelica dobija sve manje minuta a to se odražava na njegovu igru.

Potpuno je suprotna situacija sa Bogdanom Bogdanovićem iz Kingsa koji pokazuje svoje znanje i prefinjen šut iz meča u meč. A forma mu je, za razliku od tima iz Sacramenta, u uzlaznoj putanji. Uz Marjanovića sa 51.7 % šuta iz igre (koji igra mnogo manje i upućuje manje šuteva), Bogdan šutira sjajnih 49.3 %, a nakon njega su Vučević (49.1 %) i sjajni Mirotić (48.6 %) i Nikola Jokić (47.7 %)

Ne zaboravimo ni Daria Šarića koji se ustalio u prvoj petorci Phile i ove sezone pruža standardno dobre partije, uz znatno precizniji šut iz igre. Ustalio se u petorci Sixersa i postao nezamenjiva karika. Ove sezone je odigrao i nekoliko izvrsnih utakmica, a izdvajaju se one protiv Raptorsa kada je bio na rubu triple doublea ili protiv Sunsa kada je ubacio 27 poena uz samo 4 promašena šuta.

Bojan Bogdanović je u Pacersima pronašao svoj prostor, i tim koji konačno (a da Babo igra u njemu) ima šanse za play off. Ovo je možda po prvi puta u NBA karijeri da pruža partije kao iz Hrvatske reprezentacije na NBA parketima. U Pacersima je napokon dobio slobodu, namjestio je nišanske sprave, te igra sezonu karijere.

Top 5: Učinak naših 19/11 i 20/11/2017

Ne zaboravimo ni mladog Dragana Bendera koji u mladom timu Phoenixa dobija mnogo prilike, a nedavno je to uzvratio sjajnom partijom i rekordom karijere i to protiv – aktuelnog MVP-a, Russella Westbrooka:

Utakmica života hrvatsko mladića, ‘stradao’ i Westbrook!

Svoju priliku u timu iz Orlanda, nakon ne baš za njega obećavajućeg starta sezone, dobio je i Mario Hezonja, koji je odigrao nekoliko sjajnih utakmica i pokazao da može biti vrlo koristan igrač i igrati na nivou koji zahteva NBA:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*